SRBI U ŠVAJCARSKOJ PROSLAVILI DAN DRŽAVNOSTI! Konzul Šaulić poručio: "Ujedinjeni pobeđujemo sve"
Generalni konzulat RS u Cirihu, Foto: Generalni konzulat RS u Cirihu

svečanost u cirihu

SRBI U ŠVAJCARSKOJ PROSLAVILI DAN DRŽAVNOSTI! Konzul Šaulić poručio: "Ujedinjeni pobeđujemo sve"

Društvo -

Generalni konzulat Republike Srbije u Švajcarskoj organizovao je svečanu proslavu povodom obeležavanja Dana državnosti. Tradicionalna svečanost održana je u Cirihu, gde su se okupili članovi diplomatskog kora, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i brojne istaknute javne ličnosti.

Proslava je počela intoniranjem himni Srbije i Švajcarske Konfederacije koje je izveo dečji hor, da bi odmah potom usledili nastupi dečjeg i prvog ansambla srpskih igara i pesama “Abrašević - Cirih”.

Generalni konzulat RS u Cirihu
foto: Generalni konzulat RS u Cirihu

Prisutnim zvanicama obratio se generalni konzul Srbije u Švajcarskoj Mihajlo Šaulić. On je sve goste srdačno pozdravio i istakao značaj obeležavanja Dana državnosti za sve Srbe u dijaspori.

- Petnaesti februar je duboko urezan u identitet našeg naroda, jer nas podseća na događaje koji su menjali tok istorije, ne samo Srbije, već i čitavog slobodnog sveta. Na ovaj datum pokazali smo snagu, krenuvši 1804. u oslobađanje svoje teritorije, ali i zrelost 1835. donevši jedan od najmodernijih svetskih ustava. Snaga i zrelost su upravo osobine koje su nam i u ovom trenutku potrebne – kazao je Šaulić.

Podsetio je na godine kada je čitav svet bio u previranju, a strane sile se, kako je naveo, borile za dominaciju dok su pritisci na Srbiju i njen narod bili veliki.

- Ali i tada smo, uprkos izgledima koji su bili protiv nas, uspeli da se izborimo jer smo bili ujedinjeni u ljubavi prema svojoj zemlji i narodu koji u njoj živi, a tako će, uveren sam, biti i ubuduće - poručio je srpski konzul.

On je iskazao posebnu zahvalnost pojedincima, institucijama i udruženjima na pomoći da se izgrade jače veze za, kako je naveo, lepšu sadašnjost.

Generalni konzulat RS u Cirihu
foto: Generalni konzulat RS u Cirihu

- Čuvajući tradiciju, kulturu i identitet, zajedno ste postavili temelje za još svetliju budućnost. S ponosom mogu da kažem da su građani Srbije koji žive u Švajcarskoj jedan od primera zajedništva, na kome svakodnevno insistira i predano radi naš predsednik, gospodin Aleksandar Vučić. Naša zemlja u ovom trenutku prolazi kroz jedan od najvećih izazova u svojoj istoriji, ali uprkos svim preprekama, kako smo se uverili, sa mudrom politikom, stavljajući Srbiju ispred i iznad svega kao što predsednik čini, moguće je ne samo odoleti pritiscima, već i uspevati da zemlja i njeni ljudi svakodnevno napreduju – rekao je Šaulić, dodajući da je povezivanje građana naše zemlje, ma gde oni bili, jedan od glavnih ciljeva šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, a da je novi saveznik svima i specijalizovani portal “Dijaspora dnevno”.

Proslava Dana državnosti u Cirihu završena je dodelom zahvalnica zaslužnim građanima za izuzetan doprinos, nesebičnu pomoć i dobru saradnju sa Generalnim konzulatom.

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević obratio se zvanicama video porukom, dok su svečanosti prisustvovali njegov specijalni savetnik Zoran Anđelković i šef kabineta Milivoje Ćosić.

Izuzetnu čast su Srbiji svojim prisustvom ukazali generalni konzuli Španije i Brazila, zatim vicekonzuli Kine, Italije, Turske i Hrvatske, a na proslavu su došli, između ostalih, i uspešni srpski privrednici, menadžer prodaje kompanije „Štadler“ Željko Davidović i direktor kompanije „Migros“ Jadranko Lešić, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske Nenad Milenković i brojne druge značajne ličnosti.

Kurir.rs

Bonus video

00:28

Predsednik Vučić primio čestitku od predsednika Sija za Dan državnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track