NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U SRBIJI: Kod Kruševca pronađen bronzani mač iz praistorije! STAR 3.000 GODINA (FOTO)
Foto: Narodni muzej u Kruševcu

predstavljen javnosti

NEVEROVATNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U SRBIJI: Kod Kruševca pronađen bronzani mač iz praistorije! STAR 3.000 GODINA (FOTO)

Društvo -

U Velikoj sali Narodnog muzeja Kruševac javnosti je predstavljeno novo arheološko otkriće, bronzani mač koji potiče iz praistorije.

U ataru sela Koševi, pored Kruševca, u koritu Zapadne Morave, na trasi auto puta Pojate-Preljina, slučajno je otkriven bronzani mač, za koji arheolozi procenjuju da potiče iz vremena između bronzanog i gvozdenog doba.

O ovom otkriću govorila je arheolog Milica Miladinović, kustos Narodnog muzeja u Kruševcu.

mač, Kruševac
foto: Narodni muzej u Kruševcu

"U pitanju je bronzani mač sa livenom drškom koja je ukrašena šarama u vidu koncentričnih krugova. Nikada nećemo saznati kako je dospeo u naše krajeve, a možda je i proizvod trgovine. Ovo je prvi nalaz ove vrste južno od Save i Dunava i biće deo stalne praistorijske postavke u Narodnom muzeju u Kruševcu", izjavila je ona.

Prema rečima Miladinović, mač potiče iz vremena 1200 - 1100. godina pre nove ere, dugačak je 66 cm, a pronađen je nedavno na trasi Moravskog koridora tokom izvođenja radova.

mač, Kruševac
foto: Narodni muzej u Kruševcu

O ovom retkom arheološkom pronalasku govorio je i dr Vojislav Filipović sa Arheološkog instituta u Beogradu, koji je od početka bio angažovan u ovaj istraživački poduhvat, jer je i rukovodilac arheološkog nadzora na izgradnji Moravskog koridora.

"Ovo je najčistiji bronzani predmet na teritoriji centralnog Balkana koji sam ja analizirao do sada. Mač ima registrovane tragove borbi, što dokazuje da je korišćen u direktnoj borbi".

mač, Kruševac
foto: Narodni muzej u Kruševcu

VD direktor Narodnog muzeja Nikola Pantelić iskazao je veliko zadovoljstvo, što će mač, kao izuzetno značajan eksponat krasiti vitrine ove kulturne ustanove.

Svi posetioci moći će da vide ovaj arheološki nalaz od 8 do 20 sati svakog dana u Narodnom muzeju, koji radi 365 dana u godini.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja