MISTERIJA U CENTRU BEOGRADA: Svi prolaze pored ogromne iskopine, a ne znaju šta se krije iza svega! Evo odgovora!
Foto: Kurir

direktorka Muzeja grada beograda objasnila

MISTERIJA U CENTRU BEOGRADA: Svi prolaze pored ogromne iskopine, a ne znaju šta se krije iza svega! Evo odgovora!

Društvo -

Beograđani koji svakodnevno muku muče sa parkingom u strogom centru grada, trebalo bi, bar prema najavama zvaničnika, uskoro da dobiju novu garažu sa 284 parking mesta, na površini od 10.000 kvadratnih metara u Vlajkovićevoj ulici, neposredno u blizini Narodne skupštine.

Mnogi Beograđani koji svakodnevno prolaze pored iskopina primetili su da već duže vreme na terenu nema radnika i arheologa koji su tu bili na proleće i početkom leta te su se zapitali šta se dešava sa radovima.

1 / 3 Foto: Kurir

Direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković kaže za Kurir da je Muzej početkom jula završio svoj deo posla.

- Tada je Zavod za zaštitu spomenika Grada Beograda formirao komisiju koja je tokom leta i septembra zasedala sa ciljem donošenja odluke o postupanju sa arheološkim materijalom. Nakon odluke usledila je kraća pauza ponovo zbog izadanja uslova za izrade projekta za izmeštanje arheološkog materijala. Nakon dobijenih uslova za koje se Muzej obratio Zavodu počeli izdradu dokumentacije. Radi se maksimalnom brzinom zbog loših vremenskih uslova koji ne pogoduju nalazima - objasnila je Medakovićeva i podsetila:

1 / 3 Foto: Kurir

- Pronađeni su ostaci rimskog vodovoda u dužini od 70 metara. Takođe i nalazi koji svedoče o procesima sahranjivanja, sarkofazi, zidane grobnice, a ostalo je novac i sitni predmeti novijeg datuma.

Podsetimo, kineska kompanija CSI Parking Investment doo produžila je rok ponude za izgradnju garaže, a u pitanju je otvoreni konkurentni postupak sa pregovaranjem koji je firma Everston doo prvobitno oglasila krajem aprila, sa rokom za ponuđače do 19 maja, dok je taj rok u okviru novog tendera sada produžen do 23. maja.

Obim radova kod Narodne skupštine u Beogradu uključuje ispitivanje terena (po potrebi), detaljno projektovanje, izgradnju, instalaciju, popravke kvarova i održavanje, tehničku obuku itd.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track