MLADI UNIŠTAVAJU SOPSTVENE ZDRAVE ZUBE ZBOG"HOLIVUDSKOG OSMEHA"?! Pilipović: "Zapovest" da moramo da budemo lepi je VELIKI PROBLEM
Foto: Profimedia

zdravlje

MLADI UNIŠTAVAJU SOPSTVENE ZDRAVE ZUBE ZBOG"HOLIVUDSKOG OSMEHA"?! Pilipović: "Zapovest" da moramo da budemo lepi je VELIKI PROBLEM

Društvo -

Lekar treba uvek da ima na umu apsolutnu obavezu čuvanja ljudskog života i zdravlja, poštujući osnovno načelo medicinske etike "primarno ne naškoditi". Ovo je samo mali deo Kodeksa medicinske etike Lekarske komore Srbije, ali u praksi nailazimo na nepoštovanje ili kršenje ovih normi.

I kada to kažemo, ne mislimo samo na loše ophođenje, ili otvoreno vređanje, već i na ono što se može nazvati - prikriveno nepoštovanje naših prava, čak i ugrožavanje zdravlja, zarad materijalne dobiti.

Kada su, nedavno, u jednoj stomatološkoj ordinaciji, momku u ranim dvadesetim godinama, zdravi zubi upropašćeni da bi dobio nove, keramičke, odnosno takozvani holivudski osmeh, mnogi su se na društvenim mrežama zapitali - da li lekari imaju ikakvu zadršku i moralnu obavezu da upozore pacijenta na štetnost nekih intervencija, čak i kada su one na inicijativu pacijenta.

Savo Pilipović
foto: Kurir televizija

Na ovu temu u emisiji PulsSrbije gostovao je Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije.

Konstatovao je da danas pružaoci usluga sve manje upozoravaju svoje klijente i pacijente na štetnost koju mogu imati od zahtevanih procedura i operacija:

- Kada sam imao 17 godina bio sam u kancelariji svog oca koji je bio advokat i pomagao sam mu da slaže papire. Došao je jedan čovek koji je hteo da se razvede. Moj otac mu je rekao se vrati kući i da razmisli par dana, pa kad se vrati ako i dalje bude pri takvoj odluci on će napisati tužbu. Čovek se više nikad nije pojavio. To je bilo jedno drugo vreme, kraj osamdesetih kada su ljudi malo više razmišljali o etici - rekao je Pilipović i dodao:

Savo Pilipović
foto: Kurir televizija

- Ja zaista moram da kažem da mi imamo problem sa Srpskim lekarskim drušvom. Ustanove koje bi trebalo da vode računo o lekarskoj etici, da budemo potpuno otvoreni, ne funkcioništu. To ostavlja puno prostora da svako odlučuje gde su granice, a to nije dobro.

- Ima jako puno sličnih primera ovom slučaju holivudskog osmeha. Kako bih vam rekao, veliki je pritisak i na privatnom zdravstvu jer oni moraju da zarade novac. Ako nemate nikakvu kontrolu onda su tu grance problematične. U Srbiji je nebo granica. Svi znamo da maloletnicima zabranjeno da idu u solarijum i svi znamo da se to nepoštuje. Punoletni čak moraj da daju pristanak na svoju odgovornost, a ni to se ne dešava skoro nikad.

01:45

MLADI UNIŠTAVAJU SOPSTVENE ZDRAVE ZUBE ZBOGHOLIVUDSKOG OSMEHA Pilipović: Zapovest da moramo da budemo lepi je VELIKI PROBLEM

Ocenio je da je odgovornost na čitavom društvu i da je tzv. imperativ za lepotom problematičan.

- Ne bih prvenstveno upirao prst ka lekarima. Pre bih upirao prst ka društvu. Mi moramo da se dogovorimo kako ćemo da živimo. To da moramo da budemo lepi je veliki problem.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:05

Sonja Hadži-Borjanović: Nisu pacijenti iskorišćavali bolovanje, već lekari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track