UŽIVO, SRBIJA BRUJI O SNIMKU DEVOJČICE, BEČKA POLICIJA SE UKLJUČILA U ISTRAGU: Šesti dan potrage za Dankom (2), INTERPOL NA NOGAMA
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

Kurir na licu mesta: pratite uživo iz minuta u minut

UŽIVO, SRBIJA BRUJI O SNIMKU DEVOJČICE, BEČKA POLICIJA SE UKLJUČILA U ISTRAGU: Šesti dan potrage za Dankom (2), INTERPOL NA NOGAMA

Društvo -

Kurir saznaje i novi pravac istrage

BEOGRAD/BOR - Potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko polje, ušla je u šesti dan.

nestala, Danka Ilić, Bor
foto: MUP Srbije

U trenutku nestanka, malena Danka imala je kosicu vezanu u repić, ljubičaste pantalonice, cuclu i maslinasto zelenu šarenu jaknicu. Malena ima smeđu kosu i smeđe oči a visoka je oko 85 centimetara.

Ekipa Kurira je na terenu, a ukoliko vidite malu Danku ili imate bilo kakvo saznanje o tome gde se nalazi hitno pozovite 192 i odmah obavestite policiju!

21.00 - Major policije koja učestvuje u potrazi za Dankom (2)

Major policije Bojana Otović Pjanović govorila je u Hit Tvitu o nestanku Danke Ilić (2), i tom prilikom otkrila kako teče potraga za devojčicom koja je nestala u Boru u utorak u 13.45 sati.

Ona je rekla u kom pravcu se dalje ide sa potragom za nestalom devojčicom, a dotakla se i snimka iz Beča, na kojem je devojčica za koju se proverava da li je u pitanju nestala Danka Ilić.

20.20 - Ujak nestale devojčice se oglasio o snimku iz Beča

"Svi krive moju sestru, a niko ne zna kako je njoj. Možda deluje hladno, ali se jede iznutra", ovim rečima započinje svoju potresnu ispovest Stefan Dragomirović, ujak nestale devojčice Danke Ilić (2) za kojom se traga već šesti dan.

Sa suzama u očima, Stefan Dragomirović otvorio je dušu i govorio je o agoniji kroz koju prolaze.

Na početku svoje priče, ujak Danke Ilić ukazao je da njegova sestra, majka Danke Ilić, Ivana, od trenutka nestanka devojčice sate i sate provodi u policijskoj stanici sa ciljem da pomogne policiji u istrazi.

20.14 - Mesto gde je nastao snimak u Beču

Snimak koji je u Beču napravio Srbin koji živi i radi u austrijskoj prestonici i na kojem se vidi devojčica za koju se proverava da li je reč o dvogodišnjoj Danki Ilić, čiji je nestanak prijavljen 26. marta u Boru, uzburkao je srpsku javnost! Devojčica sa snimka bila je u pratnji dve žene koje su, kako tvrdi autor snimka, pričale na rumunskom jeziku!

Kako je Kurir ekskluzivno pisao, srpska policija je u noći između subote i nedelje dobila mejl iz Beča u kojem naš državljanin navodi da je video devojčicu koja neverovatno liči na Danku Ilić. On je u mejlu opisao i scenu kojoj je prisustvovao.

18.46 - Interpol raspisao potragu za nestalom Dankom Ilić

Interpol je raspisao potragu za nestalom Dankom Ilić (2). Za nestalom devojčicom iz Bora na snazi je žuta poternica.

Žuta poternica predstavlja međunarodnu objavu za pronalaženje nestalih.

Dat je detaljan opis i imena roditelja.

Kako piše na sajtu Interpola, devojčica ima bradavicu, viseću, dužine oko 1cm na resici levog uha, na strani ka licu, i mladež na nadlaktici leve ruke, sa spoljne strane ka leđima, nepravilnog oblika u boji za nijansu tamnijoj od boje kože.

17.53 - Portparol bečke policije: "Svedok dao izjavu"

Bečka policija potvrdila je da je državljanin Srbije koji živi u Beču rekao da je u subotu uveče oko 20 časova na tramvajskoj stanici u centru Beča video dvogodišnju devojčicu nestalu u Srbiji, u pratnji dve žene.

On je potom kontaktirao srpske vlasti. Oni su se obratili bečkoj policiji sa zahtevom za istragu.

''Svedok je dao izjavu i obezbeđen je snimak koji je on sam napravio. Čovek je za slučaj saznao preko društvenih mreža. Tačne okolnosti, posebno da li je u pitanju nestala devojčica, predmet su istrage koja je u toku'', saopštio je portparol bečke policije Markus Ditrih.

17.37 - Ambasada Srbije u Beču uputila hitan apel

Ambasada Srbije u Beču apelovala je na građane da, ukoliko na teritoriji Austrije prepoznaju nestalu devojčicu Danku Ilić (2) iz Bora odmah jave srpskoj ili austrijskoj policiji.

Kako su naveli na svom nalogu na društvenoj mreži Iks, građani mogu dojaviti informaciju na sledeće brojeve telefona: 133 za MUP Austrije, +436677704145 Ambasada Srbije u Austriji i 192 MUP Srbije.

16.51 - Srbin iz Beča o snimku: "Žene deluju isuviše hladno"

"Pošto imam ovde u Beču sve srpske kanale pratim sve vesti u vezi sa nestalom Dankom Ilić. Video sam i snimak čim se pojavio i baš mi devojčica sa klipa liči na Danku. Ceo Beč je pokriven kamerama i ako se uključi austrijska policija verujem da će brzo naći sve sa snimka - priča Đorđe I. (57) koji već pet godina živi i radi u austrijskoj prestonici.

Kako kaže, u njegovoj kući poslednjih šest dana samo se priča o nestaloj Danki Ilić.

- Supruga i ja konstantno od utorka pratimo sve informacije o Danki i pitamo se kako je moguće da se to dogodi da čak ni psi tragači nisu mogli nijedan trag da nađu o devojčici. Sve nas je to uznemirilo, ali snimak koji se pojavio u Beču budi nadu da je dete živo i da će, nadam se, biti pronađeno - navodi Đorđe.

16.04 - Bečka policija pokrenula istragu

Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, koja je navodno viđena u glavnom gradu Austrije, potvrđeno je iz Policijske direkcije Beča.

"Srpski državljanin koji živi u Beču, prema sopstvenim navodima je možda, 30. marta oko 20 sati, na jednoj stanici tramvaja u centru grada video devojčicu koja je nestala u Srbiji u pratnji dve žene. On je s tim u vezi kontaktirao srpske vlasti, koje su se obratile bečkoj policiji zahtevom za istragu", navodi se u odgovoru.

12.41 - Kako Kurir nezvanično saznaje, devojčica koja neverovatno liči na Danku navodno je viđena u pratnji dve Rumunke u Beču.

Odmah potom naša policija, koja nijedan trag ne prepušta slučaju, hitno je reagovala i još noćas kontaktirala austrijske kolege i poslala Evropolu sve podatke i snimak na kojem se vidi devojčica na autobuskoj stanici koja jako podseća na Danku. Radi se intezivno na identifikaciji i lociranju.

Snimak devojčice iz Beča možete pogledati ovde

Apel MUP-a Srbije svim našim ljudima u Beču

Povodom snimka koji budi nadu za Kurir se oglasio Dankin deda, a izjave medijima dali su i njena majka kao i ujak

Šta su o snimku rekli Dankina majka i ujak devojčice

12.10 - Predsednik Vučić o radu policije na nestanku Danke Ilić

"Hoću da se zahvalim policiji koja danonoćno radi. Kada se u pola tri kao noćas pojavio novi trag, oni izveste i mene. Do pola pet su svi na svojim mestima. Svaka im čast na posvećenosti, koliko se ljudi bore za jedan divni život. Svakog bogovetnog dana. Nadam se da će uspeti da rasvetle i taj slučaj.

Aleksandar Vučić
foto: Nenad Kostić

12.05 - Kurir saznaje! Jedan od pravaca istrage vodi ka mogućnosti da je dete oteto i da se već nalazi u nekoj od zemalja EU

- Potraga za nestalom devojčicom Dankom Ilić (2) ušla je u šesti dan, a kako saznaje Kurir jedan od pravaca istrage vodi ka mogućnosti da je dete oteto i da se već nalazi u nekoj od zemalja Evropske unije!

- Ispituju se sve mogućnosti, a proverava se da li je dete prešlo granicu. Radi se sa svim raspoloživim informacijama, te se posebno ispituje da li je Danka možda već u nekoj od zemalja EU - kaže naš izvor iz istrage. D.A.

11.52 - Igor Jurić otkrio na koga je sada usmerena istraga o nestanku devojčice

Osnivač Fondacije "Pronađi me" Igor Jurić rekao je da će slučaj nestale devojčice Danke Ilić u Banjskom polju kod Bora promeniti istoriju potrage za nestalom decom jer je prvi put u Srbiji pokrenut sistem "Pronađi me", izrazivši nadu da će djevojčica biti pronađena. Jurić je rekao da je potrebno uvezivanje regiona u sistem "Pronađi me", kako bi on bio upotpunjen i kako bi sve zemlje reagovale odmah po nestanku deteta.

Igor Jurić
foto: Kurir Televizija, Privatna arhiva, Nenad Kostić

- Kada neko dete nestane u Srbiji, a vi u Republici Srpskoj ne reagujete odmah kao mi i obrnuto, nećemo imati dovoljno uspeha. Zato sam insistirao na uvezivanju čitavog regiona. Prvo uvezivanje biće između Srbije i Republike Srpske, odnosno BiH - rekao je on u Jutarnjem programu na RTRS -u.

Jurić je rekao da nema novih saznanja o nestaloj djevojčici, ali da MUP Srbije intenzivno radi na operativnom polju i da je istraga u ovoj fazi usmerena na bližu familiju i prijatelje. On je podsetio da za devojčicom traga više od 600 pripadnika MUP-a.

09.47 - Kurir na licu mesta. Šta se danas dešava ispred kuće odakle je Danka nestala. Naime, dva policijska vozila i danas obezbeđuju prilaz pojati, a u dvorištu te vikend-kuće, zasad, nema nikoga. Svakog ko ulazi u naselje, policija legitimiše.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Šesti dan potrage za devojčicom Dankom Ilić (2) o čijoj se sudbini još uvek ništa ne zna, a na mestu gde je poslednji put viđena, policija i istražitelji su očigledno završili sav posao, s obzirom na to da je trenutno stanje na toj lokaciji u potpunosti mirno.

08.40 - Pretražuje se deo Brestovačke reke koja se nalazi na samo 3 kilometra od kuće i imanja s kojeg je Danka nestala u utorak.

08.00 - "Dođe nam da umremo". Ne znamo već pet dana gde je naša Danka. Mojoj ženi je pozlilo od stresa, ne znamo više šta da radimo! - kaže s teskobom u glasu deka, otac tate nestale Danke Ilić (2), koje nema od utorka, u rano popodne. Čitava porodica Ilić, roditelji Dankinog tate, kao i drugi članovi familije bili su juče ispred policijske stanice u Boru gde su roditelji nestale devojčice davali izjave.

Deda kaže da ne znaju više ni šta da rade. - Jedva stojimo na nogama, zabrinuti smo za našu unuku - kazao je očajni deda malene Danke.

07.00 - Aktivnosti policije nastavljaju se i danas, potraga ne staje.

Odgovori se tek očekuju a veruje se da će naložena detaljna forenzička analiza telefona Dankine majke dati neke odgovore. Mobilni telefon majke devojčice Danke Ilić poslat je na veštačenje u sklopu istrage, a neposredno nakon nestanka deteta. Prema poslednjim poznatim informacijama, majka je na dan uoči nestanka i na sam dan nestanka Danke obrisala brojne poruke i pozive iz mobilnog telefona.

Pregledan tunel dug 4,5 kilometara

Pregledan je i tunel od 4,5 km, a očekuje se i pregled svih vodovodnih i kanalizacionih sistema koji vode do Borskog jezera. Urađena je i rekonstrukcija kretanja majke i male Danke dana kad je devojčica nestala.

Tužilaštvo je, uzimajući u obzir činjenicu da je majka poslednja imala kontakt sa devojčicom, naložilo detaljno forenzičko veštačenje njenog telefona.

Inače, potraga za malom Dankom ne posustaje ni minuta. Banjsko polje vrvi od policije a u potragu su uključeni i helikopteri MUP koji su nadletali Banjsko polje i oblast oko tog naselja.

Policija je pretražila samu okolinu kuće, zatim tunel, podzemne kanale i šahtove, kao i okolnu šumu ali nisu pronašli nijedan trag koji bi ukazao na to da se dete u nekom trenutku i tu obrelo.

1 / 13 Foto: Printskrin / You Tube/ZA MEDIA, Printscreen

U potragu je uključena i Gorska služba spasavanja kao i specijalno obučeni psi tragači ali i srpska legenda potrage za unesrećima u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj - pas Zigi.

Šta je sve dosad urađeno

x policajci i spasioci deteljno pretražili teren

x ispitano 30 ljudi, neki od njih i poligrafski testirani

x veštačili podatke sa baznih stanica

x proverali tunele ispod imanja

x saslušani majka i otac nestale devojčice

x bagerima raskrčili krš oko kuće i pojate

Ko su roditelji Danke Ilić

Komšije kažu da je ovo jedna normalna i skladna porodica. Naša ekipa je obišla i radno mesto devojčicine majke, međutim, nisu imali mnogo da kažu o njoj.

Jedna koleginica strogo je odbila da razgovara kada je i pre nego što je novinarka Kurira išta upitala, samo kratko odgovorila: "Želim da sačuvam svoj posao, ništa ne znam o tome, možete odmah otići".

Kurir.rs

Bonus video:

03:05

KURIR SAZNAJE: PRONAĐEN VIDEO SNIMAK NA KOM SE MOŽDA NALAZI NESTALA DANKA! Policija upravo proverava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track