Najnovije vesti

Ljajić: Pojeftiniće pojedini proizvodi

Ljajić: Pojeftiniće pojedini proizvodi

Društvo
Pratimo situaciju, sve mere koje nam stoje na raspolaganju ćemo primeniti da bi obezbedili cenovnu i tržišnu stabilnost", kazao je Ljajić

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je večeras sniženje cena nekih prehrambenih proizvoda, navodeći da će vlada primeniti sve mere koje joj stoje na raspolaganju kako bi obezbedila stabilnost cena i tržišta."Pratimo situaciju, sve mere koje nam stoje na raspolaganju ćemo primeniti da bi obezbedili cenovnu i tržišnu stabilnost", kazao je Ljajić.

"Ne mogu da kažem za sve proizvode da će biti jeftiniji, to bi bilo nerealno, nažalost cene su otišle, neke će biti snižene, neke će ostati i dalje visoke. Mi smo primenili one mere koje nam stoje na raspolaganju, a da ne kršimo princip slobodnog tržišta gde se cene, zapravo, i formiraju", naveo je Ljajić. Ministar trgovine je rekao da ima informacije od proizvođača mesa o sniženju cena i najavio kao intervenciju kukuruz iz robnih rezervi, pri cemu će svaki proizvođač dobiti 500 kilograma po grlu stoke i dodao da od ponedeljka počinju razgovori sa mlekarima i njihovim kooperantima.

Ljajić je negirao da se ulje pojavilo na tržištu zbog najave otvaranja granica za uvoz. "Na to je uticao čitav niz mera, posebno intervencija ulja iz robnih rezervi. Ljudi su već stvorili zalihe, pala je potražnja, pa su uljari odlučili da smanje cene. Ja očekujem da to sniženje bude između 15 i 20 dinara. Mi smo doneli odluku o ograničenju marže na pet odsto za trgovce tako da je taj set mera dao rezultat i ulja će u maloprodajnim objektima biti dovoljno po cenama nižim od onih pre deset dana", kazao je Ljajić.

Ministar je takođe rekao da je neophodno ojačati kapacitet svih organizacija za zaštitu potrošača, u pronalaženju najboljeg načina za rešavanje sporova između kupaca i trgovaca. Kada je reč o monopolima, Ljajić je kazao da je to posao Komisije za zaštitu konkurencije i dodao da vlada na polju konkurencije čini sve da razgovara sa mnogim trgovinskim lancima koji su ranije pokazali interes da ulažu u Srbiju.

"Trenutmo razgovaramo sa "Lidlom", čini mi se da je to najrealnije da se dogodi u nekom doglednom vremenu, pomažemo u kontaktima sa lokalnim samoupravama kako bi "Lidl" obezbedio najmanje 15 lokacija u 15 gradova Srbije i time stvorio uslove za početak rada u Srbiji", rekao je Ljajić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...