6X5: Magični prizori srpskih slikara u Otavi
Foto: Vikipedija

Izložba

6X5: Magični prizori srpskih slikara u Otavi

Društvo -
Osim Lubardinih, izloženi su i radovi umetnika Veljka Mihailovića iz Beograda, Olgice Stefanović iz Novog Sada, Branislava Markovića i Hadži Branka Nikitovića iz Višegrada i Vladimira Stjepanovića-Gabelića iz Toronta

OTAVA - Pod pokroviteljstvom Ambasade Srbije u Nacionalnoj biblioteci i arhivu Kanade u Otavi je otvorena izložba srpskih umetnika iz matice i dijaspore."Izložba '6x5' okuplja šest likovnih stvaralaca (članova ULUS-a) i svaki se predstavlja sa po pet magičnih prizora. Svima im je zajedničko kulturološko poreklo, duhovni ambijent Srba. Pa opet, svaki na svoj način preispituje savremenost i njene prelome na sebi", zapisao je u izložbenom podlistku Radovan Gajić iz Toronta.

Gajić, član Udruženja književnika Srbije i dobitnik nagrade'"Rastko Petrović", autor je nekoliko knjiga na srpskom jeziku. Iz njegove prve pesničke zbirke koju je napisao na engleskom "Hostage of T. City" stihove je čitao dramski umetnik i reditelj Srpskog pozorišta u Otavi Dimitrije Stanišić. Reč je o poetski izraženoj frustraciji emigranta kao taoca stranog jezika.

Izložbu "6x5" sinoć je otvorio ambasador Srbije u Otavi Zoran Veljić, a među gostima su bili predstavnici diplomatskog kora i drugi ljubitelji umetnosti - Kanađani i pripadnici srpske iseljeničke zajednice.

"Ovaj projekat predstavljanja srpskih umetnika počinje u prestonici Kanade, ali će on u drugoj polovini decembra biti nastavljen izložbom u Generalnom konzulatu Srbije u Torontu, a potom i drugde, sve do Vankuvera", izjavio je za Betu organizator i jedan od učesnika, doajen među slikarima-emigrantima Đuro Lubarda (70).

Lubarda, koji je izlagao na više od 160 samostalnih i grupnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji, Kanadi i drugim zemljama, čest je učesnik likovnih kolonija, simpozijuma i drugih manifestacija u Srbiji i Crnoj Gori, a na nekima su učestvovali i slikari Kanađani.

Osim Lubardinih, u Otavi su izloženi i radovi umetnika Veljka Mihailovića iz Beograda, Olgice Stefanović iz Novog Sada, Branislava Markovića i Hadži Branka Nikitovića iz Višegrada i Vladimira Stjepanovića-Gabelića iz Toronta.

Vladimir Stjepanović-Gabelić, takođe prisutan na otvaranju izložbe, kazao je da je emigrantska likovna scena naročito razvijena u Torontu i okolini gde aktivno stvara i izlaže 30-40 slikara srpskog porekla.

Taj umetnik je u Otavi izložio radove s motivima kapija, a prošle godine imao je samostalnu izložbu ikona i slika u Galeriji biblioteke manastira Svetog Preobraženja, jedinom srpskom manastiru u Kanadi, u Miltonu, u provinciji Ontario.

Prodajna izložba "6x5" u Otavi traje do 5. decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track