OBNOVLJEN ZNAČAJAN SPOMENIK NA INICIJATIVU ALEKSANDRA ŠAPIĆA: ''Kraljeva česma'' nije samo uspomena, već i prostor za odmor i decu
Foto: Beoinfo

restauracija

OBNOVLJEN ZNAČAJAN SPOMENIK NA INICIJATIVU ALEKSANDRA ŠAPIĆA: ''Kraljeva česma'' nije samo uspomena, već i prostor za odmor i decu

Beograd -

„Кraljeva česma” u Lisičjem potoku restaurirana je 2023. godine povodom obeležavanja godišnjice smrti Aleksandra I Кarađorđevića.

Da Beograd, Beograđani i predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić brinu o spomenicima kulture i sećanju na našu prošlost, govori restaurirana spomen-česma pod nazivom „Кraljeva česma”.

Česma danas izgleda baš onako kako je izgledala 1936. godine, kada je i napravljena, i to zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, čiji su stručnjaci kvalitetno restaurirali ovaj spomenik.

Aleksandar Šapić, Kraljeva česma
foto: Beoinfo

Aleksandar Šapić, koji je i inicirao obnovu spomen-česme, smatra da ona ima poseban značaj za naš narod i da moramo da vodimo računa o našoj istoriji. Predsednik Privremenog organa Grada Beograda i ranije je istakao da će se truditi da, gde god bude mogao, ne zaboravi našu istoriju, jer smatra da je to njegova obaveza i da svako ko bude na njegovom mestu ima obavezu da o tome vodi računa, ne praveći razlike, bez obzira na politička opredeljenja i sve druge različitosti.

- Na meni bilo da nađem način da se obezbedi novac za ovaj spomen-park i restauraciju „Кraljeve česme” - ističe predsednik Privremenog organa Grada Beograda.

Aleksandar Šapić, Kraljeva česma
foto: Beoinfo

„Кraljeva česma” je, navodi Šapić, mesto koje je simbolički važno za srpski narod i srpsku državu, kao i da je bitno što joj je ponovo „udahnut novi život”. Prema njegovom mišljenju, tu treba da dolaze deca i da se promovišu vrednosti kojima se štiti naše društvo od svih izazova koje donosi današnje vreme.

Upravo je to jedan od razloga zbog kog je pokrenuo manifestaciju „Beogradski dani porodice”, za koju se veruje da će zaštiti nukleus našeg društva.

Spomen-česma izgrađena je 1936. godine i svečano su je otvorili tadašnji gradonačelnik Vlada Ilić i Udruženje „Za ulepšavanje Beograda”. Uređenjem „Кraljeve česme” vraćeno je dostojanstvo tim ljudima, uz nadu da će i buduće generacije čuvati ovo mesto.

1 / 7 Foto: Beoinfo

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.

Bonus video:

04:44

Aleksandar Šapić: Šta ako se i 28. aprila ne svidi nekome izborni rezultat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja