RADOSLAV MILOVANOVIĆ KATEGORIČAN O PITANJU NELEGALNOG DOMA U ARANĐELOVCU: Evo ko može da štiti Zečevića!
Foto: Printskrin, Kurir

malverzacije dr Zečevića

RADOSLAV MILOVANOVIĆ KATEGORIČAN O PITANJU NELEGALNOG DOMA U ARANĐELOVCU: Evo ko može da štiti Zečevića!

Društvo -

Inspekcija socijalne zaštite štiti pojedince, a među zaštićenima je, po svemu sudeći, i nelegalni dom za stare "SDSV Stefan", koji posluje u okviru poliklinike "Sveti Stefan" u Aranđelovcu, u vlasništvu sinova dr Zorana Zečevića, poslanika Srpske stranke Zavetnici, tvrdi za Kurir Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova.

- Udruženje je više puta u proteklih osam godina prijavljivalo inspekciji rad ovog nelegalnog doma. Očigledno je da inspekcija ima selektivan pristup, neki su zaštićeni, a neki nisu, iako je zakon za sve isti i niko ne može da ga krši. Pitamo se kako inspekcija socijalne zaštite s policijom nije mogla da uđe u objekat i zbog čega nije uložena žalba na rešenje suda - kaže Milovanović i dodaje:

Poliklinika Sveti Stefan
foto: Printscreen

- Tu treba pet inspekcija da uđe odjednom, a ne da se čeka i razvlači godinama dok nelegalno rade i ne plaćaju porez. Prošle nedelje imali smo sastanak s novim resornim ministrom, koji nam je izašao u susret za naše probleme i gde smo pričali o podizanju kvaliteta usluga u privatnim domovima.

Podsetimo, inspektori MINRZS su od 2008. tri puta donosili rešenje o zabrani rada nelegalnog doma u Aranđelovcu, ali i pored toga Zečevići su nastavili da rade.

U avgustu 2022. inspekcija socijalne zaštite je pokušala da obavi inspekcijski nadzor, ali bezuspešno. Tražili su dozvolu za uviđaj u stambenom prostoru privrednog društva SDSV Stefan od Osnovnog suda u Aranđelovcu, koji je dva puta odbio zahtev kao neosnovan. Iz suda su rekli za Kurir da inspekciji nije potrebna dozvola suda radi kontrole poslovnih prostorija kao što je to ovde slučaj. Međutim, iz MINRZS su ostali pri stavu da moraju imati pisanu odluku suda.

- Na osnovu člana 22 Zakona o inspekcijskom nadzoru, radi utvrđivanja činjenica inspekcija mora da pribavi pisanu odluku nadležnog suda ako namerava da izvrši uviđaj u stambenom prostoru ili drugom prostoru s takvom namenom ako ne pribavi saglasnost vlasnika ili korisnika, odnosno držaoca stambenog prostora.

U dosadašnjoj praksi inspekcija socijalne zaštite je imala uspešnu saradnju s drugim sudovima prilikom pribavljanja rešenja o dozvoli obavljanja uviđaja u stambenom prostoru neregistrovanog subjekta - naveli su iz MINRZS, ali nisu odgovorili zbog čega nisu uložili žalbu na rešenja suda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track