DANI BEOGRADA 2024: Proslava u čast glavnog grada
Foto: Promo/Predrag Mladenović

DANI BEOGRADA 2024: Proslava u čast glavnog grada

Društvo -

Beograd, jedan od najživopisnijih gradova Balkana, ponosno će obeležiti svoje Dane 2024. godine, slavivši bogato nasleđe, kulturu i zajedništvo svojih građana. I ove godine manifestacija će se održati od 16. do 19. aprila, nudeći širok spektar događaja koji će zadovoljiti sve ukuse i interesovanja. Uzbuđenje se širi kako se bliži početak manifestacije, a Turistička organizacija Srbije (TOS) kao promoter turističke ponude Srbije, uključujući i Beograd, tu je da podrži ovo slavlje glavnog grada. Tokom ovih dana, posetioci će imati priliku da istraže bogato nasleđe, kulturu i raznovrsnost grada kroz brojne događaje i aktivnosti širom Beograda. TOS poziva sve ljubitelje putovanja da se pridruže ovom slavlju i otkriju šta sve Srbija i njen glavni grad imaju da ponude.

Beograd, Kalemegdan
foto: Shutterstock

Beograd epicentar dešavanja

Inače, manifestacija "Dani Beograda" jedan od najznačajnijih događaja u glavnom gradu Srbije, koji se održava svake godine kako bi se proslavila bogata istorija, kultura i tradicija grada Beograda. Ova višednevna manifestacija privlači brojne posetioce iz zemlje i inostranstva, nudeći im širok spektar događaja i aktivnosti koje slave duh Beograda i njegovu raznolikost.

Tokom "Dana Beograda", grad postaje centar različitih kulturnih, umetničkih, sportskih i zabavnih dešavanja. Ovi događaji se održavaju na različitim lokacijama širom grada, od centralnih trgova do kulturnih institucija, parkova i ulica.

Beograd, Slavija, Trg Slavija
foto: Promo/Zoran Spremo

Jedan od najupečatljivijih događaja tokom "Dana Beograda" je svečana ceremonija dodele nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević, nakon čega slede nastupi lokalnih umetnika, izložbe, koncerti i drugi spektakularni performansi. “Dani” su prilika da se zajedno okupe građani Beograda i njihovi gosti kako bi proslavili svoj grad i njegovu raznovrsnost.

Predstave, koncerti, izložbe...

Pored svečanog otvaranja, "Dani Beograda" obuhvataju različite kulturne događaje kao što su izložbe umetničkih dela, pozorišne predstave, koncerti.

Jedna od izložbi “Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasleđe” predstavlja retrospektivu istorijskog razvoja Terazija, jednog od najvažnijih urbanih prostora u Beogradu. Kroz stare razglednice i fotografije, posetioci će imati priliku da upoznaju bogatu arhitekturu i život koji je pulsirao kroz ovaj deo grada tokom proteklih vekova.

Beograd, Hram Svetog Save
foto: Promo/Andrej Nihil

Jačanje zajedništva

Takođe, posetioci će moći da učestvuju u “Šetnjama kroz nasleđe Beograda”, gde će, uz stručno vođenje, imati priliku da istraže istorijski značajne lokacije u Beogradu. Od Centralne kule Starog Sajmišta, simbola stradanja u Drugom svetskom ratu, do Terazija, mesta gde se prepliću arhitektura, tradicija i istorija grada.

“Dani Beograda” nisu samo prilika za proslavu grada Beograda, već i za promociju njegove istorije, kulture, umetnosti i turističkih atrakcija. Kroz različite događaje i aktivnosti, oni doprinose jačanju zajedništva među građanima, promociji kulturne raznolikosti i razmenu ideja i iskustava.

Ova višednevna manifestacija slavi sve ono što čini Beograd posebnim i jedinstvenim. Kroz različite događaje i aktivnosti, okuplja građane i posetioce kako bi zajedno proslavili bogatu istoriju, kulturu i duh prestonice.

Beograd, Beograd na vodi
foto: Shutterstock

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track