VIŠE NE PROVERAVAMO FALSIFIKATE, ISTI SU KAO PRAVI NOVAC: Tzv. Kosovo preplavljeno "lažnjacima", Albanci JAVNO nude lažne evre
Foto: AP

VIŠE NE PROVERAVAMO FALSIFIKATE, ISTI SU KAO PRAVI NOVAC: Tzv. Kosovo preplavljeno "lažnjacima", Albanci JAVNO nude lažne evre

Društvo -

Konobari u jednom prištinskom kafiću odustali su od provere da li su novčići od dva evra pravi ili ne, jer je veliki broj falsifikata, a zbog kvaliteta nekih "lažnjaka" gotovo je nemoguće otkriti da li su lažni ili ne.

"U početku su svi obraćali pažnju i proveravali kovanice od dva evra", kaže konobar Endrit.

On i njegove kolege stavljali su novčiće pod svetlo ili ih bacali na sto i proveravali kako zvuče.

"Sada to više ne radimo... možda dobijamo pravi novac, možda lažni novac. Svejedno je."

Količina kovanica od dva evra u opticaju ove godine je dramatično porasla, kažu agencije. Crna Gora i tzv. Kosovo nisu deo evrozone, ali i pored toga koriste evro.

U laboratoriji u Prištini stručnjaci su u prvoj polovini godine proverili više od 30.000 lažnih kovanica evra, u poređenju sa 4.451 u istom periodu prošle godine.

"Kvalitet ide od veoma lošeg do veoma dobrog", rekla je Vjolca Mavriki, radnica u laboratoriji.

"Ranije novčići nisu bili magnetni kao sada, pre je bilo problema sa gramaturom, ali sada potpuno odgovaraju pravima", dodala je ona.

Policija je saopštila da je prošle godine tužiocima prijavila 804 slučaja falsifikata, a ove godine 486 slučajeva.

Brojni Albanci na društvenim mrežama objavljuju video snimke na kojima nude lažne novčiće za 10 do 20 odsto vrednosti pravih evra.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja