MLADE NADE IZ CELOG SVETA SE TAKMIČE NA FONU! Isidora: Studenti će se staviti u ulogu menadžera i rešavati realne BIZNIS PROBLEME
Foto: Fakultet organizacionih nauka

poslovne studije slučaja

MLADE NADE IZ CELOG SVETA SE TAKMIČE NA FONU! Isidora: Studenti će se staviti u ulogu menadžera i rešavati realne BIZNIS PROBLEME

Društvo -

Na Fakultet organizacionih nauka (FON) u Beogradu će od 3. do 9. marta biti održan Belgrade Business International Case Competition (BBICC), međunarodno takmičenje u rešavanju poslovnih studija slučaja!

Isidora Marković (23), studentkinja FON i ovogodišnja predsednica takmičenja BBICC, kaže da je to sjajna prilika da Beogradski univerzitet bude prepoznat među vodećim u sferi menadžment konsaltinga, a studentima da se upoznaju, druže, razmene znanja, i stupe u kontakt s renomiranim kompanijama.

Isidora marković
Isidora markovićfoto: Fakultet organizacionih nauka

- BBICC je svetsko takmičenje u rešavanju poslovnih studija slučaja, koje okuplja talentovane studente iz celog sveta u Beogradu. Po deveti put, Fakultet organizacionih nauka, Centar za poslovne studije slučaja FON, Case Study Club deo BCA SEE i Business Case Association Southeast Europe organizuju BBICC, koji je i ove godine proglašen za jedno od 10 najboljih svetskih takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja, u istraživanju koje organizuje Univerzitet u Oklandu. Takmičenje okuplja predstavnike 20 univerziteta iz celog sveta. Svaki tim se sastoji od četiri člana i jednog mentora.

Kako je došlo do toga da upravo FON organizuje ovakav jedan veliki događaj?

Sticanje iskustva

Benefit i pri zaposlenju

Koliko su ovakvi i slični projekti pomogli našim studentima da se nakon fakulteta zaposle u prestižnim kompanijama

- Učestvovanje na ovakvim takmičenjima studentima pruža priliku da se stave u uloge menadžera i konsultanata i da rešavaju realne poslovne probleme. Na taj način, studenti veoma brzo stiču znanja koja su neophodna u radnom okruženju i diferenciraju se na tržištu rada. U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, poslodavci cene i iskustvo sa ovakvog takmičenja, što je dodatni benefit za studente.

- BBICC je bila ideja i vizija prof. dr Vesne Damnjanović, koja je trenutno i rukovodilac Centra za poslovne studije slučaja FON. Zahvaljujući podršci koju joj je pružio FON i njenoj upornosti, 2013. godine održan je prvi BBICC. To je jedino takmičenje ove vrste u Jugoistočnoj Evropi. FON je u tom periodu ostvarivao zapažene rezultate na svetskim takmičenjima iz rešavanja poslovnih studija slučaja, što je takođe doprinelo organizovanju ovakvog velikog projekta i kod nas.

Odakle sve dolaze takmičari

Evropa:

- Univerzitet u Beogradu

- Copenhagen Business School

- Maastricht University

- BI Norwegian Business School

- NEOMA Business School

- FEP University of Porto

- Corvinus University of Budapest

- Rotterdam University of Applied Sciences

Azija i Bliski istok:

- National University of Singapore

- The Hong Kong University of Science and Technology

- Thammasat University

- American University of Beirut

Severna Amerika:

- University of Florida

- University of Southern California

- NC State University

- HEC Montreal

- University of Manitoba

- Concordia University

- Wilfrid Laurier University, Lazaridis School of Business and Economics

Australija:

- The University of Melbourne

Koja je ovogodišnja tema?

- Studije slučaja su bile iz različitih industrija poslovanja, pa su do sada bile zadavane na različite teme - marketing, ljudski resursi, finansije... Studenti su imali prilike da rešavaju studije slučaja za multinacionalne korporacije, kao i za državne institucije. Teme studija slučaja se ne otkrivaju sve do samog početka rešavanja, ali su takmičari obavešteni o tome koje kompanije će ove godine zadavati poslovne probleme.

A nagrada za pobednike?

FON
foto: Fakultet organizacionih nauka

- S obzirom na to da BBICC spada u 10 najboljih svetskih takmičenja u rešavanju poslovnih studija slučaja, pobednici će dobiti priliku da se takmiče sledeće godine na Champions Trophyju, koje organizuje Univerzitet u Oklandu na Novom Zelandu.

Nagrade koje su osvajali studenti FON

- Prvo mesto u svetu na takmičenju University of Navarra International Case Competition u Pamploni, u Španiji, u martu 2015. godine

- Prvo mesto na takmičenju BI International Case Competition u Oslu, u Norveškoj, u februaru 2016. godine

- Prvo mesto na takmičenju McGill Management International Case Competition u Montrealu, u Kanadi, u martu 2016. godine

- Treće mesto na takmičenju FEP U. Porto International Case Competition u Portu, u Portugalu, u oktobru 2016. godine

- Treće mesto na takmičenju HSBC/HKU Asia Pacific Business Case Competition, u Hongkongu, u junu 2019. godine

- Treće mesto na takmičenju FEP - U. Porto International Case Competition, u Portu, u Portugalu, u novembru 2020. godine

- Treće mesto na takmičenju Asian Business Case Competition (ABCC), u Singapuru, u septembru 2021. godine

- Drugo mesto na takmičenju FEP - U. Porto International Case Competition, u Portu, u Portugalu, u novembru 2022. godine

- Prvo mesto na takmičenju Heavener International Case Competition (HICC), na Floridi, u SAD, u februaru 2023. godine

- People's Choice Award, Champions Trophy, Okland, Novi Zeland, u februaru 2024. godine

Za studente je bitno da pored teoretskog znanja steknu i praktično. Kakve veštine unapređuju u ovom projektu?

FON
foto: Fakultet organizacionih nauka

- Praktično iskustvo je izuzetno važno za studente u njihovoj budućoj karijeri, jer im omogućava da primene teoretsko znanje na realne situacije, steknu nove veštine i razviju ključne kompetencije potrebne za uspeh u poslovnom svetu. Pored analitičkih veština, oni imaju prilike da razviju veštine rada u timu, prezentacione veštine, a razvija se i njihova snalažljivost u radu pod pritiskom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track