EVO ŠTA SE DESILO SA RADIOAKTIVNIM MATERIJALOM IZ AUTA NA GRANICI: "Nuklearni objekti" otkrili da li ima OPASNOSTI PO ZDRAVLJE!
Foto: RINA

saopštenje

EVO ŠTA SE DESILO SA RADIOAKTIVNIM MATERIJALOM IZ AUTA NA GRANICI: "Nuklearni objekti" otkrili da li ima OPASNOSTI PO ZDRAVLJE!

Društvo -

Nakon što su na graničnom prelazu Bezdan uhapšena trojica državljana Hrvatske, jer su pokušali da iznesu iz Srbije glavu gromobrana gde je detektovan opasan nivo radijacije u putničkom vozilu iz JP "Nuklearni objekti Srbije" rekli su za Kurir da je "6. marta 2023. godine, izvor jonizujućeg zračenja, koji je otkriven u ilegalnom prometu, predat na skladištenje u objekte Javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije", gde je smešten na siguran i bezbedan način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

- Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, po zakonu je jedini organ ovlašćen za obaveštavanje o vanrednom događaju, tako da se sve dodatne informacije mogu dobiti od Direktorata - poručili su iz ovog javnog preduzeća.

Takođe, iz Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine Instituta za nuklearne nauke "Vinča" rečeno nam je da "pripadnici MUP Srbije zaustavljaju vozilo na graničnom prelazu Bezdan i registruju povišenu radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja".

- Dana 5.3.2023. godine inspektor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost nalaže da se radioaktivni predmet preuzme i bezbedno transportuje i uskladišti, što su i učinila stručna lica Instituta "Vinča" - stoji u saopštenju Instituta.

Podsetimo, na izlazu iz Srbije na GP Bezdan, 4. marta u 20.30 časova u automobilu kojim je upravljao državljanin Hrvatske L.M. (49), u prtljažniku automobila detektovana je radioktivnost, odnosno pronađena je glava gromobrana.

Kurir.rs

Bonus video:

07:59

RUSIJI I UKRAJINI PRSTI NA NUKLEARNOM OBARAČU! Strašna analiza stručnjaka: Nestaće svet, prvo ide SPALJIVANJE, UDAR PA RADIJACIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja