ANĐELINA DŽOLI NIJE SAMO UKLONILA DOJKE ZBOG RIZIKA OD RAKA! Dr Kovčin: Isti gen direktno je povezan s još jednim VAŽNIM ORGANOM
Foto: Kurir televizija, EPA /Jim Lo Scalzo

rizik

ANĐELINA DŽOLI NIJE SAMO UKLONILA DOJKE ZBOG RIZIKA OD RAKA! Dr Kovčin: Isti gen direktno je povezan s još jednim VAŽNIM ORGANOM

Društvo -

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu. Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti. Pored niza preventivnih radnji od samopregleda do pregleda mamografom, u svetu se primenjuje i masektomija odnosno odstranjivanje dojki.

Rizik od dobijanja raka dojke kod žena s mutacijom u genima BRCA 1 i BRCA 2 je oko 75 odsto između 25. i 60. godine života u poređenju sa 10 odsto, koliko je taj kancer zastupljen u opštoj populaciji. Upravo zbog BRCA mutacije glumica Anđelina Džoli uradila je preventivno mastektomiju, odstranila je obe dojke.

Gost jutarnjeg programa Kurir TV bio je prof. dr Vladimir Kovčin, internista onkolog, koji je objasnio šta dovodi do ovog oboljenja.

- Mutacija u genima koja nije toliko česta, nasledno je vezana za karcinom dojke i jajnika i koja se povezuje s tim genom. Ako dođe do mutacije oni gube tu funkciju i dolazi do stvaranja karcinoma dojke - kaže dr Kovčin.

Od raka dojke mogu da se razbole i muškarci, mada u daleko manjem broju slučajeva.

- Zavisi kod koga se javio. Recimo muška dojka je zastupljena kod mutiranih gena. Na jednog muškarca dolazi 100 žena, uglavnom oni ne kontrolišu dok ne primete da nešto stvarno nije u redu - konstatuje Kovčin.

prof. dr. Vladimir Kovčin
prof. dr. Vladimir Kovčinfoto: Kurir TV

Objasnio je i na koji način svako ko posumnja može da proveri da li je reč o tumoru.

- Proverava se u Isntitutu za onkologiju i radiologiju, gde postji laboralorija, prethodcno se popuni upitnik. Ako neko ima u porodici ima nekog ko je oboleo, treba da proveri svoje gene - kaže Kovčin.

05:19

ANĐELINA DŽOLI NIJE SAMO UKLONILA DOJKE ZBOG RIZIKA OD RAKA! Dr Kovčin: Isti gen direktno je povezan s još jednim VAŽNIM ORGANOM

Uzroci karcinoma dojke su brojni, a sama bolest je složena.

- Za karcinom dojke postoji više faktora rizika, čak i pušenje, zatim gojaznost jer se u masnom tkivu sklupljaju estrogeni. Karcinom dojke nije samo jedno već više ratličitih bolesti koje se različito ponašaju. Neke maligne ćelije su ostetljive na hormone, neke ne.

Ono što smanjuje rizik kod žena je dojenje.

- Terapija može pomoći, ali dojenje je faktor zaštite. Žene koje dugo doje smanjuju rizik od raka dojke.

Na pitanje da li je u Srbiji bilo primera poput američke glumice Anđeline Džoli koja je preventivno uklonila dojke zbog rizika od raka, Kovčin kaže:

- Bilo je pacijentkinja koje su se odlučile na takav korak, na lični zahtev su im odstranjene obe dojke iz straha od karcinoma iako je rizik bio veoma nizak. Potrebno je obaviti dobar razgovor, pogotovo ako nisu rađale. Nažalost kod BRCA mutiranih gena nisam siguran da je obostrana mastektomija pokrivena našim fondom. Odstranjivanjem dojki u tom slučaju ne rešava se potpuno problem jer ostaju jajnici. Anđelina odstranila i jajnike.

Doktor je pojasnio i kako izgleda sam postupak.

- Dovodite ženu u menopauzu, odnosno klimaks, koji je praćen svim siptomima vrućice, gojaznosti, osteoporoze, nervoze. U više od 99 odsto lečenje daje rezultat ako se karcinom otkrije u najranijoj fazi, kad nije postao invazivan i na samom mestu nastanka. Maligne ćelije nisu probile membranu između krvi i tumora i nisu prodrle u krvotok i limfotok. Tu je izlečenje bez dodatne terapije. Ako je čak i probio, ali je jako mali i nije dao metastaze u limfnim žlezdama, procenat izlečenja je veći od 98 odsto.

Karcinom dojke je bolest koja je u porastu, ali ne u tolikom u odnosu na druga maligna oboljenja.

- Imamo porast svih malignih bolesti, karcinom dojke nije u toliko porastu poput karcinoma pankreasa. Karcinom pluća i dalje je u porastu jer mnoge zemlje koje su striktno poštovale zabranu pušaenja su ga zaizdale posle 10 godina.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track