EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA ĐAK DOBIJE JEDINICU IZ VLADANJA: Otkrivamo da li može da ponavlja razred i da li može biti izbačen iz škole
Foto: Shutterstock/Ilustracija

NEMA POPRAVNOG

EVO ŠTA SE DEŠAVA KADA ĐAK DOBIJE JEDINICU IZ VLADANJA: Otkrivamo da li može da ponavlja razred i da li može biti izbačen iz škole

Društvo -

Prema novim pravilnicima o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama, ocena iz vladanja ulaziće u prosek učenika, a ocenjivaće se brojčano od drugog razreda osnovne škole!

Međutim, mnogi se pitaju šta se dešava u slučaju učenika koji dođu do jedinice iz vladanja, s obzirom na to da se iz vladanja ne polaže popravni ispit, kao i da se ne može pasti godina zbog te ocene.

Predsednik foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić objasnio je za Kurir šta to zapravo znači i šta se može desiti kada učenik dođe do keca iz vladanja.

Ocena iz vladanja biće brojčana, i to počev od 2. razreda osnovne škole. Onaj ko bude imao negativnu ocenu iz vladanja neće ići na popravni, ali ona će uticati na njegov opšti uspeh.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir TV

Antić je rekao za Kurir da je on predlagao da učenik koji ima jedinicu iz vladanja ponavlja razred, ali taj predlog nije prihvaćen.

- Ocena iz vladanja ulazi u prosek, isto važi i za srednje i za osnovne škole. Kada neki učenik dobije opomenu, recimo, pravio je probleme na času, razredni starešina je dužan da ga opomene i obavesti roditelje i odmah se upućuje na pojačan vaspitni rad. Ako nema popravki, onda dolazi do četvorke iz vladanja i tako dalje. Kada đak dobije dvojku ili jedinicu iz vladanja, pokreće se vaspitno-disciplinski postupak. Ako ima jedinicu, može biti isključen iz srednje, dok u osnovnoj školi nema isključenja, ali dete može biti prebačeno u drugu školu - objasnio je Antić i dodao:

- U praksi se deca koja imaju lošu ocenu iz vladanja sama ispisuju iz škole ili se prebacuju na vanredno školovanje, a ima i dece koja poprave ponašanje.

Bonus video:

01:26

OSNOVNA ŠKOLA U SUBOTICI ZABRANILA TELEFONA! Direktor: Podržali nas roditelji! Učenici u procvatu: Više se druže, popravili ocene

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja