SPC BIRA NOVE EPISKOPE, A OVE VLADIKE IDU U PENZIJU! Otkrivamo koje su teme na dnevnom redu Sabora SPC i koliko dugo će trajati!
Foto: SPC

teme na stolu

SPC BIRA NOVE EPISKOPE, A OVE VLADIKE IDU U PENZIJU! Otkrivamo koje su teme na dnevnom redu Sabora SPC i koliko dugo će trajati!

Društvo -

Radni deo Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) započet je jutros u Hramu Svetog Save, tačnije u kripti posvećenoj svetom knezu Lazaru gde će u narednih nedelju dana episkopi podnositi izveštaje o radu eparhija, ali i gde će se birati nove vladike, a neke stari penzionisati.

Kako Kurir saznaje, u penziju će biti ispraćeni episkopi Dositej i Nikaron.

Hram Svetog Save, Grafiti na fasadi, Grafiti, Srpska pravoslavna crkva
foto: Shutterstock

- Spekuliše se da će u penziju otići vkadika banatski Nikanor, a da će na njegovo mesto, odnosno upražnjeni tron eparhije banatske, da dođe episkop niški Arsenije koji je nekada bio i sekretar eparhije banatske, a da bi vladika Damaskin, sadašnji vikarni episkop, trebalo da dođe na tron eparhije niške - kaže izvor Kurira iz SPC i dodaje:

- Trebalo bi da se penzioniše i vladika britansko-skandinavski Dositej, a na njegovo mesto bi trebalo da dođe pomoćni episkop patrijarha Nektarije. Inače, on je bio i klirik eparhije britansko-skandinavske pre nego što je postavljen za vikarnog episkopa.

1 / 9 Foto: SPC

Podsetimo, radni deo Sabora SPC započinje podnošenjem izeštaja svih episkopa o radu eparhija, tema Sabora biće i rad crkvenih tela i institucija, a sigurno će jedna od tema biti i Kosovo i Metohija i trenutno stanje u Srbiji povodom svih traumatičnih događaja koji su prethodili.

Očekuje se da se poslednjeg dana Sabora pod tačkom razno biraju nove vladike.

- Najverovatnije da će vladika sremski Vasilije zatražiti na Saboru da se izabere pomoćni vladika za njegovu eparhiju. Moguće je i da još neko od igumana srpskih manastira postane episkop - ističe sagovornik Kurira.

On dodaje i da trajanje Sabora zavisi od toga koliko će trajati podnošenje izveštaja o radu eparhija, kao i razgovori o drugim temama, ali ne bi trebalo da traje duže od nedelju dana.

Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeo je u nedelju svetom arhijerejskom liturgijom patrijarha Porfirija u Hramu Svetog Save na Vračaru, a radni deo Sabora obavljaće se u kripti posvećenoj svetom knezu Lazaru.

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track