NOVI TALAS POSKUPLJENJA: PDV podigao cene

NOVI TALAS POSKUPLJENJA: PDV podigao cene

Društvo -
Od odanas počinje zaračunavanje veće stope poreza na potrošnju i viših akciza na gorivo i cigarete

BEOGRAD - Od danas novi cenovnici zbog povećanja PDV. Porez na potrošnju je od danas 20 umesto 18 odsto, dok su osnovne namirnice i dalje opterećene nametom od osam odsto.

Od poskupljenja strahuju i vozači, jer je akciza na dizel goriva veća za pet, a na tećni naftni gas za 12 dinara. Skuplje će nam biti i cigarete, koje će nakon povećanih akciza, prema računici samih proizvodača duvanskih proizvoda, poskupeti 20 dinara po pakli.

"U kojoj će meri povećanje gornje stope PDV-a i akciza uticati na cene, zavisi pre svega od odluke proizvodaca da li treba da to prebace na potrošače", rekla je Milica Bisić, savetnik za poreski sistem u Ministarstvu finansija i privrede.

"To zavisi od konkurencije medu proizvodačima, ali i od njihove procene toga kolika su raspoloživa sredstva domaćinstava. Neki će verovatno povećanje u potpunosti prebaciti na kupce, ali neki neće.

Fiskalni savet, s druge strane, ima preciznu kalkulaciju o tome koliko će više novca porodice trošiti. Proračuni kažu da će prosečno domačinstvo sada imati za 0,89 odsto veće izdatke.

"Najveće povećanje troškova podnela bi najbogatija domaćinstva, čiji bi se troškovi povećali za jedan odsto, dok bi najmanje povećanje poreskog opterećenja, snosila najsiromašnija domaćinstva", objašnjava Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

"Njima bi u proseku rast troškova bio 0,74 odsto. Učšće potrošnje po opštoj stopi PDV najviša je kod najbogatijih domacinstava. Najsiromašnija domacinstva troše na osnovne životne namirnice, a za njih se PDV ne menja".

Konzumenti cigareta u Srbiji mogu da očekuju da će ih ovaj porok uskoro još više koštati. Ekonomisti veruju da će kompanije povećanje akcize prebaciti, makar delom, na potrošače.

"Ali i sa tim poskupljenjem, cigarete ce u Srbiji biti upola jeftinije nego u Rumuniji i Bugarskoj, a čak tri puta nego u zapadnim zemljama - dodaje Altiparmakov za Novosti. - Posle povećanja akcize na cigarete, ona će u Srbiji i dalje biti tri puta niža od minimuma koji propisuje Direktiva Evropske unije za sledeću godinu.

Cene goriva na pumpama ne bi trebalo odmah da se povećaju. Prema najavama naftnih kompanija, iako su zahvatanja države sada od dva, pa do 12 dinara veca po litru, cene se nece toliko povećavati. Kretanja nafte na svetskom tržištu, ali i kurs, trenutno im idu u prilog. Ali čim se na berzama promeni trend ili padne dinar, ceh će platiti vozači. Doduše, vlasnici automobila će istovremeno i da uštede. Sada im je registracija vozila jeftinija od 2.000 do 4.000 dinara, u zavisnosti od opštine. Toliku su naknadu lokalne samouprave do sada uzimale.Ista stopa, cene rastu

Po nižoj stopi PDV-a, od osam odsto, i dalje će se oporezovati isti proizvodi kao i do sada. To su hleb, pekarski proizvodi, mleko i mlečne prerađevine, brašno, šećer, jaja, ulje, voce, povrće, meso, komunalne usluge, lekovi, veštačko đubrivo, drvo za ogrev, prirodni gas, kompjuterska oprema, knjige, dnevne novine i hotelski smeštaj. Na njihove cene ne utiče samo PDV, jer su mnogi ovi proizvodi u poslednjih mesec dana više puta poskupeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track