BILA JE ČELIČNA LEDI JUGOSLAVIJE, OBLAČILA SE KAO MUŠKO Svi mislili Slovenka a ovo joj je pravo poreklo! Sina nikad nije prebolela
Foto: Printscreen/YouTube

rođena je u kraljevini jugoslaviji, bila lepuškasta kao partizanka

BILA JE ČELIČNA LEDI JUGOSLAVIJE, OBLAČILA SE KAO MUŠKO Svi mislili Slovenka a ovo joj je pravo poreklo! Sina nikad nije prebolela

Društvo -

Za vreme rata bila je politička komesarka, a vojevanje je završila u činu poručnika. Kad su hteli da je isprovociraju, govorili joj da je političarka iz vremena Lepe Brene

BEOGRAD - Zvali su je čelična ledi, po ugledu na Margaret Tačer, bila je prva premijerka jedne socijalističke zemlje u svetu.

Za razliku od današnjih dama u politici, oblačila se kao muško - nosila je, kao i ostatak tadašnjeg socijalističkog kadra, bezlične štofane sakoe kojima se utapala u političko sivilo.

Milka Planinc rođena je u Drnišu, na teritoriji Hrvatske, 21. novembra 1924. a preminula je u Zagrebu 7. oktobra 2010. godine. Borila se kao partizanka u NOB-u i bila je hrvatski politički kadar.

Milka Planinc, Stane Dolanc
foto: Виктор Калинин / Sputnik / Profimedia

"Nisam bila omiljena, ali nisam bila pokvarena"

Bila je perjanica SFRJ stabilizacije u vremenu osamdesetih prošlog veka koje su obeležile velike nestašice osnovnih životnih namirnica, restrikcije struje, "par-nepar" vožnja, bonovi za gorivo i BUŠ markice - brašno, ulje, šećer. Od 1982. do 1986. godine obavljala je funkciju predsednika Saveznog izvršnog veća SFRJ (SIV), što je u stvari bila savezna vlada čija je ona bila premijerka.

Jednom prilikom je rekla da je znala da nije bila omiljena u narodu zbog nestašica i mera štednje. "Znam da nisam bila omiljena, ali nisam bila pokvarena", rekla je pokojna Milka.

Jugoslavija, SFRJ
foto: Youtube Printscreen

Živela skromno, u stanu malo većem od radničkog

U kasnijim godinama pripremala je memoare, ali tada je već uveliko bila u kolicima. Privatno je bila vrlo skromna, živela je u stanu koji je za sobu ili dve veći od radničkog stana. Umrla je u 86. godini.

Detinjstvo je provela u rodnom selu Žitnić kod Drniša u mešanoj hrvatsko-srpskoj porodici. Roditelji - otac Nikola Malada i Majka Stana, rođena Kašić, su se 1930. godine preselili u Split, gde je Milka završila osnovnu školu i gimnaziju. Još u toku školovanja postala je skojevka.

U toku rata se nalazila u Hvarsko-viškom partizanskom odredu, a potom u Jedanaestoj dalmatinskoj udarnoj brigadi, u kojoj je obavljala najpre obavljala funkciju političkog delegata voda, a kasnije političkog komesara čete. Posle završetka rata, 1945. godine, demobilisana je iz Jugoslovenske armije u činu poručnika. U KP primljena je 1944. godine.

Milka partizanka
Milka partizankafoto: Youtube Printscreen

Posle rata radila je u zagrebačkom preduzeću „Elektra“. Završila je Višu upravnu školu u Zagrebu, a od 1947. aktivno se bavila politkom gde je redom, do najviše, krčila sebi put do pozicija, može se pročitati na domaćoj Vikipediji.

Svanulo joj je kad se smrklo Savki Dabčević-Kučar, Miki Tripalu i "hrvatskom proljeću". Oni su tada smenjeni a Milka Planinc je preuzela funkciju predsednika Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, tadašnju važnu poziciju koja ju je lansirala na savezni nivo. Ako su čaršijske priče istinite, ona i Savka od tada pa do smrti nisu progovorile ni reč.

Milka Planinc, Stane Dolanc
foto: Виктор Калинин / Sputnik / Profimedia

Nekadašnji saradnici koji su se pre dve godine prisetili funkcionerke za BBC na srpskom, rekli su da je bila "sjajna žena, jugoslovenski orijentisana, ali da je uletela na to mesto kad su već počeli da rastaču Jugoslaviju... Bila je neverovatno inteligentna i brzo je učila."

Milka Planinc
foto: Yuryi Abramochkin / Sputnik / Profimedia

„Kad je bio neko da joj objasni ona je shvatala mnogo brže nego ceo taj SIV koji je sedeo tamo", rekao je 2021. za BBC na srpskom njen nekadašnji saradnik ekonomista Stojan Stamenković.

Bila neumoljiva u stezanju kaiša

Mandat Milke Planinc obeležile su brojne mere štednje, jer je potrošački raj sedamdesetih u Jugoslaviji gotovo preko noći prekinula kriza i nestašice namirnica početkom osamdesetih. To je bila posledica rasta državnog spoljnog duga, ali se poklopilo i sa smrću neprikosnovenog lidera Josipa Broza Tita 1980. Taj nadimak čelične dame, po uzoru na britansku premijerku Margaret Tačer upravo je dobila zbog strogih mera štednje usled krize.

U decenijama posle političke karijere i raspada Jugoslavije nije se mnogo eksponirala. Imala je porodičnu tragediju početkom devedesetih od koje se nije potpuno oporavila.

"Ustav iz 1974. radili smo pripremajući zemlju za raspad"

Na pitanje da li joj je žao što se Jugoslavija raspala, u jednom intervjuu je rekla da u jednu ruku jeste jer je to bila dobra ideja, ali da joj nije žao kada vidi što se dogodilo... Ustav iz 1974. godine radili smo razmišljajući i svesno i podsvesno o tome da tu državu treba pripremati za raspad, ali ne onakav krvavi koji je sledio. „Znam što govorim jer sam ja pisala mnoge amandmane i predloge za taj Ustav, vodeći računa upravo o tome", rekla je Planinc, pisao je Danas.

1 / 5 Foto: Youtube Printscreen

U kasnijim godinama pripremala je memoare, ali tada je već uveliko bila u kolicima.

Privatno je bila vrlo skromna, živela je u stanu koji je za sobu ili dve veći od radničkog stana. Umrla je u 86 godini.

Privatan život i porodična tragedija

Milkin sin Zvonko Planinc ubio se 1994, godinu dana posle smrti oca Zvonka Planinca. Posle njegovog samoubistva, Milka se povukla u ilegalu i zdravstveno stanje joj se pogoršalo.

Bolovala je od dijabetesa i srčanih problema, a dobila je i rak. Brigu o njoj do smrti vodila je njena ćerka Vesna, podsetili su svojevremeno slovenački mediji.

Milka je inače od izbijanja građanskog rata u Hrvatskoj otišla u samonametnutu izolaciju i ostala je u kontaktu isključivo s onim ljudima koji su se divili nenjom dostojanstvu i principima, pisali su prethodnih godina slovenački mediji.

Kurir.rs/SĐP/A.M./Wikipedia/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track