DANAS JE TOMINDAN: Veruje se da ovaj svetac štiti od vukova, a jedan običaj bi trebalo ispoštovati!
Foto: Youtube Printscreen

nije crveno slovo

DANAS JE TOMINDAN: Veruje se da ovaj svetac štiti od vukova, a jedan običaj bi trebalo ispoštovati!

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog apostola Tomu u narodu poznatijem kao Tomindan, sećanje na Svetog Tomu, jednog od dvanaestorice apostola.

Sveti Toma je bio jedini od apostola koji nije krio svoju sumnju u Vaskrsenje Hristovo.Nije poverovao u Hristovo vaskrsnuće dok se nije ponovo javio apostolima, a Toma konačno poverovao. Zbog tog događaja, i zahvaljujući Tominom neverovanju, mnogi su se utvrdili u veri.

Na Tomindan, koji nije crveno slovo, obično se nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma".

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

U nekim krajevima se veruje da štiti od vukova. Na Tomindan se obično nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma". Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za "neverovanje" Tomino, ovaj dan je posvećen samom apostolu.

Slave ga dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, budući da je Sveti Toma bio vešt drvodelja, tako da na taj dan ništa ne rade.

Takođe, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da se od danas već računa da je moguć početak zimskog razdoblja.

Posle silaska Duha svetoga na apostole, Toma je trebalo da širi hrišćanstvo u Indiji, što je njega, budući da ide tako daleko, veoma ražalostilo. No Isus mu se javio i ohrabrio ga.

Dok je služio u Indiji, u Jerusalimu prestavila se majka Božija. Svi apostoli čudesno su preneti u Jerusalim na sahranu, ali je jedino Toma zakasnio tri dana. Kada je na njegovo navaljivanje otvoren grob, videlo se da tela nema, da je vaskrsla i uznela se na nebo, čime je otkriveno čudesno proslavljenje Matere Božje.

Tako je Toma, i nesvesno, postao glasnik Božijih čuda na Zemlji. Toma se vratio u Indiju gde je mučenički stradao 53. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track