OVAKO JE KRALJ ČARLS DOČEKAN U MANASTIRU KOVILJ: Britanski monarh bio oduševljen posetom, EVO ŠTA JE TADA URADIO
Foto: Printscreen RTS

privržen pravoslavlju

OVAKO JE KRALJ ČARLS DOČEKAN U MANASTIRU KOVILJ: Britanski monarh bio oduševljen posetom, EVO ŠTA JE TADA URADIO

Društvo -

Kralj Čarls Treći, koji je danas zvanično položio zakletvu i tako preuzeo ovlašćenja kralja Velike Brtanije posle smrti njegove majke kraljice Elizabete Druge, tokom boravka u Srbiji 2016. godine, tada princ od Velsa, obišao je i manastir Kovilj.

 Kralj Čarls Treći, tada princ Čarls, tokom posete manastiru Kovilj
Kralj Čarls Treći, tada princ Čarls, tokom posete manastiru Koviljfoto: Prinstcreen RTS

Monasi tog manastira rado se sećaju vremena provedenog sa britanskim suverenom. Među bratstvom manastira Kovilj koje je dočekalo tadašnjeg princa Čarlsa bio je i jeromonah Kozma.

- On je došao 17. marta 2016. godine u manastir. Zadržao se nešto manje od sat vremena. Obišao je našu ekonomiju, pozdravio se sa radnicima. Bio je na jednom kratkom posluženju ovde u manastiru i nakon toga je primio štićenike iz naših zajednica koji se bave odvikavanjem od narkotika i ostavio jedan novčani prilog za te zajednice - navodi jeromonah, prenosi RTS.

 jeromonah Kozma
jeromonah Kozmafoto: Printscreen RTS

Princ od Velsa, pre odlaska u Novi Sad, provozao se čamcem po rukavcu pored manastira.

- Bio je oduševljen. Poznata je njegova privrženost pravoslavlju i da je nekoliko puta bio na Svetoj Gori. Opšte je poznato da je posle požara u manastiru Hilandaru 2004. godine, zajedno sa svojim ocem Filipom, koji je inače pravoslavne veroispovesti, dao veliki novčani prilog za obnovu manastira Hilandara - kaže jeromonah Kozma.

1 / 3 Foto: Printscreen RTS

Prema predanju, manastir Kovilj osnovao je Sveti Sava u 13. veku, ali o tome ne postoje nikakvi istorijski izvori. Najraniji pisani spomen nalazi se u Minhenskom psaltiru iz 14. veka, ali bez datiranja. Manastir je pod zaštitom države od 1949. godine kao spomenik kulture.

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track