ŠTA URADITI UKOLIKO SE NAĐETE USRED TERORISTIČKOG NAPADA? Ovi saveti stručnjaka vam mogu spasiti život
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

kurir televizija

ŠTA URADITI UKOLIKO SE NAĐETE USRED TERORISTIČKOG NAPADA? Ovi saveti stručnjaka vam mogu spasiti život

Društvo -

Šta uraditi ako se nađete usred terorističkog napada? Brza reakcija, smirenost i predviđanje koraka za beg u sklonište ključni su faktori za preživljavanje.

Srbiji ne preti opasnost od terorizma, ali naši građani masovno putuju u inostranstvo, a opasnost uvek postoji.

03:19

ŠTA URADITI UKOLIKO SE NAĐETE USRED TERORISTIČKOG NAPADA? Ovi saveti stručnjaka vam mogu spasiti život

Panika je najveći neprijatelj ukoliko se čovek nađe usred terorističkog napada. Koliko god situacija bila dramatična, neophodno je da rasuđujete mirne glave i da donesete pravilne odluke. Pre svega potrebno je potražiti zaklon, odnosno naći čvrstu prepreku.

Posle napada u Moskvi, Srpske službe bezbednosti saopštile su da nema opasnosti od terorizma, ali preventivno na mestima masovnog okupljanja građana patroliraju specijalne jedinice sa dugim cevima.

- Ukoliko ste civili, nađete se u državnom centru. U slučaju tog napada najvažnije je pobeći. Nakon što ste pobegli na bezbedno rastojanje, potrebno je pozvati policiju i policiju obavestiti: Koliko ima napadača? Gde se desio napad? Kako su ti napadači naoružani? Da li su u pitanju noževi, pištolju ili automatska oružja? - rekao je prof. dr Ilija Životić, stručnjak za bezbednost.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Ako se nađete usred terorističkog napada, ne paničite. Ostanite mirni i preduzmite brze i bezbedne korake da zaštitite sebe i druge. Brzo procenite šta se dešava oko vas. Pokušajte da identifikujete izvor opasnosti. Planirajte sledeće korake. Ako možete, udaljite se što pre sa lica mesta. Utišajte mobilni telefon. Ako ne možete da pobegnete, nađete prostoriju i blokirajte ulaz u nju.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Ukoliko ne možete da izađete iz zatvorenog prostora gde se dešava napad, potrebno je sakriti se negde daleko od očiju napadača, jer je dokazano da napadači u tržnim centrima i u sličnim ambijentima ubijaju ljude koji su u njihovom vidokrugu. Dakle, sakrite se negde. Stavite, ako možete, nešto na vrata, neku stolicu ili sto, plakar, bilo šta, da napadač ima neku prepreku između vas i njega i stišajte zvono na telefonu kako vas napadač ne bi čuo i onda obavestite policiju - istakao je Životić.

Kako napasti napadača? Protivpožarni aparat može da bude odlično oružje za samoodbranu.

- Treća opcija je opcija, ukoliko vas napadač bude uoči u nekom trenutku, tada je potrebno bilo šta što vam se nalazi pri ruci iskoristiti za napad na tog napadača. Ukoliko vas je više, možete iskoristiti protivpožarni aparat jednostavno isprazniti ceo na napadača čim ćete njega onemogućiti da gleda i da ima dobru poziciju. Dakle, da se oseti sigurnim i tada je potrebno napasti ga sa više strana. Napadača možete napasti stolicama, stolom, možete ga gađati bilo čime što imate pri ruci, iskoristiti makaze ili bilo kakav neki drugi predmet kojim možete ozbiljno da ga povredite. Ipak najvažnije je i svi stručnjaci preporučuju da je najvažnije pre svega pobeći sa samog mesta i nakon toga pozvati policiju - rekao je Životić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Iskustva iz Amerike, Rusije i ostalih zemalja koje su bile izložene terorističkim napadima pokazala su da je u toku ovakvog ataka neophodno što pre staviti telefon na sajli čekati uputstva bezbednosnih organa. Univerzalno rešenje za strategiju protivterorističkih napada ne postoji. Treba stalno revidirati i prilagođavati se metodama kako bi se odgovorilo na pretnje koje se razvijaju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:24

ČAK 54% FRANCUZA U STRAHU OD INCIDENTA TOKOM OTVARANJA OLIMPIJADE! Pešić uživo iz Pariza otkrio: Ništa se ne prepušta slučaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track