PAŽNJA! AKO VAM SE LJUBIMAC OTRUJE IMATE SAMO SAT VREMENA! Veterinar za Kurir TV otkrio: Samo OVA 3 NAČINA ĆE GA SPASITI
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock, Ilustracija

KURIR TV

PAŽNJA! AKO VAM SE LJUBIMAC OTRUJE IMATE SAMO SAT VREMENA! Veterinar za Kurir TV otkrio: Samo OVA 3 NAČINA ĆE GA SPASITI

Društvo -

Na Kosmaju su prethodnih dana nepoznate osobe otrovanim kobasicama trovale i lutalice i vlasničke pse, a zatrovana hrana pronađena je i u kosmajskom parku. Lokalni veterinati sumnjaju da je reč o otrovu kreozan.

Veterinar Dragan Vesić uključio se u jutarnji program Kurir televizije gde je otkrio više o otrovu kreozan, ali i kako ova vrsta otrova utiče na životinje.

Dragan Vesić
foto: Kurir televizija

- Kreozan se sve manje nalazi na našem tržištu i sve je teže doći do njega. Međutim, postoji dosta drugih pesticida odnosno sredstava koji služe za uništavanje štetočina koji su veoma opasni za kućne ljubimce, prvenstveno za pse. Zato što izazivaju teška oštećenja centralnog nervnog sistema i perifernog. Zatim, jetre, bubrega i drugih organa i nažalost često dolazi do smrti životinja koje su se tako otrovale - rekao je veterinar.

Potom je otkrio šta bi vlasnici ljubimaca mogli da urade ukoliko primete da im je ljubimac otrovan.

- U prvih pola sata, sat je bitno da se eliminiše ili na neki način razblaži taj otrov koji je pas uneo. To podrazumeva da bi vlasnik hitno morao da mu izazove povraćanje. Da li je to senfom. Da li je to mlakom vodom sa puno soli. Jako je efikasan tropocetni hidrogen. Par supenih kašika izaziva povraćanje, eliminiše otrov količinski, tako da je verovatnoća preživljavanja veoma velika. Rezultat trovanja veoma zavisi od vrste otrova kao i količine unete u organizam - otkrio je veterinar.

02:08

PAŽNJA! AKO VAM SE LJUBIMAC OTRUJE IMATE SAMO SAT VREMENA! Veterinar za Kurir TV otkrio: Samo OVA 3 NAČINA ĆE GA SPASITI

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track