Bramerc: Nema dovoljno konkretnih rezultata

Mreža jataka

Bramerc: Nema dovoljno konkretnih rezultata

Društvo -
Da bi se priveli kraju prvostepeni procesi i predmeti u apelacionom postupku, kao što to želi Savet bezbednosti, nastavljamo da zahtevamo punu i sveobuhvatnu saradnju srpskih vlasti

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je izjavio da će sa predstavnicima vlasti u Srbiji razgovarati o neophodnosti da se rasvetle okolnosti pod kojima su optuženi mogli da ostanu zaklonjeni od pravde toliko godina i da tako dugo imaju podršku.

"I pored angažmana nakon poslednjih hapšenja i obećanja da će voditi istragu i postupke protiv mreža koje su podržavale optužene tokom njihovih bekstava, srpske vlasti su do danas mogle da ponude mnogo više. Dakle, predstavljeno je malo konkretnih rezultata", rekao je Bramerc.

Bramerc, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu, naveo je da je suštinska etapa u saradnji ostvarena prilikom hapšenja poslednjih preostalih optuženih tokom prošle godine, ali da posao ovim još nije završen.

"Da bi se priveli kraju prvostepeni procesi i predmeti u apelacionom postupku, kao što to želi Savet bezbednosti, nastavljamo da zahtevamo punu i sveobuhvatnu saradnju srpskih vlasti. Tako, u okviru procesa koji su u toku, i dalje šaljemo zahteve da dobijemo pristup svedocima, dokumentima i arhivi", istakao je Bramerc.

Bramerc je rekao da od Beograda želi da dobije informacije o trenutnom stanju vođenja postupaka za ratne zločine u Srbiji i o saradnji u oblasti krivičnog pravosuđa sa susednim zemljama.

"To je veoma važno jer će, čak i posle zatvaranja Tribunala, ostati dosta posla da se uradi u tom domenu. Ojačati pravosuđe u regionu i, naročito, gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine ostaju prioriteti moje kancelarije, koja će dati svu svoju podršku ovim procesima", ukazao je on za Novosti.

Glavni haški tužilac će izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom proslediti Savetu bezbednosti UN sredinom novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track