"GRIZAO SAM ZEMLJU I MISLIO DA ĆU MOĆI DA UĐEM U NJU I SPASIM SE" Stravična svedočenja preživelih SRPSKIH JUNAKA SA KOŠARA
JUNACI SA KOŠARA, Foto: Kurir Televizija, Kurir/J.S., Privatna Arhiva, Shutterstock

KURIR TV

"GRIZAO SAM ZEMLJU I MISLIO DA ĆU MOĆI DA UĐEM U NJU I SPASIM SE" Stravična svedočenja preživelih SRPSKIH JUNAKA SA KOŠARA

Društvo -

Prošle su 24 godine od bitke na Košarama. Ta bitka je vođena na granici tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Republike Albanije, kada su teroristi takozvane Oslobodilačke Vojske Kosova napali pripadnike jugoslovenske Vojske sa ciljem ulaska na Kosovo i Metohiju.

Ljubinko Đurković
foto: Kurir tv

Mnogo je priča o ovoj legendarnoj i herojskoj bici ispričano, kao i opevanih pesama, ali sećanja onih koji su u tom boju učestvovali ne blede, niti će ikada.

06:02

Kurir tv

Heroji Zoran Lekić, vojnik koji je učestvovao u bici na Košarama i Ljubinko Đurković, pukovnik Vojske Srbije u penziji, komandant 2. bataljona 125 mtbr. podelili su svoja iskustva iz ove bitke koja je deo ogromne žrtve tadašnjih vojnika SRJ za slobodu i odbranu države.

Đurković je uporedio btiku na karauli Košare, sa Kolubarskom i Cerskom jer je bitka na Košarama bila strategijski, slično iznenađenje.

- Normalno je da smo doneli pobedu kao i na Ceru i na Kolubari. Slično je to što su oficiri i podoficiri i vojnici zajedno rame uz rame ginuli, od 108 poginulih, 16 je oficira i podoficira, što se nije dešavalo da toliki broj komandnog kadra gine! Ova bitka se može uporediti i sa Kolubarskom jer nije imala rezervne položaje kao kolubarska. Sve je vezano tradicionalno i istorijski kroz naše žrtvovanje za slobodu! - kaže Đurković.

Na Košarama se srpski vojnik tradicionalno borio za mir, ističe Đurković i priseća se:

- Kad kažem Srbi mislim na sve Srbe različitih veropispovesti i nacionalnosti koji su bili u istom stroju i branili Srbiju. Mi smo se tradicionalno ratom borili za mir. To je bilo hrabro, viteško ratovanje, odbrana svetinje, vere, porodice... Nekada smo branili Zapad od prodora zulumćara sa Istoka, a sada smo na granici Istoka, da branimo od zapadnih zulumćara, a to vidimo na teritoriji današnje Ukrajine kako se odražava - rekao je Đurković.

02:16

BITKA NA KOŠARAMA ZAPEČAĆENA U SRPSKIM GENIMA! A sina moga uči i ovo mu kaži, tvoj je otac sine na nebeskoj straži

Lekića je bitka na Košarama zatekla na odsluženju vojnog roka.

- Bio sam redovni vojnik i student kada je NATO već uveliko pretio bombardovanjem. Mogao sam da odložim to, ali nisam hteo, jer me je otac tako vaspitao. Mislim da je najčasnija i najsvetija dužnost stati na branik otadžbine! Mi smo na Košarama ispisali sudbine i dali primer kako da se vaspitavaju generacije koje dolaze - rekao je Lekić.

Goran Jevtović, pukovnik Vojske Srbije u penziji, pridružio se razgovoru putem vajbera.

Goran Jevtović
foto: Kuri tv

Te 99. godine 9. aprila, on je bio na isturenom komandnom mestu, kada se to zvalo Komandna grupa prištinskog korpusa u Đakovici.

- Nalet je bio zaista žestok. Oni su napravili malo iznenađenje time što su intenzivnu artiljerijsku vatru, pripremu artiljerijskog napada usmerili ka susednoj karauli Morina. U to vreme u Albaniji je grupisano oko 15.000 albanskih vojsnika, snaga UČK i bili su naoružani artiljerijom, raketnim sredstvima, avio podrškom, i tok tog boja je išao vrlo žestoko, pre svega zbog geografije. Vojnički gledano negativno u korist nas. Ti predeli nišane iz Albanije naše položaje, ali su vojne starešine odigrale takvu ulogu, da je to bio Vijetnam u malom. Otuda ta rečenica koju sam ja napisao u borbenom izveštaju "odbraniti po svaku cenu" - istakao je i dopunio:

Izveštaj pukovnika Gorana Jevtovića
foto: Kurir tv

- Nekoliko desetina bojeva širom Kosmeta, 44 boja koji su počeli i pre agresije, ne zaboravimo kompletnu Metohiju, prevoj Dulje (Suva Reka), pa sve do Prištine i dalje, ali i 2 najintenzivnija boja na Paštriku i na Košarama. Tu smo ispoljili takvu maštovitost koja je do tada malo gde viđena. Komandant korpusa i komandant artiljerije su neposredno komandovali tim bojem, što je atipično, ali imajući u vidu značaj bitke, to je moralo da bude tako - ilustrovao je Jevtović.

Đurković je preneo doživljaj svakog vojnika iz bitke u glasnom i srčanom izlaganju, oslikavši tako boj koji, onaj koji nije učestvovao, teško da može zamisli, a tek da razume.

Deo možete odslušati u videu ispod.

03:12

SRČANO IZLAGANJE PUKOVNIKA SRJ KOMANDANTA 2. BATALJONA 125 MTBR - SEĆANJE SA KOŠARA - ŽIVA VATRA: Ljubinko Đurković

A još upečatljivije je svedočenje Saše Stevanovića koji je 1999. godine bio vojnik na odsluženju vojnog roka i njegova rečenica:

- Kada su krenuli da napadaju iz vazduha, to je osvetlelo zemlju kao šest sunaca da je svetlelo, grizao sam zemlju i mislio sam da ću moći da progrizem zemlju da uđem u nju i da se sklonim! Najteže je bilo kada sam začuo jauke i dozivanje majke od strane vojnika, to mi je bilo najstrašnije! Posle toga izgubio sam mogućnost da progutam hranu - ispričao je Stevanović za Kurir TV.

Pogledajmo kratku izjavu o stravičnim borbama u kojima je učestvovao kao golobradi mladić.

01:11

MISLIO SAM DA MOGU DA PROGRIZEM ZEMLJU DA UĐEM U NJU I SPASIM SE

A dopisnica MIlena Antić razgovarala je sa Srđanom Veselinovićem iz Niša, profesorom istorije, koji je i sam učestvovao u stvaranju istorije.

04:00

Potresna svedočanstva preživelih junaka sa Košara - ŽIVI ZAPISI ISTORIJE: Srđan Veselinović

Zatim se iz Užica u program uključio i Vladimir Ilić iz Užica koji je bio decembarska klasa Vojske SR Jugoslavije iz 1998. godine.

U borbi na Košarama je učestvovao do poslednjeg dana.

On kaže da su išli da brane svoju zemlju, granicu, napadnute drugare i tada niko nije znao da problem sa Košarama postoji jako dugo.

- Moje četiri starešine su izgubile život, a to govori da te starešine nisu bili u maniru "ajte vi prvi", već su nas štitili i išli prvi. Mi smo bili deca! Mislili smo da je to jedna stotina terorističke grupe, ali kada smo došli osetili smo realnost na svojoj koži - ističe Ilić.

02:54

BILI SMO DECA ŽIVE ISTORIJE ODBRANE SRPSKE GRANICE NA KOŠARAMA: Velibor Ilić - JUNAK SA KOŠARA

IN MEMORIAM

SVIM PALIM JUNACIMA NA KOŠARAMA I PAŠTRIKU I NA PROSTORU KOSOVA I METOHIJE

01:17

IN MEMORIAM

"Treba služit česti i imenu... Neka bude što biti ne može,

...Na groblju će iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje"

(P.P.Njegoš, Gorski vijenac)

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track