SABOR SPC POČINJE 14. MAJA U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI: Dnevni red krcat, jednom episkopu oduzimaju eparhiju!? Evo šta se još sprema!
Prošlogodišnji Sabor, Foto: Nikola Anđić

redovno ZASEDANJE

SABOR SPC POČINJE 14. MAJA U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI: Dnevni red krcat, jednom episkopu oduzimaju eparhiju!? Evo šta se još sprema!

Društvo -

Redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) počinje 14. maja, a molitveno sabranje i početak sastanka najvišeg crkvenog tela najverovatnije će početi u Pećkoj Patrijaršiji, saznaje Kurir iz crkvenih krugova!

Prema našim saznanjima odluka o mestu sabranja i početka Sabora SCP biće konačno doneta u narednih nekoliko dana i to na redovnoj sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, koja će najverovatnije biti održana u četvrtak.

- Ideja je da redovno zasedanja Sabora SPC počne 14. maja u Peći, dok će radni deo zasednja vladike nastaviti u Patrijaršijskom dvoru, u Beogradu. Međutim, odluka da li će zasedanja navišeg crkvenog tela početi u Pećkoj Patrijaršiji biće doneta na sednici Sinoda SPC u četvrtak - otkirva izvor Kurira iz SPC.

Koliko će majsko zasedanje Sabora trajati, zavisi od toga kako će teći diskusije i kakav će biti dnevni red. Prema rečima našeg izvora zavisi i koliko će trajati iznošenje 50 izveštaja o radu eparhija.

Sabor SPC
foto: Instagram Printscreen/Patrijarh Porfirije

- Jedna od obaveznih tema je podnošenje izveštaja episkopa o radu u eparhijama. Vladike, će na čelu sa patrijarhom Porfirijem razmatrati i govoriti i o trenutnom stanju na Kosovu i Metohiji, razmatraće i stanje Srpske crkve u Americi, sa posebnim osvrtom na stanje u parohiji u Njujorku, gde je patrijarh boravio u februaru. Očekuje se da će najverovatnije biti doneta odluka o popunjavanju mesta starešine Podvorja Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) u Moskvi, gde je dosadašnji starešina vladika Antonije preminuo, a jedan od najozbiljnijih kandidata za novog starešinu Podvorja je vladika remezijanski Stefan Šarić, sadašnji starešina hrama Svetog Save u Beogradu. Upravo je vladika Stefan pre nekoliko dana boravio u Moskvi gde je u Podvorju služio 40-dnevni parastos pokojnom vladici Antoniju - otkriva izvor Kurira iz SPC i dodaje:

- Sabor će takođe razmatrati rad crkveno-školskih ustanova SPC, stanje u pravoslavnim bogoslovijama za koje ne vlada interesovanje kao prethodnih godina, ali i pospešivanje veronauke u školama.

Izvor navodi da je moguće i razmatranje stanja Srpske crkve na teritoriji Austrije, odakle je pre nekoliko meseci povučen episkop autrijsko-švajcarski Andrej, dok je za privremenog administratora SPC eparhije u Austriji postavljen vladika bački Irinej Bulović.

- Najverovatnije će eparhija austrijsko-švajcarska biti podeljena na dve eparhije. Vladika Andrej će ostati na čelu SPC u Švajcarskoj, dok će u Austriji biti određen novi episkop ili će episkop bački Irinej ostati kao administrator, dok se ne steknu svi potrebni uslovi za izbor novog arhijereja - navodi izvor.

Podsetimo, kako je Kurir ranije pisao Sinod SPC je 30. oktobra 2023. godine doneo odluku da preuzima upravljanje nad područjem Austrije i umolio episkopa Andreja da ne boravi u Beču, kao ni na teritoriji Austrije, već da dužnost episkopa obavlja u granicama Švajcarske i Italije.

U Austriji je došlo do sukoba nekoliko sveštenika i episkopa Andreja. Sveštenici i vernici su se bunili zbog čestog premeštanja sveštenika iz parohije u parohiju, ali i zbog uticaja na finansije u vezi s poslovanjem crkvenih opština, načina služenja i bogosluženja. Sa druge strane pojedini sveštenici ove eparhije kršili su osnovna pravila i načela ponašanja crkvenog života, neki su odbijali da služe večernje liturgije, te su umesto toga taksirali, a nekoliko sveštenika je čak prešlo pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije.

Bonus video:

02:06

SUĐENJE NIJE SLUČAJNO ZAKAZANO NA NIKOLJDAN I ZNAČI SAMO JEDNO! Verski analičar objašnjava može li SPC u Hrvatskoj da ode u stečaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track