OVA VOZILA ZA ZIMU KOŠTAJU VEĆ OD 2.000 EVRA: Ovde je lista njihovih prednosti, a imaju samo 1 manu! Detaljni cenovnik!
Foto: Shutterstock

SEZONA

OVA VOZILA ZA ZIMU KOŠTAJU VEĆ OD 2.000 EVRA: Ovde je lista njihovih prednosti, a imaju samo 1 manu! Detaljni cenovnik!

Društvo -

U uslovima zimske vožnje preporučuju se SUV (Sport Utility Vehicles) i terenska ofroud 4x4 vozila koja uvek mogu odgovoriti na sve zahteve vozača u teškim uslovima, kaže za Kurir Saša Mitrović, head verikale za auto-moto i nautiku na oglasniku Sasomange.rs.

Prodaja ovih automobila u EU porasla je za 51 odsto i oni čine do 20 odsto ukupne prodaje novih vozila poslednjih nekoliko godina.

- Vozila ovog segmenta danas su izuzetno popularna i kao porodični automobil, ali njihove karakteristike su daleko veća težina od klasičnih vozila, povećana potrošnja, dosta skuplje održavanje, teži su za upravljanje i manevrisanje, ali nude kombinaciju snage, brzine i praktičnosti, što su osnovni razlozi za izbor ovih vozila iz aspekta kupca. Jedan od retkih negativnih aspekata ovih vozila je njihova cena, koja je uvek viša od cena standardnih vozila u tim gabaritima klase bilo da je reč o kupovini novog ili korišćenog vozila. Ipak, svaki vlasnik će reći da ono što s njima dobijate uvek opravdava cenu koju platite.

Saša Mitrović
foto: Privatna Arhiva

Svakako postoji ponuda vozila u svim cenovnim segmentima pa se SUV i terenska vozila mogu pronaći u ponudi od 2.000 pa do 30.000 evra za novija vozila s vrhunskom opremom, a cene mogu biti i više u zavisnosti od brenda i starosti ponuđenog vozila - navodi Mitrović.Podseća i da ovaj segment vozila uglavnom karakteriše viši stepen opreme i luksuza, izuzetan komfor i prostranost za putnike i njihov prtljag.

- Ono što im se često zamera jeste smanjena aerodinamičnost usled povećanih gabarita, koja se ogleda u povećanoj potrošnji goriva, ali su vozači obično saglasni s tim kompromisom usled prostornosti i udobnosti vožnje koju takva vozila nude, a naglašava se i viši nivo sedenja, što vozaču omogućava bolju preglednost pri manevrisanju vozilom. Karakteristična je povišena karoserija, kao i povišeni položaj sedenja putnika u vozilu, pri čemu oni imaju izuzetan pogled iz vozila, kao i lak ulazak i izlazak iz njega.

1 / 3 Foto: Sasomange.rs

Ovaj segment vozila, osim maksimalne bezbednosti, kombinuje u sebi udobnost putničke limuzine, izuzetnu praktičnost upotrebe i sportske karakteristike, ali i zavidne i ofroud sposobnosti, naročito zbog povišenog vešanja karoserije i inteligentnih sistema pogona i oslanjanja.

Mitrović kaže i da su ova vozila ovladala gradskim ulicama, čemu svedoči veliki broj njih u svakodnevnom saobraćaju, jer se u njima kombinuju snažne sposobnosti vožnje na putu sa mogućnostima i karakteristikama upotrebe van puta. Prema njegovim rečima, uzevši u obzir rastuću popularnost ovog segmenta vozila, ne možemo očekivati veći pad cena novih vozila iz ponude.

Segment od 20.000 evra pa naviše

- Samim tim ni cena polovnih SUV vozila neće imati veći pad u odnosu na uobičajen koji je vezan za starost i amortizaciju ponuđenog vozila na prodaju.

1 / 4 Foto: Sasomange.rs

Vlasnici ovih vozila izuzetno vode računa o tekućem održavanju, tako da se potencijalni kupci kojima je potreban dodatni prostor u vozilu češće odlučuju za kupovinu ovakvih vozila nego klasičnih putničkih karavana. Ipak, cene SUV i terenskih vozila su u blagom padu do 10 odsto jer je ponuda na tržištu zadovoljavajuća u svim cenovnim segmentima, a veliki je i njihov udeo u ukupnom broju uvezenih vozila.

Segment od 5.000 do 10.000 evra

Mitrović apeluje na sve vozače da već na početku zimske sezone posete mehaničara kako bi utvrdili da li je automobil ispravan i pripremljen za zimsku vožnju.

1 / 3 Foto: Sasomange.rs

Cene pojedinih SUV i terenskih vozila na Sasomage.rs

Segment od 2.000 do 4.000 evra

- Obavezno proverite dubinu šare gazećeg sloja korišćenih zimskih guma i zamenite ih novim. Dubina šare oko četiri milimetra je donja granica za bezbedno upravljanje vozilom i zakonska obaveza za vozače. Takođe, napumpajte zimske gume za 0,2 bara više od uobičajenog.

1 / 3 Foto: Sasomange.rs

Uvek imajte na umu da je zaustavni put vozila u zimskim uslovima, kada su sneg i led na kolovozu, duži za 50-100 odsto u odnosu na normalne uslove saobraćaja po suvom kolovozu.

Bonus video:

02:35

AUTOMEHANIČAR UPOZORAVA: OVO OBAVEZNO TREBA PROVERITI PRED PUT! Noviji automobili nemaju najbolju bezbedonosnu opremu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track