NAROD BRANI DEDU MIROSLAVA KOJI JE OTEO UNUKU IZ DOMA! Za njim Hrvatska raspisala poternicu, a podrška stiže sa svih strana (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

UJEDINJENI

NAROD BRANI DEDU MIROSLAVA KOJI JE OTEO UNUKU IZ DOMA! Za njim Hrvatska raspisala poternicu, a podrška stiže sa svih strana (FOTO)

Društvo -

Dedu Miroslava Veršegija, koji je 19. juna 2022. godine oteo unuku iz doma za decu u Osijeku i doveo je u Srbiju, a za kojim je sada Hrvatska raspisala evropski nalog za hapšenje uz pretnju zatvorom od 10 godina, brani narod i pruža mu ogromnu podršku!

Nakon jučerašnjeg teksta u Kuriru i na našem sajtu mnogobrojne poruke sa željama da istraje su mu upućene.

- Ostavite dete na miru. Ako se gledaju interesi deteta, dete treba da bude dodeljeno majci, tako da i dedu niko ne može hapsiti. Ne damo deku, ako treba podrška za deku i unuku, tu smo. Deki želim dug život, a unuci srećno detinjstvo u Srbiji - glasi jedan od komentara, dok u drugima piše:

- Podrška hrabrom dedi. Ma, kakav zatvor, deda spasao dete. Neka dete živi gde je srećno. Nadam se da će ova priča stići do ušiju ljudi koji treba da je čuju i pomoći ovom čoveku velikog srca jer to što je uradio nije zločin, već ljubav prema unuci.

Miroslav Veršegi
foto: Dado Đilas, Privatna Arhiva

Miroslav Veršegi kaže da je još kada je Kurir objavio prvu priču o njemu imao punu podršku naroda.

- Evo, i sada stiže podrška. Da nije bilo Kurira, ništa ne bi bilo. Hvala vama najlepše, ja bih se i odazvao na ročišta ako bi me pustili sa slobode da se branim, a ovako, da ležim ni kriv ni dužan jer sam hteo da zaštitim dete, to ne dolazi u obzir. Ja bih i išao, ali ne želim da ostavim unuku, finansijski pomažem njoj i njenoj majci. Njih dete sad i ne zanima, ali im je bitno da mene zatvore. Znači mi mnogo podrška naroda, svima sam neizmerno zahvalan.

Miroslav Veršegi, oteto dete, Sirotište, otac
foto: Dado Đilas

Podsetimo, deda Miroslav, unuka i njegov sin Milan imaju dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a devojčica se pre četiri godine sa ocem preselila u Hrvatsku. Godinu i po je provela u domu jer ju je Centar za socijalni rad u Osijeku oduzeo od Milana, koji je zbog posla ostavio dete komšinici na čuvanje i s njom potpisao ugovor.

1 / 5 Foto: Printscreen

Godinu i po je Miroslavu htelo da prepukne srce svakoga puta kada je morao da je tamo ostavi nakon posete. A ona ga je molila da je povede sa sobom. Tog 19. juna duboko je udahnuo, uzeo unuku i krenuo u Srbiju. U Hrvatskoj su odmah proglasili otmicu, tražili su da vrati osmogodišnju devojčicu. Nakon dolaska u Srbiju deda je devojčicu odveo majci, koja je podnela zahtev za ostvarivanje starateljstva sudu u mestu u kom žive, ali još čekaju odgovor.

Advokati objašnjavaju

Srbija će biti prinuđena da isporuči Miroslava Hrvatskoj

Advokat Aleksandar Radivojević rekao je na Kurir televiziji da je ovo situacija u kojoj je deda prečicom hteo da završi celu priču.

- Dete je odveo bez ičijeg znanja u susednu državu. Državni organi Hrvatske pokrenuli su krivični postupak protiv njega zbog krivičnog dela otmice ili drugih. On je imao zakazano ročište i nije se pojavio.

Aleksandar Radivojević
foto: Kurir tv

Onda je sud uradio ono što bi uradilo verovatno i naš - izdao je tu tzv. međunarodnu crvenu poternicu. Plašim se da će Srbija biti prinuđena da odgovori na taj međunarodni zahtev i da isporuči okrivljenog. I advokat

Denis Bećirić kaže za Kurir da između Srbije i Hrvatske postoji ugovor o izručenju, a krivično delo otmice spada u dela za koje se može tražiti izručenje.

Denis Bećirić
foto: Kurir Televizija

- Ako su ispunjeni svi uslovi iz sporazuma, bićemo dužni da čoveka isporučimo radi vođenja krivičnog postupka protiv njega.

U međuvremenu je Ustavni sud Hrvatske doneo rešenje po kom su sve odluke o oduzimanju deteta ocu odbačene i njemu je vraćeno starateljstvo, ali je predmet vraćen na ponovni postupak Opštinskom sudu u Osijeku.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

03:36

SRBIJA ĆE BITI PRINUĐENA DA ISPORUČI MIROSLAVA HRVATSKOJ? Advokat: Deda koji je oteo unuku iz doma sada ima CRVENU POTERNICU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track