Žene pokretačka snaga, treba im stimulans

Verica Kalanović

Žene pokretačka snaga, treba im stimulans

Društvo -
žene u Srbiji uglavnom vlasnice mikro preduzeća, koja zapošljavaju do 10 ljudi, a da je samo četiri odsto firmi registrovano na žene, a predstavljaju mala i srednja preduzeća

BEOGRAD - Muškarci dominiraju u oblasti preduzetništva, pa svi moramo da radimo na tome da shvatimo da su žene prava pokretačka snaga i da im omogućimo podsticaj i stimulans za uključivanje u preduzetništvo, izjavila je danas ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.

Kalanovićeva je uoči predstavljanja studije o ženskom preduzetništvu, koja će u okviru nedelje malih i srednjih preduzeća biti predočena u petak, rekla da je danas, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciji, biti uspešan preduzetnih hrabrost i uspeh, a da je podvig kada su u pitanju žene, koje moraju da naprave balans između porodice i karijere. Zato je, kako je ukazala ministarka, posao svih da rade na tome da se shvati da su žene prava pokretačka snaga.

"One se u određenim situacijama same organizuju, ali nema pravih materijalnih stimulansa koji će na pravi način podstaći žene da se uključe u biznis i da rame uz rame budu sa muškarcima kada je ekonomija u pitanju", rekla je Kalanovićeva.

Ona je kazala da su žene u Srbiji uglavnom vlasnice mikro preduzeća, koja zapošljavaju do 10 ljudi, a da je samo četiri odsto firmi registrovano na žene, a predstavljaju mala i srednja preduzeća.

Zbog toga što je procenat žena na koje se vodi imovina neuporedivo manji nego što je to slučaj sa muškarcima, žene imaju poteškoće da dođu do kreditnih sredstava, ukazala je ministarka. Prema njenim rečima, žene u urbanim sredinama su najspremnije da se upuste u preduzetništvo, a reč je o onima koje su srednje životne dobi i koje su obrazovane.

"Najmanje ih je tamo gde je najteže - južna i istočna Srbija, a pođednako ih ima u Beogradu, Vojvodini i centralnoj Srbiji. 80 odsto zena preduzetnica su udate i imaju decu", navela je Kalanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja