KURIR SAZNAJE! ISTRAGA KREĆE U NOVOM PRAVCU Pojačan rad na pronalasku devojčice: Policija postavila šatore ispred kuće VIDEO
Foto: Printscreen/RTS, Printscreen/Facebook

KURIR na licu mesta

KURIR SAZNAJE! ISTRAGA KREĆE U NOVOM PRAVCU Pojačan rad na pronalasku devojčice: Policija postavila šatore ispred kuće VIDEO

Društvo -

* Danka (2) nestala u utorak u 13.45 u Banjskom polju, na sebi imala ljubičaste pantalone i maslinasto zelenu jaknu

* Pretraga terena trajala je 27 sati, nakon čega je obustavljena i kreće se u novom pravcu

* U potragu su bili uključeni forenzičari i kriminolozi, MUP, Gorska služba spašavanja, organizovane grupe meštana, Žandarmerija sa psima tragačima, lovci i helikopteri

* Otac i majka devojčice u policiji satima davali izjave

Ukoliko vidite Danku Ilić obavestite policiju

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je juče oko 13.45 u naselju Banjsko polje.

1 / 44 Foto: Damir Dervišagić

23.18 - Oglasila se ujna devojčice

- Nada nas ne napušta. Teško nam je svima sve ovo palo. Ne mogu ništa više da kažem, razumejte - rekla je za Novosti Dankina ujna, Jovana Dragomirović, koja je prva, u utorak po podne, objavila vest na društvenim mrežama da je devojčica nestala.

22.10 - Komšinica: Njenog oca poznajem od malena

Komšinica porodice Ilić, Živanka Trajković, istakla je da je o nestanku male devojčice saznala od policije.

- Juče je bilo otprilike 14 časova, kada su u trenutku dok smo radili nešto oko kuće, naišla dva policajca i pitala nas da li smo videli dvogodišnju devojčicu koja je nestala. Kad sam pogledala, brdo je bilo puno policajaca, narod je već krenuo u potragu, nakon čega smo se i mi uključili u potragu. Ishod je takav kakav jeste, ne znamo šta dalje - rekla je komšinica Živanka.

Kako kaže, Dankinog oca Miloša, kao i njegove roditelje, poznaje od malena:

- Majku ne poznajem, ali Dankinog oca znam od malena, jedno divno i fino dete, kao i njegovi roditelji. Ništa sumnjivo za njih i o njima nismo čuli, ovo što ih je snašlo nije dobro i ne znam zašto je to tako.

20.50 - Ovo su ključni momenti nestanka devojčice iz Bora

Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju.

Najčešći razlozi nestanka mališana

Olgica Čekić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu rekla je da to što je policija obustavila potragu u okolini Bora ukazuje da istraga vodi na neku drugu stranu, ali da definitivno potraga nije obustavljena.

Prema njenim rečima, nestanak dece je globalni problem, a kod nas se toj temi više posvećuje u poslednjih 10, 15 godina. Najčešće beže od kuće tinejdžeri 60 do 70 odsto, imamo kriminalne otmice, otmice jednog roditelja ili se izgube deca što bi mogao da bude slučaj sa Dankom Ilić i kada se deca izgubi tokom migracija, objasnila je Čekićeva.

20.37 - Prva komšinica o Dankinom nestanku

19.45 - Policija ispred kuće gde je nestala Danka postavila šatore

Nedaleko od kuće gde je nestala mala Danka Ilić (2), vide se šatori. Kako se saznaje, njih je postavila policija.

Danka Ilić
foto: Printscreen/RTS

Ulaz u dvorište kuće je blokiran.

18.45 - Policija kontroliše automobile

Prema poslednjim informacijama, policija kontroliše svaki automobil na ulazu u vikend naselje Brestovačke banje.

18.00 - Novi pravac istrage

Kako Kurir saznaje, dosadašnji rezultati pokazali su na novi pravac u kojem treba da ide istraga.

"Obustavljena je pretraga terena gde je devojčica nestala, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno" - kaže izvor Kurira.

17.45 - Policija proverava zeleni punto

Sigurnosne kamere postavljene na jednoj kući u mestu Banjskom polju kod Bora juče nestala Danka Ilić (2), za kojom potraga i dalje traje, snimile su zeleni punto koji velikom brzinom prolazi ulicom nekoliko minuta pošto je majka primetila da devojčice nema!

- Na snimku sa sigurnosnih kamera posavljenih na jednoj kući snimile su da je ulicom u 13.47 velikom brzinom prošao zeleni "punto". Na snimku sa iste kamere, vidi se i kako majka da Dankom i drugim detetom istom ulicom prolazi u 13.10. Da devojčice nema, primetila je samo dva minuta pre nego što je automobil projurio ulicom - otkriva izvor Kurira.

17.35 - Hitno se oglasio MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Tokom proteklih 27 sati, u potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak juče prijavljen, učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

17.20 - Policijska vozila napustila mesto događaja

Kako javlja reporter Kurira sa lica mesta, oko 20 policijskih automobila napustilo je mesto događaja.

00:43

Dvadesetak kola policije pod rotacijom npustilo Banjsko polje oko 17:25

I pored toga, na terenu se i dalje nalazi veliki broj pripadnika MUP.

01:11

Dvadesetak kola policije pod rotacijom npustilo Banjsko polje

16.20 - Kamera na kući komšija usnimila nestalu devojčicu

Sa nadzorne kamere koja se nalazi u dvorištu kuće meštanke Jasmine S. iz Banjskog Polja, skinut je snimak koji je pregledala policija.

Kako je ispričala za MONDO policija je snimke uzela oko 19 časova i 30 minuta.

"Ugradila sam kameru pre oko mesec dana samo zbog bezbednosti majke jer se bavim turizmom, inače je ovo naselje mirno i sigurno. Živim ovde 30 godina i nikad se nije desio nikakav problem. Sad je ispalo da je dobro što sam ugradila kameru ako snimak može da pomogne u istrazi. Na snimku se videlo da je majka sa decom prošla ulicom. Oko deset minuta kasnije došao je i otac. Desetak minuta kasnije stigla je i policijska patrola. Nadam se da će uskoro pronaći devojčicu", kazala je sagovornica.

Istakla je da ne želi ništa više da kaže da ne bi uticala na istragu.

16.05 - U potragu uključeni forenzičari i Kriminalistička policija

U potrazi za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić priključili su se forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije.

Na terenu su i pripadnici policije, žandarmerije, vatrogasci i pripadnici Gorske službe spasavanja, a njima pomažu i organizovane grupe meštana.

15.45 - Hrvatska gorska služba spašavanja ponudila pomoć

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) uputila je zvanično pismo sprskoj Gorskoj službi spasavanja i ponudili pomoć u potrazi dvogodišnje devojčice Danke Ilić iz Banjskog polja kod Bora.

Marko Rakovac, izvršni načelnik HGSS, naveo je da su se srpske kolege zahvalile i prenele sadržinu pisma Žandarmeriji koja vodi potragu.

„Ukoliko Srbija pristane, nekoliko timova HGSS-a iz istočne Hrvatske spremno je da odmah krene u Bor. To uključuje kartografa, K9 timove pasa tragača, kao i timove za sisteme bez posade“, rekao je Rakovac za 24sata.hr i potvrdio da su spasilačke ekipe spremne da pomognu kolegama u Srbiji u potrazi za nestalom devojčicom.

15.12 - Objavljen snimak sa sigurnosne kamere

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora nestala je juče oko 13.45 u naselju Banjsko polje, a na društvenim mrežama se pojavio snimak sa sigurnosnih kamera sa kuće u blizini mesta gde je devojčica nestala.

Na snimku se vidi automobil koji prolazi i policija na snimcima nije uočila ništa što bi pomoglo u istrazi nestanka male Danke.

14.55 - Deda devojčice saopštio najnovija saznanja

Milan Ilić, deda devojčice Danke Ilić, navodi da nema novih informacija o nestanku, ali i demantuje navode medija da je njegov sin bio na poligrafskom ispitivanju.

Prema njegovim rečima, čuo se sa sinom koji se i dalje nalazi u policiji.

- Još uvek traje informativni razgovor, tamo su sada došli i iz Centra za socijalni rad i razgovaraju sa sinom i snahom. Čuli smo se pre toga, njemu nije oduzet telefon dok Ivanin jeste. Nije istina da je bio na poligrafskom testiranju. Obavljen je razgovor sa njim i snahom i to je prosto normalna procedura u istrazi, kako su mi rekli - pojašnjava Milan za Nova.rs.

14.37 - MUP objavio fotografije potrage za Dankom Ilić

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je fotografije potrage za devojčicom Dankom Ilić.

1 / 9 Foto: mup.gov.rs

13.52 - Oglasio se deda devojčice koje nema 26 sati

Časlav Dragomirović, deda Danke Ilić, kaže za Kurir da su zahvalni svima koji učestvuju u potrazi.

- Hvala svima koji su došli da nam pomognu! Mi se nadamo da ćemo naći našu Danku... Zahvalan sam svima koji pomažu da se moja unuka nađe - kaže Časlav koji sa sinom Stefanom na terenu i sa pripadnicima MUP-a pretražuje predeo gde mu je nestala unuka.

Vidno uznemiren i van sebe trudi se da ostane skoncentrisan na potragu, ali se po njemu može videti da je zamišljen i zabrinut zbog celokupne situacije.

Ceo tekst pročitajte klikom OVDE.

13.35 - Spasilac GSS: Dete u tim godinama može da pređe 10 km

Dušan Mišić, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije (GSS) koji je sa kolegama u pretrazi terena za devojčicom Dankom Ilić kaže za Kurir "da se traga u zonama od 360 stepeni od mesta na kom je devojčica poslednji put viđena."

- Naša ekipa je još juče oko 16 sati izašla je na teren i otpočeta pretraga terena. Prvobitno su stigla ekipa iz stanice Bor koja dobro poznaje teren, a kasnije i svi ostali spasioci iz različitih gradova Srbije. Kada sve uzmemo u obzir sinoć su bili izuzetno loši vremenski uslovi koji su otežavali potragu. Kiša je prestala da pada jutros oko sedam sati i to je bila dobra vesta, jer to svakako ide u korist - rekao je on.

Ceo tekst i izjavu Dušana Mišića pročitajte klikom OVDE.

13:00 - Majka devojčice pozvala supruga

Novinar Mladen Radulović zajedno sa ekipom Kurira od sinoć se nalazi na licu mesta i donosi najnovije informacije.

- Saznali smo da je po nestanku Danke, majka bila u panici i okrenula muža. On se stvorio za samo nekoliko minuta. Oni su počeli da traže devojčicu. Pošto nisu mogli da je nađu pozvali su policiju. Policija je brzo došla na lice mesta i shvatila ozbiljnost situacije pozvala veći broj patrola. Kasnije su se i pripadnici Žandarmerije uključili. Takođe pripadnici ostalih policijskih uprava su se uključili kao ispomoć u potrazi. Jednostavno se proverava svaki podatak.

12.15 - Proširena potraga za devojčicom

Proširena je potraga za malom Dankom Ilić, koja je nestala u mestu Banjsko Polje kod Bora.

Potraga se širi dalje ka naseljenom delu Banjskog Polja.

11.50 - Komšija sumnja da je video Danku

Dragan, jedan od komšija iz Banjskog polja rekao je za Kurir da je u jednom dvorištu video devojčicu u zelenskastoj jakni, ali bila je okrenuta leđima.

- Oko 20 do 2, kada sam kolima odvezao majku na stanicu video, sam devojčicu koja mi je bila okrenuta leđima. Bila je kod komšije u dvorištu. Produžio sam dalje i kažem majci "vidi je kao moja Anica", koja ima tri godine, ali samo manja. Odvezem je na stanicu vratim se do prodavnice, vratim se i kad se vratim kaže komšija da li si video da se dete izgubilo - priča komšija za Kurir.

- Kad sam pogledao opet policija je već pretraživala brdo iznad naše kuće. Ne mogu da tvrdim da li je to to dete, ali video sam da ima zelenkastu jaknicu. Video sam dete u dvorištu, kao moje unuke što se šetaju kod mene, video sam samo kad sam prošao. Ako se poklapa termin, moguće da je to bila ona. Da sam znao... Pričao sam sa svima, pomažemo koliko možemo - rekao je komšija kroz plač, vidno potresen.

02:06

Komšija koji je možda video devojčicu neposredno pre nego je nestala

11.40 - Rođaka nestale Danke za Kurir

Rođaka male Danke kaže za Kurir "da se mole Bogu da se ona nađe, kao i da ne gube nadu iako je prošlo dosta vremena."

- Danka je naša lepotica, ona je jedna divna devojčica koja će sigurno iako je mala uspeti da se snađe nekim čudom. Molimo se za nju, ali vremenski uslovi su grozni, kiša, mnogo je hladno i pitamo se da je uspela da se sakrije negde - kaže kroz suze rođaka i dodaje:

- Dankina majka Ivana je van sebe, verujte, ona ne može da dođe sebi od plača, ništa ne pomaže. Ivana se jako trudi i vodi računa oko dečice i iz tog razloga joj je cela ova situacija još teže pala, krivi sebe.

11.10 - Češlja se svaki teren

Pripadnici policije trenutno pretražuju ne samo šumski teren u okolini Banjskog Polja, već i šupe i kuće u kojima se devojčica mogla sakriti.

Danka Ilić, potraga, policija, psi tragači, žandarmerija
foto: Damir Dervišagić

10.40 - Roditelji u policiji

Roditelji nestale Danke daju iskaz u policiji, javljaju reporteri Kurira. Ovo je, inače, standardna procedura u ovakvim slučajevima kako bi se detaljno istražile sve okolnosti i prikupile relevantne informacije.

Porodica pomaže policiji kako bi se mala Danka što pre pronašla.

Danka Ilić
foto: Društvene mreže

10.30 - Psi tragači pretražuju teren

Gorska služba sa psima tragačima pretražuje teren. Kako javlja reporter Kurira sa lica mesta, veliki broj ljudi je uključen u potragu i daju sve od sebe da se devojčica što pre pronađe.

Gorska služba spasavanja, psi tragači, potraga, Danka Ilić
foto: Gorska Služba Spasavanja

10.25 - Ocu pozlilo, reagovala Hitna pomoć

Kako su nam rekle komšije koje su na nogama od juče, Dankinom ocu je sinoć pozlilo pa je morala da reaguje i Hitna pomoć. On je teško primio vest o nestanku deteta, te mu je pozlilo zbog stresa.

10.05 - "Prošli smo svako ćoše, odavde preko brda, reku celu..."

Miroslav Androbić sa nekoliko desetina svojih kolega s kojima se organizovao u spasilačku četu rudnika opisao je koliko je težak i nepristupačan teren na kojem su sinoć započeli potragu za malenom Dankom.

- Sinoć smo samo došli da pomognemo i vratili se jer je na terenu bila Žandarmerija. Jutros smo organizovani kao Četa za spasavanje Rudnika iz Bora. Pretražili smo jutros, u dogovoru s komandirom, Brestovačku reku iznad Brestovačke banje do skretanja za banju na mostu kod Brestice. Teren je jako nepristupačan, mi smo jako teško prelazili teren i mogu da kažem da je nemoguće da dete od dve godine tuda prolazi - rekao je Miroslav.

09.45 - "Zlato tatino, naći će te tata"

Miloš Ilić iz Bora, otac nestale devojčice je sad svojoj mezimici preko društvenih mreža poslao snažnu poruku.

- Zlato tatino, naći će te tata! Svete moj mali! - napisao je Miloš Ilić na svom Fejsbuk profilu gde je okačio i fotogrfaiju njegove ćerkice za kojom se traga od juče. Ispod fotografije samo se nižu poruke podrške neutešnim roditeljima, koji su na terenu.

09.30 - Oglasio se Igor Jurić

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da je, s obzirom na uzrast deteta policija imala sumnju da je otmica u pitanju i da bi se puštanjem sistema "Pronađi me" u javnost, u prvom mementu nestanka devojčice, ugrozio njen život.

Kako je rekao, brzina u ovom sistemu jeste ključna, i kriterijumi jesu bili ispunjeni, ali osnovni kriterijum da se život deteta ne ugrozi nije bio ispunjen i to je ono što se čekalo.

"U momentu kada je prijavljen nestanak, u roku od sat vremena je više od 200 pripadnika MUP-a bilo na licu mesta. S obzirom na uzrast deteta nije se mislilo da će dete moći da ode dalje i da će oni vrlo brzo, pretražeći sam teren, pronaći dete. Danas je obaveštena cela Srbija, i ukoliko je dete u Srbiji, a ja smatram da jeste, biće pronađeno, pa ćemo kasnije analizirati da li je moglo bolje", naveo je on za K1 televiziju.

09.10 - Ovo je kuća kod koje je nestala Danka

Bor, Banjsko polje, Pronađi me, Danka Ilić
foto: Damir Dervišagić

Kako javlja reporter Kurira, kuća se nalazi na 300 metara od glavnog puta. Iza kuće je jedna šuma, ali to nije gusta šuma već brisan prostor. Izolovana je od ostalih kuća. Nalazi se na samom kraju naselja, a ovaj predeo je nepristupačan.

08.55 - I rudari traže Danku

01:18

I RUDARI TRAŽE MALU DANKU: Miroslav Androbić otkrio deztalje potrage

Veliki broj ljudi je na terenu, svi traže malu Danku. Rudari su se, takođe, uključili u potragu. Hladno vreme i kiša dodatno otežavaju situaciju.

08.45 - Oglasio se deda devojčice Danke

Deda se oglasio na društvenoj mreži Fejsbuk na kojoj je objavio niz fotografija da se njegova unuka nađe.

- Bog neka vam pomogne, molimo se da je nađete živu i zdravu! Molimo se da uskoro budete sa vašom lepoticom. Daće Bog druže, danas je ceo Bor uz vas - samo su neke od poruka podrške koje su mogu naći ispod fotografija koje se tokom jučerešnjeg dana masovno objavljivala na društvenim mrežama.

08.25 - Pretraženo 10 kvadratnih kilometara

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora rekao je da je pretraženo 10 kvadratnih kilometara do jutros.

01:09

REPORTER KURIRA SA MESTA POTRAGE: Svi traže nestalu Danku Ilić

Na mestu nestanka i okolini prusutno je nekoliko stotina pripadnika policije, a tu su i pripadnici Gorske službe spasavanja, žandarmerije i dobrovoljaca.

Dragana Petrović, portparol poluprava Bor kaže da je pretraga terena u toku i da se intenzivno radi na pronalasku devojčice.

00:22

VELIKI BROJ POLICAJACA TRAŽI MALU DANKU! Potraga ušla u 19. sat

08.20 - I na beogradskom aerodromu Nikola Tesla prikazane su sve informacije o maloj Danki.

Na info tablama pišu osnovne informacije o devojčici, uključujući i osnovne podatke.

Aerodrom Nikola Tesla, Pronađi me, Danka Ilić
foto: Kurir

08.00 - Oglasio se Nenad Periš

Čim su mediji, a zatim i policija aplikacijom "Pronađi me" dali opis za nestalo dete, na društvenim mrežama oglasio se i Nenad Periš, otac nestalog Mateje, obratio se roditeljima devojčice.

- Znam koliko im je u ovim trenucima teško. Prošao sam to, dani iščekivanja su najteži... Dankinim roditeljima želim da poručim "vera nikada ne posustaje". Zato se molim Bogu da im da snage i da ne gube nadu. S roditeljima, porodicom iskreno se molim da nam svima da snage da dočekamo srećan kraj - kaže Periš.

Prema Nenadovim rečima, "čekanje i nadanje su najteži, a vreme te neumorno gura natrag".

- Sto reči bi uputio porodici nestale Danke jer mogu da zamislim kolika im je bol u ovim trenucima u duši- kaže Periš.

07.50 - Ispitani svi koji imaju krivični dosije

U Banjskom Polju je novinar Kurira Mladen Radulović koji je izvestio kakva je situacija u ovom trenutku.

- Potraga nije stala niti jednog trenutka u toku noći. Ušli smo u osamnaesti sat potrage za Dankom Ilić. Popaljeni su svi bilbordi, svi mediji su objavili fotografiju nestale devojčice. Na mestu nestanka i okolini prusutno je nekoliko stotina pripadnika policije, a tu su i pripadnici Gorske službe spasavanja, žandarmerije i dobrovoljaca. Policija apeluje da se građani ne okupljaju u velikom broju - rekao je Radulović.

00:26

SVI TRAŽE MALU DANKU ILIĆ: Počela potraga od vrata do vrata! Policija blokirala sve ulaze u Banjsko selo

Istraga se odvija maksimalnim intenzitetom:

- Pretražen je svaki kvadrtatni centimetar. Građani se okupljaju, policija se menja u smenama. Stigla je ispomoć iz Beograda. Kuća se nalazi na 300 metara od glavnog puta. Iza kuće je jedna šuma, ali to nije gusta šuma već brisan prostor. Devojčica praktično nije mogla da ode iz vidokruga majke. Ona ima samo dve godine, ne može da trči, čak nosi pelenu. Teško je verovati da je ona mogla da se udalji previše od kuće. Ispitani su svi ljudi sa krivičnim dosijeom. I potraga i istraga se nastavlja u svim mogućim pravcima. Noć je u Boru bila hladna. Uslovi za potragu nisu dobri i to otežava termovizijskih kamera. Tu su i psi tragači. Kiša je usporila potragu - rekao je Radulović.

05:55

KURIR NA MESTU NESTANKA MALE DANKE: Ispitani svi sa dosijeom, kiša usporila potragu! Nije mogla mnogo da se udalji od kuće

07.30 - Potraga od vrata do vrata

Dosta ljudi obilazi kuće, kako javljaju reporteri Kurirra, u toku je potraga od vrata do vrata. Napravljen je širi prsten potrage. Ono što celu situaciju otežava je kiša, koja pada, a padala je i čitave noći. Pretražuju se i automobili, svaki pedalj zemlje, sve se češlja.

Danka Ilić, Pronađi me, Bor, Banjsko Polje
foto: Damir Dervišagić

07.10 - Blokirano Banjsko polje

Kako javljaju reporteri Kurira u Banjsko polje mogu da uđu samo oni koji žive u ovom selu, kao i nadležne ekipe,Hitna pomoć, vatrogasci i policija.

Danka Ilić, Pronađi me, Bor, Banjsko Polje
foto: Damir Dervišagić

06.46 - Info table na auto-putevima u službi sistema "Pronađi me"

06.30 Kurir na licu mesta, potraga za Dankom i dalje traje

Kako javljaju reporteri Kurira, cele noći trajala je potraga za Dankom, a sve nadležne ekipe su u velikom broju na terenu. Žandarmerija, dronovi, helikopteri, gorska služba...

Pronađi me, Danka Ilić, Bor, Banjsko Polje
foto: Damir Dervišagić

Od jutros su se u potragu uključili i ljudi iz rudnika, volonteri i svi detaljno pretražuju teren.

Pronađi me, Danka Ilić, Bor, Banjsko Polje
foto: Damir Dervišagić

Ceo potez gde je nestala devojčica je pod pretragom policije i vatrogasaca i od jutros, a trajala je i cele noći. Za sada nema novih detalja nestanka, ali potraga i dalje traje.

Pronađi me, Danka Ilić, Bor, Banjsko Polje
foto: Damir Dervišagić

Pretražuje se i reka, ceo potez gde je nestala devojčica su pokriveni, na terenu je veliki broj policajaca, tu su i ambulantna kola.

06.20 - Nadležni apeluju na građane da ne kreću samoinicijativno u potragu

Pripadnici policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren sa psima tragačima, podignuto je nekoliko desetina dronova sa termovizijskim kamerama, a u potragu su uključeni i helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nadležni apeluju na građane da ne kreću samoinicijativno u potragu, kako ne bi ometali iskusne spasioce, a ukoliko bude bilo potrebe biće pozvani građani dobrovoljci.

06.00 - Dodatne snage žandarmerije u potrazi za malom Dankom Ilić u Boru

05.30 Danke nema već 16 sati

Potraga za Dankom traje već 16 sati. Žandarmerija je tokom noći ušla u Banjsko polje sa četiri vozila i džipovima sa kvadovima. Teren se češlja po sektorima, kako bi svaki bio detaljno pretražen još jednom.

Podsetimo, drama je počela oko 13 sati, kada je, kako je Dankina majka Ivana navela, devojčica nestala dok je ona drugom detetu, trogodišnjem sinu, davala da pije vodu.

nestala, Danka Ilić, Bor
foto: MUP Srbije

Devojčica na sebi ima maslinasto zelenu jaknicu i ljubičaste pantalone. Kosa joj je vezana u repić.

Prvi put u Srbiji pokrenut je sistem "Pronađi me".

Danka Ilić, nestala, devojčica, Bor
foto: Printscreen/Facebook

Kako je Danka nestala?

Majka devojčice rekla je da je decu dovela da se istrče i prošetaju, te navela da dok se okrenula, devojčice više nije bilo.

- Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila - priča Dankina majka Ivana.

Komšije u šoku: Majka je plakala ceo dan

Prve komšije, iz susedne kuće nestale devojčice, Rade i Živanka Trajković rekli su da su oko 14.30 časova na lice mesta stigle jake snage policije. Njima su kucali na vrata i pitali da li su videli devojčicu. Oni su odgovorili da nisu.

Kažu da se veoma brzo ceo Bor sjatio na lice mesta i da su tražili devojčicu. Dodaju da je "u zemlju propala" i da je majka Ivana je plakala celog dana.

Gradonačelnik Bora: Komšije su poslednje videle devojčicu

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić otkrio je da su došle spasilačke jedinice, kao i veliki broj građana da traži malu Danku, a kako je rekao prve komšije su je poslednji put videle.

- Uključio se veliki broj sugrađana, tu su dronovi i spasilačke jedinice, a čekaju se i specijalni psi za potragu. Teren je težak, postoje mnogo šuma i tu je i potok. Majka se okrenula na sekund, a onda je dete nestalo i službe će da rade svoj posao. Prve komšije su videle poslednji put dete - kazao je juče Milikić.

Bonus video:

05:00

Komšije Živanka i Rade za Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track