Najnovije vesti

PREMINUO HEROJ PETOOKTOBARSKE REVOLUCIJE: Bogoljub Arsenijević Maki, slikar i ikonopisac, iznenada je umro u 68 godini
Foto: Printscreen Facebook

in memoriam

PREMINUO HEROJ PETOOKTOBARSKE REVOLUCIJE: Bogoljub Arsenijević Maki, slikar i ikonopisac, iznenada je umro u 68 godini

Društvo

Jedan od heroja petooktobarske revolucije, Valjevac, slikar i ikonopisac Bogoljub Arsenijević Maki (68), preminuo je iznenada danas u bolnici u svom rodnom gradu.

Maki je, praktično, bio preteča petooktobarske revolucije, jer je godinu dana ranije, na Petrovdan 1999. godine u Valjevu na Gradskom trgu organizovao “miting protiv Miloševićeve vlasti”, na kome je došlo do incidenata prilikom pokušaja da građani zauzmu zgradu zadašnje SO Valjevo. U sukobu je bilo povređenih i među demonstrantima i među policajcima, a Arsenijević je kasnije uhapšen u Beogradu, brutalno pretučen tako što mu je polomljena i vilica i osuđen na tri godine zatvora.

Međutim, spektakularno je uspeo da pobegne iz zatvora i kasnije, kroz pokret Otpor čiji je bio jedan od osnivača, uzme aktivno učešće u Petom oktobru, a na sam dan demonstracija među prvima je ušao u zgradu tadašnje savezne Skupštine.

Na meti Miloševićevog režima bio je od početka 90-tih godina, naročito nakon što je 1992. godine u radničkom naselju Kolonija u Valjevu, postavio višemetarski spomenik tadašnjem predsedniku Srbije u obliku falusa, i proglasio “Republiku Koloniju” koja se “otcepila” od Srbije i Valjeva, čiji je “doživotni predsednik” bio.

Arsenijević, koji je u Valjevu završio Medicinsku školu, umetničku karijeru započeo je u Narodnom muzeju, gde je radio kao čuvar, organizujući u toj ustanovi mnogobrojne izložbe i druge priredbe. Glumio je u pozorištu, osnovao rok bend Pik As, objavljivao poeziju, stripove i karikature, radio ilustracije za Klub devete umetnosti u Ljubljani, bavio se umetničkom fotografijom, slikarstvom, vajanjem i konceptualnom umetnošću izlažući u Valjevi, Nišu, Novom Sadu, Trebinju i Tuzli.

Poslednje dve decenije najviše se bavio ikonopisom crkava i manastira, mahom na teritoriji Republike Srpske i Crne Gore. Neki od njegovih crteža prikazani su i na nedavnoj, oktobarskoj izložbi “Magija crteža” u valjevskoj Modernoj galeriji na kojoj su izložena dela 123 slikara. Arsenijević je 1999. godine bio proglašen za “Valjevca ličnost godine”.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja