SKANDAL TRESE EPARHIJU AUSTRIJSKO-ŠVAJCARSKU: Sinod SPC proterao vladiku Andreja iz Beča, a neposlušne sveštenike čeka crkveni sud
Sinod SPC proterao vladiku Andreja iz Beča, Foto: Nikola Andjic, Spc

SUKOB

SKANDAL TRESE EPARHIJU AUSTRIJSKO-ŠVAJCARSKU: Sinod SPC proterao vladiku Andreja iz Beča, a neposlušne sveštenike čeka crkveni sud

Društvo -

Pojedini sveštenici u eparhiji austrijsko-švajcarskoj, tačnije u Beču, sukobili su se s nadležnim episkopom Andrejem! Ovaj sukob koji trese srpsku eparhiju u Beču rezultirao je time da Sinod SPC protera vladiku Andreja s prostora Austrije, a na njegovo mesepto, kao administratora, postavi episkopa bačkog Irineja. Upravo će episkop bački biti na čelu crkvenog suda tamošnje eparhije koji će odlučivati o sudbini sveštenika koji su postupili nekanonski i prešli pod krilo Carigradske patrijaršije, nezvanično saznaje Kurir!

Sinod SPC doneo je 30. oktobra odluku da preuzme upravljanje nad područjem Austrije, a kao administrator postavljen je episkop Irinej bački kako bi se tamošnje teško stanje prevazišlo. Sinod je umolio episkopa Andreja da ne boravi u Beču, kao ni na teritoriji Austrije, već da dužnost episkopa obavlja u granicama Švajcarske i Italije.

Primorani da taksiraju

- Nekoliko sveštenika se pobunilo zbog načina upravljanja eparhijom na teritoriji grada Beča, zbog premeštanja sveštenika iz parohije u parohiju, uticaja na finansije u vezi s poslovanjem crkvenih opština, načina služenja i bogosluženja. Vladika Andrej je od sveštenika tražio da služe i večernje i jutarnje službe, što su neki odbijali jer su pored toga radili još dva-tri posla, neki su čak i taksirali jer su bili u lošoj finansijskoj situaciji - navodi izvor Kurira.

spc, Beč, spc beč
foto: Privatna Arhiva

Dodaje da vladika to nije dozvoljavao, te da je to jedan od razloga njihove pobune.

- Neki od tih sveštenika će biti stavljeni pred crkveni sud jer su se pobunili na nekanonski način, ne samo protiv episkopa već su učinili i atak na SPC. Neki od njih odbili su da vrate ključeve hramova u kojima su služili, ključeve automobila, parohijskih domova i kancelarija, a nakon što su prešli pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije. Neki su prešli u grčku crkvu, a neki u druge eparhije SPC - kaže naš izvor.

EPISKOP ANDREJ
EPISKOP ANDREJfoto: SPC

Nekanonska pobuna

On napominje i da su sveštenici na nekanonski način pokrenuli pobunu protiv episkopa Andreja:

- Vladici Andreju je oduzeto pravo da upravlja eparhijom u Beču, ali to je privremena odluka do iznalaženja ljudskog i bratskog rešenja u skladu s kanonima. Moguće da će neki od sveštenika pobunjenika biti lišeni svešteničkog čina, na zahtev sadašnjeg administratora Irineja (Bulovića).

EPISKOP BAČKI IRINEJ
EPISKOP BAČKI IRINEJfoto: Nemanja Nikolić

Drugi izvor iz SPC kaže da postoji nesporazum, jer su neki od sveštenika tumačili zakone kako njima odgovara.

- Došlo je do radikalizacije, pet sveštenika iz Austrije se odvojilo, a deo eparhije dato je na upravljanje episkopu bačkom, koji je i duhovni otac vladike Andreja. Ne može se govoriti ko je kriv, da li vladika, da li sveštenstvo, u maju ćemo znati konkretne informacije. Vladika bački kao administrator treba da ispita i sagleda sve nejasnoće. Ovo je složena situacija, a činjenica je da se sveštenici nisu previše mudro poneli i da sve ovo šteti ugledu crkve u Austriji - naveo je izvor.

Eparhija austrijsko-švajcarska

Sveštenici postupili nekanonski

Na društvenim mrežama na stranici "Episkop Andrej" 16. oktobra objavljeno je saopštenje u kom se navodi da su dvojica sveštenika napustila svojevoljno svoje parohije i prešla u Carigradsku patrijaršiju.

- To su učinila i dvojica pre više godina suspendovanih sveštenika, te đakon iz Klagenfurta, sva trojica bez radnog odnosa u SPC, čime su automatski stavljeni pod zabranu sveštenosluženja i, kao takvi, na prostoru naše eparhije austrijsko-švajcarske nemaju prava da obavljaju nikakve crkvene radnje. Njihov čin je nekanonski i anticrkven, budući da je obavljen bez saglasnosti i uopšte molbe nadležnom episkopu. Ovaj nemir prevazilazi uskolokalne okvire jedne eparhije, zbog direktne i nekanonske intervencije Carigradskog patrijarha i jednostrane odluke da primi pod svoje okrilje tuđe klirike, što je protivno ne samo ustaljenom poretku pravoslavne crkve nego i dosadašnjoj praksi same te Carigradske patrijaršije - navodi se u saopštenju informativne službe eparhije austrijsko-švajcarske.

Pitanja smo uputili episkopu Andreju, kao i informativnoj službi SPC, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Inače, i po objavama na sajtu SPC, primetno je da eparhiju u poslednje vreme često posećuje i vikar bački episkop mohački Damaskin, koji u ime sadašnjeg administratora Irineja bačkog obilazi parohije i služi u crkvama u Beču i Austriji.

Nadaju se novom episkopu

Vernicima smetalo premeštanje sveštenstva

Jedan vernik iz Beča kaže za Kurir da je njima, kao vernicima, najviše smetalo često premeštanje sveštenika iz jedne parohije u drugu.

- Za često premeštanje sveštenika nikad nije davao valjano objašnjenje. Mnogi sveštenici su zbog njegovog ponašanja odlazili iz eparhije. Mnogi mu zameraju i na bliskom odnosu s predstavnicima Rimokatoličke crkve, s kojima se često sastajao, a praktikovao je i zajedničke molitve s njima, što vladika nije ni krio. Neki sveštenici su tražili kanonski otpust, a jedan je prešao pod okrilje Carigradske patrijaršije, a neki u druge eparhije. Vladiku je nekoliko puta upozoravao Sinod da mirnim putem reši probleme, međutim on se očito oglušio, što je dovelo do velikog nezadovoljstva kako među vernicima, tako i među sveštenstvom. Nadamo se da će se dolaskom episkopa Irineja situacija popraviti i da će on pokušati da razreši ovu nimalo prijatnu situaciju u Beču do dolaska novog episkopa u maju - rekao je za Kurir vernik SPC iz ove eparhije.

Verski analitičar Draško Đenović

Pojedine vladike i sveštenici ruše ugled SPC

Verski analitičar Draško Đenović ističe da pojedini sveštenici i pojedine vladike SPC u inostranstvu svojim ponašanjem ruše ugled i ime Srpske pravoslavne crkve:

- Sveštenik može da pređe pod jurisdikciju drugog episkopa kada dobije kanonski otpust od svog nadležnog episkopa, a kada on to uradi samovoljno, realno je da njega drugi episkop ne bi smeo da primi da služi. E sad, to ne znači da on može da nosi crkveni imovinu sa sobom i za to postoji rešenje. To da li episkop ima pravo da sveštenike premešta iz parohije u parohiju, ima, svaki sveštenik se zavetovao da će poštovati svaku odluku nadležnog episkopa. Ne kažem da vladike SPC ne greše i da su bezgrešni, ali sve su to izazovi koji se daju rešavati. To što je radio vladika Andrej jako je diskutabilno, ali isto tako kako je postavljen, on može da se razreši. Nije njemu to dato u nasledstvo. Episkopi, kao i svi monasi, podložni su crkvenim sudovima. Mislim da je jedan od problema koji se pojavio u SPC to što se pojedine vladike u inostranstvu ponašaju kao da su u Srbiji i kao da su tamo većinska crkva. Rešenje ove situacije moglo bi trajati i nekoliko godina.

Draško Đenović
Draško Đenovićfoto: Privatna Arhiva

Samovolja i u Švajcarskoj

Nije plaćao porez, SPC spustio na rang sekte

Podsetimo, 2016. godine je Srpska pravoslavna crkva u Švajcarskoj izgubila posle 40 godina pravni status formalne crkve i stavljena je u rang sa sektama. Kako su pisali pojedini mediji, do ovakvog scenarija došlo je zbog neplaćenog poreza, neprijavljivanja prihoda i samovolje episkopa austrijskog-švajcarskog Andreja. Kako je tada objašnjeno, episkop Andrej je, suprotno zakonima Švajcarske, finansije i imovinu stavio pod svoju kontrolu, a ne kontrolu crkvenog odbora i švajcarske države. On nije plaćao ni porez, na šta je bio striktno obavezan po tamošnjim zakonima.

Bonus video:

02:06

SUĐENJE NIJE SLUČAJNO ZAKAZANO NA NIKOLJDAN I ZNAČI SAMO JEDNO! Verski analičar objašnjava može li SPC u Hrvatskoj da ode u stečaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track