DANAS JE LETNJI SVETI NIKOLA: Obeležavamo prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, veruje se da OVO ne treba raditi, DECA MU SE RADUJU
Foto: Kurir

crkveni kalendar

DANAS JE LETNJI SVETI NIKOLA: Obeležavamo prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, veruje se da OVO ne treba raditi, DECA MU SE RADUJU

Društvo -

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju letnjeg Svetog Nikolu, praznik posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja - Mirlikijskog čudotvorca.

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli koji se proslavlja 19. decembra. Svi oni koji slave Nikoljadan, prenos moštiju obeležavaju kao preslavu, i obrnuto. Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada "pada" ovaj praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Današnji praznik spomen je na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenete iz Mire u Bari. Prilikom prenosa svetih moštiju, desila su se mnoga čudesa. Isceliše se bolesni, hromi i slepi, gluvi i besomučni. Ta čudesa i čudesna isceljenja dešavaju se i dan danas, a vernici širom sveta mole se ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti.

ikona, Sveti Nikola
foto: Shutterstock

Mnogi hrišćanski hodočasnici pohode grad Bari, gde je vremenom sagrađena i crkva u znak zahvalnosti i čast njegovu, i dolaze tu iz raznih krajeva sveta na poklonjenje čudesnim moštima i kivotu svetitelja Nikolaja. Deo mošti počiva u Bariju, sada u istoimenoj crkvi Svetog Nikole, koju su u njegovu slavu podigli građani, verujući i poštujući ovog čudotvorca i iscelitelja.

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Prema predanju, smatra da je Sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Prema verovanjima nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. U nekim krajevima održao se i običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track