U NAREDNA 2 SATA PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM! RHMZ izdao upozorenje: U Beogradu već počelo, nevreme i u ovim delovima Srbije
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Profimedia

vremenska prognoza

U NAREDNA 2 SATA PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM! RHMZ izdao upozorenje: U Beogradu već počelo, nevreme i u ovim delovima Srbije

Društvo -

U naredna 2 sata plјuskovi sa grmlјavinom kratkotrajno će biti intenzivni uz lokalnu pojavu sugradice na području zapadne Srbije, Šumadije i u pojedinim delovima Beograda, stoji u upozorenju RHMZ.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

"Prvi oblačni razvoji koji će uslovlјavati lokalnu pojavu kratkotrajne kiše ili plјuska sa grmlјavinom očekuju se već sredinom dana u zapadnoj Srbiji, dok će dalјe tokom popodneva, osim na zapadu, biti učestali i na jugu Vojvodine, u centralnom i istočnom delu zemlјe.

Pojava kiše i lokalnih plјuskova sa grmlјavinom na području Beograda očekuju se nakon 14 časova. Plјusak će u pojedinim delovima grada biti kratkotrajno intenzivan uz mogućnost sugradice", najavio je ranije danas RHMZ.

Hailz Srbija: Pojava superćelija od 13 sati

Hailz Srbija, meteorološki sistem, objavio je grafički prikaz delova Srbije gde je najizvesniji razvoj oluje tokom popodneva. Crvenom linijom obeležili su sektor sa najizvesnijom pojavom superćelija u terminu između 13 i 18 sati danas popodne. Dok je narandžasta - suva linija (područje inicijacije oluja).

"Severni delovi Mačvanskog, Kolubarskog i Šumadijskog okruga će imati najizvesniji jači razvoj popodnevnih oluja. Posle njih slede Sremski (južni deo), Podunavski, južni Banat, sever Braničeva. Potom i Beograd - južne opštine (Lazarevac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Mladenovac, Grocka).

oluja
foto: Printscreen/Instagram

Suva linija je područje gde se vazdušne mase razdvajaju na osnovu njihove tačke rose (vlage). Severnije od linije je vlažna i nestabilna atmosfera, južnije u nižim slojevima izrazito suva, usled fenirajućeg efekta jugozapadnog vetra. Zbog konvergencije vetra ka ovom sektoru i razlike u vlazi, ova linija je lokalizacija kreiranja olujnih oblaka, nakon čega će se oni otpuštati u više talasa popodne i premeštati jugozapadnim strujanjem prema severoistoku.

Smederevska Palanka (vlažniji sektor) ima tačku rose od oko 13 stepeni, jugozapad Srbije (suvi) oko nula stepeni", stoji u objavi Hilz Srbija.

Bonus video:

01:45

U NAREDNIH 48 SATI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM: Preti opasnost od izlivanja reka Sovilj: U ovom periodu godine OBARAMO SVE REKORDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track