REDAK METEOROLOŠKI FENOMEN DANAS NAD SRBIJOM! Posle krupe i aprilskog snega nova pojava kad joj vreme nije
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

VARLJIVO PROLEĆE

REDAK METEOROLOŠKI FENOMEN DANAS NAD SRBIJOM! Posle krupe i aprilskog snega nova pojava kad joj vreme nije

Društvo -

Nema šta nije padalo tokom ovog aprila, a i krajem marta smo imali neobičnu pojavu za koju mnogi nisu nikad čuli - krupu. Posle sunčanog i toplog vikenda, od prvog radnog dana kreće niz kišnih i sve hladnijih dana...

A za danas, osim kiše i sitnog grada, meteorolozi su najavili i jednu padavinu koja se ne prognozira tako često, a prava je retkost da se ona desi sada - danas će padati i sugradica.

sugradica
foto: Youtube Printscreen

"Od ponedelјka do srede biće nestabilno u svim predelima, povremeno s kišom, plјuskovima i grmlјavinom. A danas će u zoni jačih plјuskova postojati uslovi za lokalnu pojavu kratkotrajne sugradice ili sitnog grada, a od sutra će biti i svežije uz umeren i jak severozapadni vetar", navodi se u meteorološkoj najavi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Ovako izgleda sugradica

- Sugradica je vrsta visoke padavine karakteristična za letnji deo godine. Izlučuje se u vidu prozirnih ledenih zrnaca sfernog ili nepravilnog oblika. Njihov prečnik dostiže maksimalno do pet milimetara. Prilikom udara o tlo odskaču, ali se ne lome – objašnjenje je za sugradicu na „Vikipediji“.

Male ledene kuglice

Prema fotografiji na ovom sajtu, podseća na grad, na ledene kuglice različitog oblika.

Nazivaju je i tuča koja nije porasla u velika zrna ili se otopila delimično dok je padala iz oblaka. Iznutra deluje da ima mekano jezgro, ali je obmotana tankim ledom. Čvrsta je i vlažna, i pa da zajedno sa kišom iz oblaka na temperaturama koje su iznad nula stepeni Celzijusa.

sugradica
foto: Youtube Printscreen

Nakon lepog i sunčanog vremena tokom vikenda, u Srbiji se od danas do srede očekuje nestabilno, kiša će padati svako malo i duvaće pojačan vetar.

- Očekuje se nestabilno vreme uz povremenu kišu i lokalne pljuskove. Vetar je slab do umeren jugoistočni ujutru, a popodne zapadni. Minimalna temperatura biće 12 stepeni Celzijusovih, maksimalna oko 20. Uveče kiša povremeno - navodi se u prognozi.

Danas će tokom dana biti promenljivo oblačno i nestabilnije vreme sa češćom kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, najpre na zapadu i severu Srbije.

Pre podne na jugu Srbije sunčani periodi i vrlo toplo, a popodne i na tom području pljuskovi i svežije. I, očekujte i sugradicu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja