OVOG NOBELOVCA JE STALJIN OSUDIO NA ROBIJU Njegova dela su besmrtna, kao i LEGENDARNA PORUKA KOJU JE UPUTIO SVIM SRBIMA
Foto: Printscreen YT, Profimedia, Shutterstock

istorija i književnost

OVOG NOBELOVCA JE STALJIN OSUDIO NA ROBIJU Njegova dela su besmrtna, kao i LEGENDARNA PORUKA KOJU JE UPUTIO SVIM SRBIMA

Društvo -

Na današnji dan 2008. godine u 89. godini života umro je jedan od najpoznatijih svestskih pisaca i nobelovac Aleksandar Solženjicin

Aleksandar Solženjicin je imao buran život. Najpoznatiji je po delu "Jedan dan Ivana Denisoviča". Aleksandar Solženjicin je i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. godine.

Staljin, Aleksandar Solženjicin
foto: Printscreen YT, Profimedia, Shutterstock

Bio je veliki protivnik Staljina i njegove politike. Na robiju je odveden 1945. pravo s fronta. Proganjan je i kasnije, mu je oduzeto i državljanstvo, pa je emigrirao 1974. U otadžbinu se vratio posle dve decenije.

Ono što je za nas interesantno je i pismo koje je ostalo iz svecki poznatog pisca Aleksandra Solženjicina, a tiče se Srba, a to je poruka Srbima sa Kosova i Metohije da ne napuštaju svoje domove.

Prizren, Bogoslovija, Prizrenska bogoslovija
foto: Printscreen/Youtube

- Srbima koji ostaju da žive na nepravedno otcepljenoj istorijskoj zemlji, pokrajini Kosovo - u nedavnim teškim godinama vi ste već pretrpeli razaranje i uništavanje pravoslavnih hramova, paljenje srpskih škola i direktno nasilje i ubijanje. Neka vam Gospod sačuva hrabrost da ostanete i ubuduće blizu grobova svojih bližnjih", napisao je tada Solženjicin.

Podsetimo, Aleksandar Solženjicin je bio član Ruske akademije nauka (od 1997. godine) i Srpske akademije nauka i umetnosti (od 1994. godine).

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:00

NEKADA SU SE OVDE SKLAPALI POSLOVI I VEŽBALO U TERETANI: Evo kakva se istorija krije iza Rimskih termi u Čačku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track