PITAO ZA LOŠE OSOBINE SRBA, IZAZVAO BES SVIH Dotakli se MANA NAŠEG MENTALITETA, spomenuli i Ameriku: "Oni od Grčke ne znaju dalje"
Foto: Shutterstock

PITAO ZA LOŠE OSOBINE SRBA, IZAZVAO BES SVIH Dotakli se MANA NAŠEG MENTALITETA, spomenuli i Ameriku: "Oni od Grčke ne znaju dalje"

Društvo -

Kakav je klasični Srbin? Koga voli, koga ne voli, šta jede, šta sluša, kako se ponaša prema komšijama, a kako prema prijateljima i porodicom, postala je tema razgovora na društvenim mrežama, a odgovori su takvi da će se retko kome dopasti.

Na društvenoj mreži "Redit", jedan od korisnika je poveo raspravu o tome kakav je to klasični Srbin, odnosno, koje su to njegove negativne karakteristike, pa i sami negativni pogledi na svet. Ono što upada u oči na prvo čitanje, jeste činjenica da Reditori nimalo nisu štedeli sunarodnike.

Nema kritičko mišljenje, ne informiše se

"Često ovde pominjemo prosečnog Srbina. Ajde da prodiskutujemo šta to zapravo znači biti prosečan Srbin? Kakva je to osoba, dobra ili loša i zašto je takva? Da li mu nedostaje kritičkog razmišljanja, informisanja, inteligencije i zašto? Ili smo mi samo stvorili neku iskrivljenu sliku prosečnog Srbina, kao karikaturu svega lošeg u ovoj zemlji?", glasila je poruka kojom je pokrenuta rasprava.

U nastavku, odgovori koji su usledili, bili su veoma oštri, i to počevši od onog prvog koji je bio i najopširniji.

"Zavisi od godina, svakako. Ali, recimo, ako ima nekih 40-50 godina (što su prosečne godine u Srbiji): Radi u fabrici, ne nužno na traci, ali neka proizvodnja je u pitanju, gleda dnevnik i psuje il' vlast il' opoziciju, čita novine redovno, takođe psuje dok ga čita pa makar u sebi, ima ženu i dvoje dece, nedavno je renovirao stan, ide jednom godišnje na neko letovanje i to mu je vrh, sem Grčke ne zna da išta drugo postoji, a u Crnu Goru neće ni da mu plate (iako je kao mlađi letovao isključivo tamo jer je tad Grčka bila egzotika).

Nema hobije sem eventualno kafane, odlaska kod komšije ili gledanja domaćih filmova i serija (ponekad i stranih ako ima), posti na Badnje veče i Veliki petak ali jedini način na koji posti je taj što ne jede meso, mleko i jaja ali ničega se drugog ne pridržava jer ga mrzi da pročita šta je zapravo post, poslednju knjigu je pročitao u srednjoj školi, decu tera na fakultet i prodao bi kuću da ga završe čak i ako ta deca nisu za fakultet, da bi se posle hvalio rodbini i komšijama i kolegama kako su njegova deca bolja, njegova žena ne voli snaje, on ne voli zetove ali to iskazuje samo kroz ogovaranja.

Beograd, Krovovi
foto: Shutterstock

Vozi stari auto, mašta o povratku na selo

Vozi neki stariji auto za koji mu nije žao da digne kredit iako je pitanje da li će izdržati do sledeće registracije, često ima kuću na selu i mašta o povratku ali na kraju proda kuću i renovira kupatilo ili kupi što veći tv za te pare, voli da leži na trosedu i jede "što masnije", ne želi da proba novu hranu, ali se žali na stomačne/kičmene/krvne probleme, pije makar jedan lek, nije ništa trenirao još od časova fizičkog, omiljeno piće mu je pivo, ima veliki stomak, kada se tušira ima samo jedan šampon koji služi za celo telo i nekad omaši pa uzme ženin losion za telo.", napisao je ovaj Reditor.

Sledeći se bazirao na navikama koje manje više gaji veliki broj starijih osoba, a koje su prvenstveno štedne kategorije, i posledica su proživljenih ratova. Međutim, među njima ima i onih koji su čist inat.

"Lepi stari za novi sapun"

"Pakuje zimnicu u flaše od soka na kojima je čep od drugog soka, lepi stari za novi sapun, plaši se promaje, kad se skupljaju pare za interfon neće da da pare jer živi u prizemlju, u kantici krema drži čvarke ili mast, kad ide u nužnik na veću čita deklaraciju sa praška za veš jer je zaboravio novine, otvori bolovanje a zdrav, pije ispred prodavnice, nema tri razreda osnovne i veliki je stručnjak za majstoriju i geopolitiku. Redovno se krvi sa komšijom sa kojim se pomiri za slavu.", glasilo je mišljenje ovog Reditora.

Prema sledećem, "prosečan Srbin" je nešto starije dobi i ima problem sa mlađim generacijama.

"Prosečan Srbin je oko 50 godina. Mrzi omladinu jer stalno palamude i bune se, govori da ne rade ništa", glasio je njegov stav.

Voli Rusiju, mrzi Ameriku

Bilo je i onih koji nisu štedeli ružne reči, a bavili su se i opštom generalizacijom, nazivajući "prosečnog Srbina" i patetičnim.

"Glup, ne razmišlja, sv***va na Istok, mrzi Zapad. Nema pojma šta treba, veliki je vernik, a u isto vreme zastupa socijalističke principe. Mnogo je ponosan i pun sebe, ali ljubi du*e ko god imalo deluje jači od njega. Trenutna populacija Srbije je patetična, sa po nekim izuzetkom. Neko pro*era**nje kako su Srbi pametni, samo što se to nigde ne vidi. Ali vole da s**u kako su Amerikanci glupi.", oštro je on naveo.

Okretanje glave nad tuđim problemima, ali i konstantno mešanje u tuđ život, najgora je karakteristika "prosečnog Srbina" po rečima sledećeg Reditora.

porodica, Beograd, Knez Mihailova
foto: Shutterstock

Okreće glavu kad se komšije svađaju

"Kad čuje da se komšije svađaju, gura glavu da pohvata što više. sve se u zgradi/komšiluku zna, čuje i vidi. Kad primeti da ima nasilja u nekom stanu/kući do njega, okreće glavu i ne prijavljuje jer neće da se meša, nije njegova stvar. Isto tako, kada su protesti u pitanju, nije ga briga jer ga ništa od razloga za protest direktno ne dotiče. "ćuti, može i gore.” zabole ga za zagađen vazduh, i za stranke, jer ionako posledica neće biti odmah, a i misli da ga to svakako neće stići.

Kad ti dođe u goste, zagleda da mu kojim slučajem nisi dao prljavu šoljicu. Zagleda šta si mu ponudio da se posluži uz kafu. Obraća pažnju na sve da bi posle kad ode mogao da prokomentariše. ništa nikad nije zadovoljavajuće; uvek će naći nešto da kritikuje. Do skoro je pričao deci da se paze na internetu i da ne veruju svemu što pročitaju. Sada je svaka teorija zavere koju vidi tačna, jer ju je podelila neka Vesna ili Slavica koju zna.", glasilo je njegovo mišljenje.

Zatucanost, primitivizam, nacionalizam, al onaj loš, te i način života koji nije primeren, ređali su se na više mesta ispod odgovora. Takođe, ništa nije moglo da prođe ni bez spominjanja mržnje prema narodima u regionu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track