"ZA SAMO 15 MINUTA DETE JE OŠIŠANO U MUŠKOJ GARDEROBI" Slučaj iz tržnog centra zapanjio javnost! Samo ovo je spasilo devojčicu
Maja Jovanović, Foto: Zorana Jevtić

amber alert

"ZA SAMO 15 MINUTA DETE JE OŠIŠANO U MUŠKOJ GARDEROBI" Slučaj iz tržnog centra zapanjio javnost! Samo ovo je spasilo devojčicu

Društvo -

Četrnaestogodišnja Valentina Ostojić iz Šapca samo je jedna od onih koja je nedavno nestala i koja je srećom pronađena. Poslednji put je viđena 13. oktobra uveče i od tada joj se gubi svaki trag. Prema podacima Centra za nestalu i zlostavljanu decu na desetine slučajeva nestale dece koja su bila prijavljena, uz pomoć brzog alarmiranja javnosti, ubrzo su pronađena i vraćena svojim porodicama.

Zbog toga je veoma važno što će za dve nedelje, tačnije 1. novembra stupiti na snagu ranije najavljivan novi način javnog obaveštavanja o nestanku maloletnika, "Amber alert". O svemu tome pričali su gosti Maja Jovanović, generalni sekretar IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima I predsednik NAOS-a i Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP-a.

Amber Alert
foto: Printscreen/amberalert.rs

Zbog toga je veoma važno što će za dve nedelje, tačnije 1. novembra stupiti na snagu ranije najavljivan novi način javnog obaveštavanja o nestanku maloletnika, "Amber alert". O svemu tome pričali su gosti Maja Jovanović, generalni sekretar IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima I predsednik NAOS-a i Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP-a.

Jovanović osvrnuvši se na veliki doprinos Igora Jurića, istakla je prvi udar i da je najbitnija prva reakcija nakon nestanka deteta.

- Prvi momenat je najvažniji! Sve signalizacije na autoputu, bilbordi, biće znakovi - uzrast, boja kose, očiju i to uključuje sve nas u potragu. Zašto brzina? Svaki sat otežava mogućnost da se dete pronađe. Imamo slučaj nestanka devojčice u tržnom centru. Tržni centar je u roku od pet minuta spustio sva vrata, ulaze i izlaze, sve prodavnice spustile su svoje mreže, a dete je u roku od 15 minuta nađeno ošišano u toaletu u muškoj garderobi! Zato pričamo o brzini reakcije koja je jako potrebna prilikom nestanka dece - rekla je Jovanović.

02:39

SLUČAJ NESTALE DEVOJČICE U TRŽNOM CENTRU Jovanović: Zatvaraju sve izlaze u roku od 15 minuta, i šok! Znate šta nalaze u WC-u?

Ona je podsetila da deca takođe nestaju svojevoljno, da pobegnu od kuće ili bojkotuju odnos sa roditeljima, i u tom slučaju je naglasila da je važno naći ga jer i tada postaje podložno otmici, vrbovanju i zlostavljanju:

- Svakako ga moramo naći. Njihova mentalna nespremnost i nezrelost dece utiču na to da im je nemoguće da sami procene situaciju u kojoj su se našli - zaključila je Jovanović.

Kada je neko otet, živi još samo tri sata

U potragama za nestalim licima, vreme je ključno. Ukoliko je osoba žrtva otmice, ukoliko je bolesna, dementna, ukoliko se spletom nesrećnih okolnosti našla u neprijatnoj situaciji, nepoznatom terenu, i ukoliko su druge okolnosti nestanka u pitanju, vreme da se nestala osoba pronađe je ključ. I to na žalost statistika pokazuje pogotovo kada su maloletna lica u pitanju. Ukoliko je nestala osoba žrtva otmice npr, statistika kaže da je životni vek u proseku tri sata… Poređenja radi, Tijana Jurić je živela nakon otmice još 3,5 sati. To je odgovor – rekao je Igor Jurić.

Podsetimo, Tijana Jurić je nestala u noći između 24. i 25. jula 2014. godine. Njen nestanak je digao celu Srbiju na noge, a roditelji su prolazili kroz agoniju 12 dana. Tog 7. avgusta je stigla vest da je Tijana pronađena mrtva.

Igor Jurić, njen otac, od tada vodi borbu za uvođenje sistema Amber Alert, koji će olakšati pronalazak nestalih osoba, i bori se za svu decu koja trpe bilo koji vid zlostavljanja. Dragan Đurić, koji je ubio Tijanu, osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Godine 2019. usvojen je “Tijanin zakon” koji je pokrenuo Igor Jurić, a koji podrazumeva doživotnu kaznu za počinioce zločina kakav se dogodio njegovoj ćerki. Osnovao je i fondaciju koja nosi njeno ime i nastavio da se bori da se u potragu za nestalom decom krene odmah po prijavi.

„Ako se krene loše, može dovesti do toga da se osoba nikada ne pronađe;

Izazovi su ogromni, upravo zbog važnosti brzine u rešavanju ovih slučajeva, kada se u startu krene loše u potragu, to može dovesti do toga da se osoba nikada i ne pronađe", rekao je Igor Jurić.

Kurir.s

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:55

Novi obrt u seriji Prsten sudbine: Sećanja su nestala, ali emocije su tu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track