Predstavljamo vam pet veličanstvenih bisera prirode: Đerdap, Frušku goru, Kopaonik, Taru i Šar-planinu!
Foto: Promo

Evo kakvim sve nacionalnim blagom raspolaže Srbija

Predstavljamo vam pet veličanstvenih bisera prirode: Đerdap, Frušku goru, Kopaonik, Taru i Šar-planinu!

Društvo -

Srbija je prelepa zemlja bogata prirodnim blagom, a u njenoj prirodnoj baštini nacionalni parkovi zauzimaju posebno mesto. Ove oaze prirode predstavljaju naš dragulj, jer ne samo da štite prirodna staništa nego čuvaju biodiverzitet i pružaju posetiocima nezaboravno iskustvo u divljini. Nacionalni parkovi Srbije pružaju vam jedinstvenu priliku za iskustvo netaknute prirode i odmor u prekrasnom okruženju. Bez obzira na to da li želite da istražite impresivne kanjone, divlje planinske vrhove ili posetite istorijske manastire, ovi nacionalni parkovi nude nešto za svakoga. Posetite ove prirodne bisere Srbije i doživite neprocenjivu lepotu koju nude.

U nastavku, istražićemo pet nacionalnih parkova Srbije: Đerdap, Frušku goru, Kopaonik, Taru i Šar-planinu, koji vam

pružaju neverovatne mogućnosti za istraživanje prirode, avanturu i relaksaciju.

Nacionalni park Đerdap

Nalazi se na istočnoj granici Srbije duž reke Dunav i poznat je po spektakularnim Đerdapskim klisurama. Ovaj park je dom velikog broja retkih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući orla krstaša, divlju mačku, vuka i mnoge druge. Dom je brojnih vrsta ptica, sisavaca i retkih biljaka. Đerdap nudi izvanredne mogućnosti za planinarenje, biciklizam i vožnju čamcem kako bi se istražili impresivni pejzaži, utvrđenja i arheološki nalazi.

Glavna atrakcija parka je Veliki kazan, gde Dunav protiče kroz uski kanjon okružen visokim liticama. Ovde posetioci mogu uživati u prelepim pejzažima, plovidbi brodom i obilasku arheoloških nalazišta, poput Trajanove table.

nacionalni park
foto: Promo

Nacionalni park Fruška gora

Smešten na Fruškoj gori, blizu Novog Sada, ovaj park je poznat po svojoj izuzetnoj šumskoj vegetaciji, predivnim planinskim stazama i više od 20 manastira koji se nalaze na ovom području. Fruška gora je dom raznovrsne flore i faune, uključujući divokoze, srne, orlove, jazavce i mnoge druge vrste. Posetioci mogu uživati u planinarenju, biciklizmu, posetama manastirima ili istraživanju brojnih staza koje vode do prelepih vidikovaca.

Ovde posetioci mogu istraživati pešačke staze ili se jednostavno opustiti u netaknutoj prirodi. Park je dom raznovrsnih biljnih vrsta i životinja, uključujući retke ptice grabljivice poput orla krstaša. Ovaj park je oaza mira, zelenih šuma i istorijskih manastira. Sa preko 35 manastira, Fruška gora je poznata kao "srpska Sveta Gora".

nacionalni park
foto: Promo

Nacionalni park Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i jedan od najpoznatijih skijaških centara u regiji. Ovaj nacionalni park obuhvata prekrasne vrhove, alpske pašnjake, šumske predele i kristalno čiste planinske potoke. Osim zimskih aktivnosti poput skijanja, snoubordinga i sankanja, Kopaonik nudi i mogućnosti za planinarenje, biciklizam, vožnju žičarom i istraživanje brojnih pećina.

Ovde se nalazi veliki broj skijaških staza, kao i mnoge planinarske staze koje vode do spektakularnih vidikovaca.

Kopaonik je dom zaštićenih biljnih vrsta, kao što su Pančićeva omorika i srebrna jela. Tokom leta, posetioci mogu uživati u planinskim šetnjama, biciklizmu, vožnji žičarom i posmatranju divljih životinja.

nacionalni park
foto: Promo

Nacionalni park Tara

Smešten u zapadnoj Srbiji, Tara je prepoznatljiva po svojim impresivnim kanjonima, bogatim šumama i brojnim planinskim vrhovima. Nacionalni park Tara je dom mnogim endemskim biljnim vrstama, a takođe pruža stanište raznovrsnoj divljači poput jelena, srna i divljih svinja. Posetioci mogu istražiti brojne pešačke staze, uživati u vožnji čamcem na jezeru Perućac ili posetiti vidikovce od kojih je najpoznatiji Banjska stena, odakle se pruža fantastičan pogled na kanjon Drine. Od aktivnosti, na raspolaganju vam je i jahanje konja.

nacionalni park
foto: Promo

Nacionalni park Šar-planina

Šar-planina se proteže na granici Srbije, Kosova i Severne Makedonije, a poznata je po svojim spektakularnim vrhovima, alpskim pašnjacima, rekama i planinskim jezerima. Oko 30 vrhova ove planine visoko je preko 2.500 metara.

Ovaj park je dom retkim vrstama biljaka i životinja, uključujući orla krstaša, vuka, risa i druge. Šar-planina pruža neverovatne mogućnosti za planinarenje, planinski biciklizam, alpinizam i istraživanje netaknute prirode. Planina takođe ima i bogatu istorijsku prošlost, s brojnim kulturnim spomenicima i srednjovekovnim manastirima.

nacionalni park
foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track