Najnovije vesti

"IMALA JAKE BOLOVE, U KRITIČNOM STANJU PREBAČENA ZA BEOGRAD" Kako je iz stomaka devojke izvučen tumor od 25 kg (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
Foto: screenshot RTS

PODVIG LEKARA KLINIKE ZA GINEKOLOGIJU U VIŠEGRADSKOJ

"IMALA JAKE BOLOVE, U KRITIČNOM STANJU PREBAČENA ZA BEOGRAD" Kako je iz stomaka devojke izvučen tumor od 25 kg (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Društvo -

Tumor koji je rastao u predelu jajnika pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji

Tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Višegradskoj operisao je 22-godišnju devojku, iz čije utrobe su izvukli tumor od 25 kilograma i deset litara vode!

Hitna operacija

- Pacijenkinja je hitno iz unutrašnjosti prebačena u kritičnom stanju za Beograd. Tumor koji je rastao u predelu jajnika pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji. Imala je jake bolove. Bila je izuzetno gojazna, 140 i nešto kilograma je imala. Posle veoma kratke pripreme pristupili smo operativnom zahvatu. Odmah se videlo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru - objasnio je prof. dr Aleksandar Stefanović za RTS.

tumor, Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Aleksandar Stefanović
foto: Beta/Milan Obradović

Kako je dodao, operacija je trajala tri sata.

- Hirurzi su najpre morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora, kako bi na kraju mogli, i pored velikog reza, da izvade i čvrsti deo tumora, kome je inicijalna veličina bila oko 70 centimetara, ukupne težine 25 kilograma. Tumor je pripadao levom jajniku, ostali organi su bili u upalnom procesu, ali bez nekih većih promena - naveo je prof. dr Stefanović.

1 / 6 Foto: screenshot RTS

Veštačka oplodnja

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj može da se pohvali da su ove godine uradili i više od 500 ciklusa medicinski pomognute oplodnje.

- Pored toga, urađeno je više od 65 zamrzavanja embriona, a u taj broj spadaju i embrioni iz donacija. Takođe, urađeno je 50 embriotransfera od zamrznutih embriona, a procenat uspešnosti od 35 odsto je iznad svetskih standarda i na to su stručnjaci na klinici veoma ponosni - naglašava dr Stefanović.

tumor, Klinika za ginekologiju i akušerstvo
foto: screenshot RTS

Jedan od velikih pomaka na ovom polju je i to što se, na inicijativu predsednika Vučića, i Srbija uključila u program donacija reproduktivnog materijala.

- Mi smo uradili kod nas nekih 33 ciklusa, od 80 ćelija koje smo naručili. Više smo naručili spermatozoida nego oocita, takvi su nam pacijenti. Imamo šest trudnoća, šest nalaza potvrde trudnoće još čekamo, tako da - biće ih još. Uskoro očekujemo i i prvu bebu iz doniranih ćelija iz inostranstva - navodi prof. dr Aleksandar Stefanović.

Kurir Društvo

Bonus video:

13:14

NINA KOLUNDŽIJA POBEDILA TUMOR: Otkrila sa čime se suočila u toku dijagnoze i kako teče oporavak posle OPERACIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track