03:34

BEZ UVOZA STRUJE NE MOŽE Ministarka Mihajlović: Nećemo dozvoliti da nikome bude hladano!

grejna sezona

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ ZA KURIR TV: Uvozićemo bar 20 odsto potrebne struje! Da je EPS radio kako treba, prošli bismo jeftinije

Društvo -

O tome kakva zima čeka Srbiju u jutarnjem programu Kurir TV Redakcija govorila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović

- Bez obzira na to kakva bude vremenska prognoza mi imamo sve što nam treba. Sve smo spremili, gas, mazut i ulje za period do kraja marta. Uradili smo sve što možemo i što zavisi od nas. Ne znamo šta može da se desi na Balkanskom toku, tako da imamo zamenu. Nećemo dozvoliti da ikome bude hladno - rekla je ministarka Mihajlović i dodala da je velika odgovornost na lokalnim samoupravama:

- Zaista od jedinica lokalne samouprave zavisi kada će da počnu sa grejanjem Upozorili smo da mora da se vodi računa da li je ujutru hladno ili nije.

Ministarka Mihajlović osvrnula se i na još jedan značajan faktor u susret grejnoj sezoni.

- Imamo problem zagađenja grada. Nisu termoelektrane najveći problem. Zagađenost je zbog individualnih ložišta. Ne može se u ložište stavljati sve što vam padne na pamet i to mora da se menja - kaže Mihajlović.

Govoreći o predstojećoj zimi, ministarka nije želela da daje bajkovita obećanja.

- Moramo da izdržimo. Naš budžet je siguran i zato možemo da pomognemo EPS-u da uveze električnu energiju. Srbija ne može da proizvede onoliko struje koliko troši. Ekonomska kriza bi nas mnogo manje koštala da je EPS radio svoj posao kako treba. Kada krene hladnije vreme Srbija će uvoziti bar 20 odsto struje. Stvar je da završimo grejnu sezonu pa da vidimo kako ćemo da stanemo na zelenu granu sledeće godine. Ali štednja može zaista da pomogne da bismo manje novca potrošili na uvoz - zaključila je ministarka.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track