05:20

OVAKO ĆETE IZBEĆI NESREĆU KAD PRETIČETE U SAOBRAĆAJU! Stručnjak za saobraćaj otkrio kako da se ponašate OBRATITE PAŽNJU NA JEDNO

KURIR Televizija

OVAKO ĆETE IZBEĆI NESREĆU KAD PRETIČETE U SAOBRAĆAJU! Stručnjak za saobraćaj otkrio kako da se ponašate OBRATITE PAŽNJU NA JEDNO

Društvo -

Vladimir Simidžija, saobraćajni veštak, istakao je u jutarnjem programu Kurir televizije da je neophodno da se, prilikom obuke vozača uvede i obuka bezbednosti u saobraćaju.

- Obuka vozača je jedna od najvažnijih karika u saobraćaju. Druga najvažnija je organizacija - kaže Simidžija i dodaje:

- Ima mnogo saobraćajnih nezgoda i nevolja, da nameće problem sam od sebe. Vozači nisu obučeni da budu bezbedni. Kandidat polaže odluku polaže kod saobraćajne policije. Treba vratiti to da škole vrše obuku i odobrenje. Sadašnja obuka samo osposobi vozače za vožnju, to je malo, to je čista mehanika kojom svi ovladaju. Problem nastaje kada postanu učesnici u saobraćaju - kaže Simidžija.

saobracaj
foto: Kurir televizija

Naši instruktori imaju mnogo iskustva, pa je neophodo da i nauče početnike u kakve sve situacije mogu da upadnu tokom vožnje i kako da se ponašaju.

- Znanje se stiče iskustvom i praksom. Instruktori su puni iskustva iz koga treba da izađe jedan način obuke. Važno je iskustvo i to je jedno bezbedno ponašanje, ako ih instruktori nauče kako treba da se ponašaju - kaže Simidžija i dodaje da je automobil oružje koji najčešće ubija.

Bezbednost u saobraćaju mora biti nova obuka prilikom učenja vožnje, istakao je Simidžija.

- Krajnji cilj je bezbedan vozač, cilj je da se nauče da određene prepoznaju kao opasne i da se preduprede. Recimo, kada pretičete bilo koje vozilo ili kolonu, gledajte uvek u prednji levi točak vozila koje pretičete. Vi ćete za delić sekunde biti ispred situacije koja može da nastane onim trenutkom ako taj vozač krene u levo. Možda će to biti dovoljno da izbegnete nezgodu. Ovo mi je otkrio profesionalni vozač autobusa, a ovakvih caka ima mnogo - kaže Simidžija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:48

U JASENOVCU JE UBIJENO OKO 500.000 SRBA! Direktorka muzeja iznela POTRESNE podatke: Tela su plutala duž reke Save do Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja