MINISTAR MILIĆEVIĆ ODRŽAO OBEĆANJE: Srpski jezik učiće se u Severnoj Makedoniji
Foto: privatna arhiva

MINISTAR MILIĆEVIĆ ODRŽAO OBEĆANJE: Srpski jezik učiće se u Severnoj Makedoniji

Društvo -

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je u Kumanovu predao predstavnicima Srba u Severnoj Makedoniji dokument kojim je omogućen opstanak katedre srpskog jezika na Univerzitetu u Skoplju.

Rad studijske grupe srpskog jezika koju trenutno pohađa 21 studenat bio je ozbiljno ugrožen zbog nedostatka sredstava i pretilo joj je gašenje već od ovog semestra. Nakon što je prilikom prethodne posete Kumanovu upoznat s ovim problemom, ministar Milićević je Srbima u Severnoj Makedoniji obećao da će pronaći rešenje i sprečiti gašenje jedinog visokoškolskog programa na srpskom jeziku. Ministar je održao obećanje i danas je preneo da su obezbeđena sredstva za finansiranje učenja srpskog jezika u Skoplju.

- Jezik, tradicija, kulturna baština - to su simboli jednog naroda. Ako nema tih simbola nema ni našeg naroda bez obzira gde živeo - rekao je ministar Milićević i naglasio strateško opredelenje predsednika Republike Aleksandra Vučića, ali i cele Vlade, da matica čvrsto pomaže sve naše sunarodnike koji žive van granica Srbije.

Ministar je večeras prisustvovao Svečanoj akademiji koju su Srbi u Kumanovu organizovali povodom proslave Dana Svetog Save.

Bonus video:

01:13

SVE ŠTO SU MLADI NASLEDILI, BIĆE TRI PUTA VREDNIJE Milićević o programu Srbije: Bavi se budućnosti svakog građana naše zemlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track