OŽIVEO VITEZOVE: Heroji istorije ponovo u svojim oklopima! Aleksandar iz Valjeva ljubav prema srednjem veku pretočio u stvarnost
Aleksandar Urošević, Foto: Kurir televizija

kurir tv

OŽIVEO VITEZOVE: Heroji istorije ponovo u svojim oklopima! Aleksandar iz Valjeva ljubav prema srednjem veku pretočio u stvarnost

Društvo -

U srcu okoline Valjeva, Srbija, Aleksandar Urošević, strastveni zaljubljenik u srednjovekovnu borbu i istoriju, vodi nas unazad u vreme vitezova i oklopa.

Njegova radionica postala je epicentar izrade istorijskih replika i borbenih oklopa za savremene vitezove. U razgovoru s njim, otkrio je tajne izrade oklopa i značaj ovog oružja kroz vekove.

Ako ste se pitali kako su se pravili oklopi u srednjem veku i kako su se oblačili vitezovi u njih, odgovor je u priči koja sledi:

Urošević dok razgovarati o njegovoj strasti prema okloparstvu, ističe:

- Možda je oružje nanosilo štetu neprijatelju, ali njihov život je svakako zavisio od oklopa - rekao je.

Dok istražujemo prošlost, postavljamo mu pitanje koje intrigira mnoge: Šta je bilo najvažnije u srednjem veku?

- Kada smo počeli da se bavimo okloparstvom, potreba za jačim i čvršćim oklopima bila je jako velika. I sami, iskreno, nismo imali mnogo novca da ih kupimo, kasnije to je postalo moje glavno zanimanje - rekao je Urošević.

Ovo mu je bila najveća muka:

- Najveća muka bila je shvatiti kako taj oklop funkcioniše - dodaje on.

Urošević ne staje samo na izradi oklopa.

- Da biste napravili oklop, potrebno vam je raznovrstan set alata. Problem je što to nisu svakodnevni ili industrijski alati - nasmejao se.

08:55

OŽIVEO SRPSKE VITEZOVE: PRAVI HEROJI SRPSKE ISTORIJE I SPORT KOJI JE NEZAOBILAZAN HOBI SVAKOG SRBINA

On istakao važnost poznavanja materijala i znanja o njihovom ponašanju tokom obrade.

- Materijali koji se koriste za izradu oklopa zavise od njegove namene - objašnjava on i dodaje:

- Ako izrađujete istorijske replike, možete koristiti hladno valjane limove, mesing i bakar. Za borbeni oklop koriste se drugi materijali koji mogu da izdrže udarce.

Kroz njegovu strast prema okloparstvu, Urošević stvara umetnost koja čuva duh vitezova iz prošlih vekova. Njegovi oklopi postaju "ratnikova druga koža," omogućavajući nosiocu da se oseća udobno i zaštićeno.

Dok razgovara o svom najnovijem projektu, oklopu iz poznog 14. veka i početka 15. veka, Urošević otkriva mogućnost da su ovakve oklope nosili čuveni vitezovi Srbskog srednjeg veka. Njegova revnost u istraživanju i tačna izrada oklopa baca svetlo na deo istorije koji bi inače mogao biti zaboravljen.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:50

Konferencija povodom koncerta Moravsko predvećerje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track