SVE ŽENE KOJE SU U PORODILIŠTU TRPELE NASILJE ILI NEMAR DA SE JAVE: Zaštitnik građana poziva porodilje da prijave propuste!
Foto: Shutterstock, Kurir

akušersko nasilje

SVE ŽENE KOJE SU U PORODILIŠTU TRPELE NASILJE ILI NEMAR DA SE JAVE: Zaštitnik građana poziva porodilje da prijave propuste!

Društvo -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas sve žene koje su se tokom poslednjih šest meseci suočile sa neadekvatnim lekarskim pristupom tokom porođaja, od njegove pripreme do izlaska iz bolnice, da se obrate toj instituciji, kako bi se stvorili uslovi za utvrđivanje odgovornosti u pogledu nesavesnog postupanja prema porodiljama u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama, bilo da je reč o verbalnom nasilju ili medicinskom nemaru.

Zoran Pašalić
Zoran Pašalićfoto: Kurir televizija

- Dok se država bori za svako dete, jer kao društvo starimo, postoje i oni koji koji umesto da budu nosioci te podrške i iskrene brige za život buduće majke i njenog deteta, čine da se porođaj pre doživljava kao neprijatno iskustvo nego kao prirodan čin i jedan od najradosnijih trenutaka u životu žene. Tome se mora stati na put, jer zbog pojedinačnih slučajeva svi plaćaju cenu, i pacijenti i medicinska struka - rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana podseća da je pravo na zdravlje u korpusu osnovnih ljudskih prava, ali da iskustvo pokazuje da je ono nedovoljno dostupno u praksi, pri ostvarivanju zdravstvene zaštite.

Zato je, prema rečima zaštitnika građana, potrebno uspostaviti mehanizme koji bi doprineli tome da građani pre svega znaju koja su njihova prava, kao i kome mogu da se obrate ukoliko smatraju da predviđena lekarska usluga predstavlja njihovo kršenje i poveđava ugroženost po zdravlje.

Podsetimo, čak tri porodilje su u poslednja dva dana optužile doktora M. M. za užasno akušersko nasilje u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici. Dve od njih su doživele ono najgore - smrt bebe usled porođaja. Obe porodilje Marica Mihajlović i Jelena Ivković su o tome govorile za Kurir.

Doktor koga su ove mlade žene optužile za smrt svojih beba je po nalagu tužilaštva juče uhapšen.

Bonus video:

01:10

DA LI SU DECA SA POSEBNIM POTREBAMA DOVOLJNO ZBRINUTA U USTANOVAMA? Zoran Pašalić otkriva sve nakon obilaska dva doma!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track