MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI ZA KURIR: Hrvatski organi nam se nisu obraćali po pitanju devojčice koju je deda oteo iz doma
Borba deda Miroslava, Foto: Dado Đilas

zaštita prava i interes deteta

MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI ZA KURIR: Hrvatski organi nam se nisu obraćali po pitanju devojčice koju je deda oteo iz doma

Društvo -

Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Srbije još se niko od nadležnih organa Hrvatske nije obraćao po pitanju osmogodišnje devojčice koju je deda Miroslav Veršegi (65) oteo iz Doma za decu u Osijeku i doveo u Srbiju.

Kako su za Kurir naveli iz ministarstva na čijem je čelu sada prof. dr Darija Kisić, njihov resor nadležan je za zaštitu prava i interesa deteta, a u skladu s propisima Srbije i međunarodnim konvencijama.

- Porodica pomenutog deteta nije se obratila Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju za postupanje u ovom slučaju. Takođe, Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, koje je centralni organ Republike Srbije za postupanje po Konvenciji o nadležnosti, merodavnom pravu, priznanju i izvršenju odluka i saradnji u materiji roditeljske odgovornosti i mera za zaštitu dece, nije se obraćao nadležni organ Republike Hrvatske za postupanje po ovoj konvenciji - naveli su iz ovog ministarstva za Kurir i dodali:

- Nadležni centar za socijalni rad će u slučaju potrebe postupati u zaštiti prava i interesa deteta, u skladu sa zakonom i propisanim standardima o stručnom radu.

Devojčica koju je deda oteo
Devojčica koju je deda oteofoto: Kurir

Nakon što je deda Miroslav Veršegi (65) oteo svoju unuku iz Doma za decu u Osijeku, gde je devojčica provela godinu i po dana odlukom Centra za socijalni rad u Osijeku, i doveo je u Srbiju, institucije u Hrvatskoj tražile su od njega da se, shodno Haškoj konvenciji o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice dece, devojčica vrati. Prema tvrdnjama dede Miroslava, pomenuti centar za socijalni rad je devojčicinom ocu Milanu Veršegiju oduzeo pravo na roditeljsko staranje jer ga je neko prijavio da je komšinici ostavio dete na čuvanje.

Deda Miroslav

Zahvalan sam Kuriru

Deda Miroslav Veršegi najavio je da će protiv Hrvatske podneti tužbu u ime devojčice zbog svega navedenog. On se obratio i srpskom ministarstvu pravde za pomoć, a dok je dete još uvek bilo u domu, tražio je da on kao najbliži srodnik usvoji devojčicu, čemu su se hrvatski socijalni radnici usprotivili. - Nadam se da ću uskoro dobiti odgovor Ministarstva pravde. Nadam se da ćemo uspeti u našoj borbi da dete ostane ovde. Ona je konačno srećna, a u domu je patila. Ovde smo je upisali u školu. Želeo bih da zahvalim Kuriru, koji nam je posvetio pažnju, nadam se da će ova moja priča i vaši tekstovi uticati na to da se sve ovo reši u korist moje unuke - rekao je Miroslav.

Devojčicin otac Milan Veršegi, koji je pre četiri godine s ćerkom otišao u Hrvatsku, tvrdi da je učinio sve što je Centar za socijalni rad od njega tražio, kao i da mu nije jasno zašto su doneli odluku da se detetov boravak u domu produži na još godinu dana. On je za Kurir istakao da su mu hrvatski socijalni radnici zamerili što dete nije ostavio u svojim prostorijama na čuvanje, već tuđim, kod komšinice. Milan je dobio i kaznu zatvora od godinu dana i dva meseca jer je pretio socijalnoj radnici, sedam meseci je odležao, a treba da odleži još sedam, za to čeka poziv.

Milan i ćerka
Milan i ćerkafoto: KURIR/Privatna Arhiva

S druge strane, od Centra za socijalni rad u Osijeku nismo dobili odgovore na pitanja koji su bili razlozi za odluku da se dete smesti u dom, odgovorili su nam da, kao i u svakom slučaju, i u ovom, odluku o starateljstvu donosi sud.

Milan, Miroslav i osmogodišnja devojčica inače imaju dvojno državljanstvo.

Kurir.rs/ M. Branković

Bonus video:

02:14

Da li je Centar za socijalni rad u Osijeku postupio ishitreno i koja su prava deteta u našoj zemlji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track