OVA OPASNA BOLEST SE ŠIRI PO SRBIJI: Pojavila se u 8 gradova, a u jednom može da izbije žarište! Evo koje osobe su u riziku
Foto: Shutterstock

Zbog nedovoljnog broja vakcinisane dece

OVA OPASNA BOLEST SE ŠIRI PO SRBIJI: Pojavila se u 8 gradova, a u jednom može da izbije žarište! Evo koje osobe su u riziku

Društvo -

Morbile su se iz Beograda proširile po Srbiji! Registrovane su u Novom Sadu, Boru, Nišu, Vranju, Valjevu, Mionici i Novom Pazaru koji bi mogao da bude potencijalno žarište ove zarazne bolesti se vratila zbog nedovoljnog broja vakcinisane dece.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji su od početka godine registrovana 63 slučaja malih boginja. Najviše inficiranih je u Beogradu (44), a među obolelima je i 12 dece mlađe od šest godina. Lekari u Novom Pazaru zabrinuti su jer se zaraza pojavila i u njihovom gradu kod nevakcinisanog šesnaestomesečnog deteta.

Upozoravaju na razbuktavanje epidemije jer je vakcinisano samo 27,9 odsto mališana MMR cepivom, a za sticanje kolektivnog imuniteta je neophodan obuhvat od najmanje 95 odsto.

trudnica, porođaj, porodila se, morbile, male boginje, Niš
foto: Shutterstock

Dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, kaže za Kurir da je obolelo dete stabilno, ali da postoji bojazan od širenja bolesti jer je veliki procenat nezaštićenih.

- Mi smo 2016. godine imali epidemiju kada je obolelo 15 osoba, zatim 2018. su bile dve epidemije sa 448 obolelih, ali su bila i dva smrtna slučaja. Zabrinjava nas mali odziv za vakcinom koja jedino štiti od ove bolesti i od širenja iste. Svi koji nisu zaštićeni su u riziku od zaražavanja. Mi se borimo protiv izbegavanja vakcinacije i sa Unicefom smo napravili projekat na koji način da unapredimo sistem imunizacije.

Šefadil Spahić
foto: Kurir televizija

Padijatrima smo dali instrukcije na koji način da da komuniciraju sa roditeljima, da im daju adekvatne informacije. Uključili smo i lokalnu samopravu, verske zajednice, školske ustanove, ustanove predškolskog uzrasta, školskog uzrasta. Ljudi veruju u ono što im pruža prave informacije i shodno tome ćemo u okviru ovog projekta, imati tribine i biće eminentni stručnjaci iz imunologije - naglasio je dr Spahić i apelovao na roditelje da vakcinišu decu.

male boginje, dete, virus
foto: Profimedia

Inače, od 7. februara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije

Simptomi

  • povišena telesna temperatura
  • sekrecija iz nosa
  • kašalj
  • konjunktivitis (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci)
  • ospe

- Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike - saopštili su iz "Batuta".

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track