OTOPLILO: Zbogom debelom minusu!
Foto: Nemanja Pancic

Prognoza

OTOPLILO: Zbogom debelom minusu!

Društvo -
Sibirsku hladnoću i sneg narednih dana zameniće kišni period uz temperature uglavnom iznad nule

BEOGRAD - Nakon izuzetno niskih temperatura, uz snežne padavine, meteorolozi u regionu najavljuju povoljniju vremensku situaciju i očekuju se znatno topliji dani - "debelom minusu" zasad je kraj.

Temperature vazduha u Srbiji jutros su se kretale u rasponu od minus 21, koliko je izmereno u Sjenici, do minus tri u Zrenjaninu, Loznici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu - stiže otopljenje i u naše krajeve.

Srbija

U Srbiji će u subotu ujutru biti slabog do umerenog mraza, a tokom dana će biti oblačno, malo toplije, mestimično s kišom, a u višim planinama sa snegom, saopštio je Hidrometeorološki zavod.U Vojvodini i na istoku ponegde će padati ledena kiša. Najniža temperatura biće od minus devet stepeni do nule, a najviša od minus dva do osam stepeni. Duvaće slab do umeren vetar, a u košavskom području i u planinama povremeno jak.

U Beogradu pretežno oblačno, malo toplije, povremeno s kišom. Najniža temperatura oko nule, a najviša oko pet stepeni. Duvaće umeren, povremeno jak vetar. U nedelju će u Srbiji biti oblačno vreme mestimično s kišom, na višim planinama sa snegom. Na istoku je moguća i ledena kiša. Jugoistočni vetar će oslabiti.

U ponedeljak se očekuje umereno oblačno i uglavnom suvo vreme, a u toku noći kiša. U utorak i sredu biće oblačno, malo hladnije, mestimično s kišom i snegom. U četvrtak i petak ujutro će biti slabog do umerenog mraza, a tokom dana umereno oblačno i suvo.

U iduću subotu se očekuje toplije vreme s kišom.

Biometeorološka prognoza za subotu, 15. decembar: Blago smanjenje tegoba mogu osetiti hronični bolesnici, ali se oprez ipak savetuje osobama sa srčanim problemima i astmatičarima. Moguće meteoropatske reakcije su razdražljivost i bolovi u kostima i zglobovima.Hrvatska

Najizraženija razlika u temperaturi zabležena je u Hrvatskoj u Otočcu, gde je juče izmereno minus 20 stepeni, a danas će prema prognozama, biti čak 23 stepena više - tačnije 3 u plusu. Na teritoriji Hrvatske najhladnije je jutros bilo u Požegi, minus 6, a život u prestonici je počeo sa jednim stepenom više.Hladnoće i sneg narednih dana će zameniti kišno razdoblje, uz temperature koje će uglavnom biti iznad nule - Slavonija će već danas uživati u suncučanom danu.Putari i dalje upozoravaju na klizave saobraćajnice usled poledice, a iz Karlovca je, kako prenose lokalni mediji, stigla tužna vest da su niske temperature bile kobne za dva labuda!

Bosna

Situacija je povoljnija i u BiH, gde se očekuje pretežno oblačno vreme. Narednih dana kiša i vetrovito vreme stiže i u ta područja, uz temperature do 10 stepeni.

Crna Gora

Ukoliko se izuzme led na ulicama prestonice Crne Gore koji zadaje pravu glavobolju Podgoričanima i, usled lomova, radnicima u Hitnoj pomoći prepunoj pacijenata, ostali vremenski parametri se poboljšavaju, temperatura polako prelazi u plus...

Makedonija

U Makedoniji je jutros bilo najhladnije u Tetovu, minus 19 stepeni, ali će u celoj zemlji tokom dana doći do otopljavanja - temerature će dostizati i šesti podeljak Celzijusove skale. Slovenija

Slovenci će se "grejati" na najviše osam stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja