"RODITELJI HOĆE ODGOVORE ZA UBISTVO U RIBNIKARU, A TO NE MOGU DA DOBIJU" Advokat objašnjava GLAVNI UZROK mučne atmosfere u sudnici
Foto: Zorana Jevtić

SUĐENJE RODITELJIMA DEČAKA UBICE

"RODITELJI HOĆE ODGOVORE ZA UBISTVO U RIBNIKARU, A TO NE MOGU DA DOBIJU" Advokat objašnjava GLAVNI UZROK mučne atmosfere u sudnici

Crna Hronika -

O detaljima nastavka suđenja, kao i o tome koliko je za porodice ubijene dece traumatično da iznova prolaze kroz podsećanje na ovu tragediju, govorile su u emisiji Puls Srbije Zora Dobričanin Nikodinović, punomoćnik oštećenih porodica i Jelena Kenić, školski pedagog i psiholog.

Dobričanin Nikodinović se osvrnula na napuštanje sudnice od strane oce jedne od ubijenih devojčica Anđelka Aćimovića koji je obrazložio svoj postupak rekavši da je mučno slušati hvalospeve Miljane Kecmanović o njenoj porodici.

Dobričanin Nikodinović
foto: Kurir televizija

- On je juče bio u jednom posebnom stanju s obziom na činjenicu da je Angelina preminula na današnji dan jer su se za njen život borili od 3. do 15. maja. Njegovo mišljnje je mišljenje svih njih koji znaju kako im je. Na jedan način roditelji doživljavaju događaje u sudnici, a na drugi mi kao advokati - rekla je Dobričanin Nikodinović i dodala:

- Okrivljeni može kako hoće da se ponaša u sudnici, može da laže, može da glumi, a na sudu je da donese odluku. Jako je teško u sudnici s obzirom da na jednoj strani imate roditelje dečaka ubice, a na drugoj roditelje ubijene dece. Njihova želja je da svako ko je makar jednim promilom doprineo ubisvu njihove dece ne prođe nesankcionisano. S druge strane interes roditelja dečaka ubice jeste da ne dožive nikakvu kaznu i da sačuvaju ugled svoje porodice pred sudom. Sve to treba razumeti, a kroz to se lakše prolazi ako se jedni prema drugima odnese dostojanstveno.

Kenić je ocenila da je odbacivanje odgovornosti roditelja dečaka ubice u potpunosti neprihvatljivo:

Jelena Kenić
foto: Kurir televizija

- Mislim je odricanje bilo kakve odgovornosti roditelja neprihvatljivo. Društvo se temelji na tome da roditelji budu odgovorni za svoju decu. Nemoguće je odreći se odgovornost. Ne govorim o krivici u konkretnom postupku već o odgovornosti, odnosno onoga što je dovelo do toga da delo bude počinjeno. Ona može da izjavi da se ne oseća krivom što se tiče konkretnog postupka, ali odgovornost je tu i priznanjem bi se ostvarila povezanost sa ljudima koji su tragično izguvili decu. Možda postoji njeno uverenje da bi ona bilo kakvim priznanjem odgovornosti otovrila vrata ugrožavanju sopstvene pozicije, ali u to ne mogu biti sigurna.

Dobričanin Nikodinović je ocenila da je glavni uzrok problema i mučne atmosfere u sudbici to što roditelji očekuju odgovore za ubistvo, a postupak protiv roditelja se vodi po drugoj osnovi:

01:09

RODITELJI ŽELE ODGOVORE ZA UBISTVO DECE, A TO NE MOGU DA DOBIJU U OVOM POSTUPKU! Advokat objašnjava koren MUČNIH SCENA u sudnici

- Ono što treba da kažemo to je da Miljana Kecmanović odgovara za delo nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i municije. Tužilaštvo je objavilo optužnicu i niko ne odgovara za ubistvo. To je glavni problem i to čini situaciju u sudnici tako teškom. Roditelji žele odgovore za ubistvo, a ovo nije takav postupak koji može da takve odgovore s obzriom na činjenicu da je dete koje je izvršilo krivično delo ispod zone krivične odgovornosti jer je imalo ispod 13 godina.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track