Dinkić: Boriću se za svakog čoveka, radno mesto i fabriku

Ministar finansija

Dinkić: Boriću se za svakog čoveka, radno mesto i fabriku

Društvo -
Neću štedeti ni vreme ni energiju ni truda da pronađemo novac, koji bismo ubacili u srpsku poljoprivredu, jer smatramo da možemo mnogo više da postignemo i u izvozu i u proizvodnji

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će se u svom resoru boriti za svako radno mesto, svaku fabriku, svakog čoveka, da država traži rešenja za velike gubitaše među javnim preduzećima, pre svih pominje Galeniku i Srbijagas, dok nedavna hapšenja u Kragujevcu vidi kao mali skandal.

Ministra Dinkića je, na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina, pozvao ruski kolega Anton Suluanov, a rezultat je dogovor da 11. januara u Moskvi potpišu ugovor o kreditu od 800 miliona dolara, koje su dve vlade potvrdile za železnicu.

Možda još važnije do tog dogovora, kako je naglasio Dinkić, ministar finansija Ruske Federacije pozvao ga je da realizuju kredit od dodatnih milijardu dolara za budžet dvojica ministara će tom prilikom krenuti da dogovaraju uslove tog kredita.

"Tako da ono što smo računali, kao budžetsku podršku, biće ostvareno", bio je zadovoljan Dinkić.Za narednu godinu u resoru na čijem je čelu Dinkić kaže da ne postoji jednoznačno rešenje, ali da ono što može da obeća je "da ćemo bukvalno da se borimo, za svako radno mesto za svaku fabriku, za svakog čoveka".Plan je, kako je naveo, da se do kraja stabilizuju javne finansije, da se onda ta stabilnost prebaci na privredu.

"Razmišljamo o tome da skratimo rok povraćaja PDV privrednicima, kako bismo ubacili više likvidnosti samoj privredi. Razmišljamo o novim merama za podsticanje izvoza. Razmišljamo da napadnemo probleme u fabrikama koje su u restrukturiranju, tako što nećemo čekati da protekne godinu i po dana, kad ističe period restrukturiranja, nego da krenemo da rešavamo problem po problem", naveo je Dinkić.

Analizirajući u prethodnih nekoliko meseci koje su to oblasti gde država može da pomogne da se problemi nekih fabrika prevaziđu kaže da su u Ministarstvu videli da, recimo, IMT, IMR s jedne strane, imaju tradiciju, a da sa staromodnim traktorima kakve proizvode, nemaju nikakvu perspektivu.

"Ali zato imaju dobre ljude, i zato ćemo praviti novu fabriku poljoprivrednih mašina. Da Srbija napravi jedan svetski model traktora, koji bi koristio motore John Deer, a koji bi mogao da se prodaje ne samo u Srbiji i regionu, nego u čitavom svetu. Da ponovo počnemo da pravimo kombajne, u segmentu tržišta, gde možemo biti konkurentni", kaže Dinkić i dodaje:

"To nećemo raditi u ovim starim fabrikama koje su pune dugova, nego ćemo napraviti jednu potpuno novu fabriku, i prebaciti radnike iz ovih starih fabrika a ove lokacije iskoristiti recimo za gradnju stanova, jer se one nalaze u centru Novog Beograda i u centru Rakovice."

Na sličan način, navodi, pristupiće se i drugim problemima fabrika u restrukturiranju, a planira se ulaganje više novca u poljoprivredu, pre svega u izgradnju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, jer, kako kaže, ovogodišnja suša je pokazala da su prinosi kukuruza po hektaru bili šest puta veći tamo gde je navodnjavano u odnosu na njive gde nije bilo navodnjavanja.

Za tu svrhu, kazao je Dinkić, uzećemo dugoročne kredite.U planu već za ovaj januar Dinkić kaže da su i razgovori s ljudima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, s njihovom vladom, da se napravi međudržavni sporazum, što bi bio početak mnogo šire saradnje, a o tim pitanjima, dodaje, razgovaraće i sa Svetskom bankom.

"Dakle, neću štedeti ni vreme ni energiju ni truda, da pronađemo novac, koji bismo ubacili u srpsku poljoprivredu, jer smatramo da možemo mnogo više da postignemo i u izvozu i u proizvodnji a da i poljoprivrednici imaju koristi od toga. Takođe, dodao je, u izradi je i poseban plan za podsticanje industrije softera i generalnih informacionih tehnologija.

Doneli smo zakon, koji omogućava dolazak e (elektronskih) sistema, koji omogućavaju plaćanje preko interneta u Srbiju kao što je pej pal. Pokušaćemo da dovedemo nekoga od njih. Hoćemo da napravimo sistem podsticaja po modelu najuspešnijih zemalja u svetu, za podsticanje softveraša. Mi imamo mlade, pametne ljude, inženjere, kojima želimo da damo šansu", kaže Dinkić.

Zaključuje da će 2013. u ekonomiji za Srbiju biti teška, ali dodaje, borićemo se maksimalno da najpre u perspektivnom delu privrede ostvarimo neku vrednost, da povećamo bruto domaći proizvod, a da onda posle te efekte prebacimo i na tzv. društvene delatnosti."Dakle, ideja je najpre da se koncentrišemo da podignemo izvoz, da podignemo bruto domaći proizvod, da se podignu plate tih ljudi, koji rade u uspešnim izvoznim firmama, a onda da 2014. bude godina, prenošenja tog nekog, prvog uspeha na kompletno društvo".Pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom očekuje početkom proleća, kaže da smo za njih spremni, podseća da nama novac od MMF ne treba, već da nam "više psihološki znači, radi sticanja dodatnog kredibiliteta u svetu".

Taj sporazum bi, dodaje, mogao omogućiti veću pravnu sigurnost ulaganja u našu zemlju, kao i snižavanje kamatnih stopa na naše evroobveznice.Aramžman s MMF, ako bude sklopljen, potvrđuje, biće isključivo aražman iz predostrožnosti i verovatno na maksimalno 18 meseci, pa ćemo, kako kaže, videti efekte tog sporazuma.

"Ako budu dobri za Srbiju, onda ga možemo produžavati".Prvo javno preduzeće u kojem će država reagovati je Galenika, kaze ministar, jer tamo ima najviše problema, budući da je taj nekada gigant sada na kolenima, sa ogromnim dugovima, sa viškom zaposlenih.

"Moramo da tražimo rešenje za Galeniku, to će biti prvo javno preduzeće gde ćemo pokušati da kroz međunarodni tender pronađemo dugoročnu budućnost za ovu fabrikku. Mislim da je sramota, da fabrika lekova propada. Jer, na žalost lekovi svima trebaju. I Galenika će biti prva na redu" kazao je Dinkić.

Ministarstvo energetike, navodi dalje, priprema plan restruktuiranja Srbijagasa, koji je veliki gubitaš među javnim preduzećima, a tražicemo i od novog direktora železnice plan kako da se smanje njihovi gubici, a da se poveća kvalitet u prevozu robe i putnika.

"Planiramo i da ponudimo na privatizaciju udeo države u Privrednoj banci Beograd. I taj tender će biti raspisan na samom početku godine, Jer, država je kao što znate morala da interveniše u ovoj banci. Pretodna vlada je ubacila odgovarajuci kapital, međutim, da bi ta banka bila potpuno stabilna treba joj bolje upravljanje, i zato ćemo je ponuditi u procesu privatizacije. Vlada je već donela odluku na tu temu. Tender će biti raspisan početkom godine", kazao je ministar.

Razgovor s ruskim ministrom finansija u januaru u Moskvi poslužiće, kako je rekao, da pokuša da organizuje sastanak s predstavnicima Uralvagonzavoda, koji je zainteresovan za kupovinu smederevske Železare.

"Moram da kažem da je ruski partner uložio dosta napora da prikupi podatke o potrebaama za pokretanje proizvodnje u železari. Tender je za dva meseca, na njihov zahtev, i naravno da ta dva meseca ne znače ništa ako na kraju dođemo do pravog rešenja. Dakle, to nije strašno" , kaže Dinkić.Dodaje, međutim, da je srpska strana već počela da razmišlja o planu B.

"Mi imamo trenutno novca od prihoda od prodaje čelika iz prethodnog perioda, koji se koristi za isplatu minimalnih plata u Železari, a to će se istrošiti do aprila, maja sledeće godine. Ja ne želim da čekam taj trenutak. Najbolje bi bilo da Uralvagonzavod preuzme Železaru i radićemo na tome. Ali, ako se to ne desi, moramo da vidimo šta je alternativno rešenje", kazao je Dinkić.

Komentarišući nedavna hapšenja u Kragujevcu čelnika Koalicije za Šumadiju koja je članica URS, Dinkić to vidi kao "jedan mali skandal", kaže da mu se čini da je lokalna policija prekoračila ovlašćenja, a da u svemu nije bilo nikakvih političkih konotacija.

"Ja sam se raspitao, nikakva politika tu nema uticaja. Ni visoka politika, ni lokalna politika, radi se o samostalnom postupanju lokalne kragujevačke policije, koja ima lični sukob sa lokalnom vlašću i mislim da su prekoračili ovlasćenja u ovom slučaju. Jer, pritvoriti nekoga sa sumnjom da je odštetio budžet sopstvene stranke, da ta stranka apsolutno ima poverenje u tu osobu, jer je to direktor stranke, nije se žalila na neku štetu, to je presedan", kaže Dinkić.

Ono što je dobro je, dodaje, da iza ovoga ne stoji nikakva politika, ali misli da se trenutno u Srbiji na lokalu dešavaju neke loše stvari.

"Svi vide da je republička vlada krenula oštro u borbu protiv korupcije i kriminala. A onda se dešava da svako želi da uzme neku pravdu u svoje ruke, i neki su počeli da preteruju. Niko ne sme na lokalu da stvara atmosferu straha", navodi Dinkić i zaključuje da tu sada država mora da reaguje, da se razgranici pravo i pravda od zloupotrebe prava i pravde.

Drugim rečima, kako kaže, ko god krade državu, ko god je oštetio državni budžet, znači republički, pokrajinski i lokalni treba da bude i uhapšen i treba da odgovara.

"Ali, da se sada policijska represija koristi, protiv čak ne ni političkih protivnika, nego ako se lično neko nekome ne sviđa. Mislim da to mora da se zaustavi, jer to samo pokazuje da i sama policija nije homogena, da postoje klanovi u policiji koji se bore za vlast, jer u toku je izbor novog direktora policije i ja to posmatram u tom kontekstu", zaključio je Dinkić ovu temu.

Upitan kako reaguje na nedavna imenovanja direktora javnih preduzeća bez konkursa, kaže da ih apsolutno ne podržava.

"Ujedinjeni regioni Srbije su kandidaovali samo profesionalce. Ja nisam želeo da odem na tu sednicu Vlade, kada su najavili jer zakon je stupio na snagu. Moja stranka Ujedinjeni regioni Srbije, nije u ovome ni na koji način učestvovala. Stvar je koalicionih partnera, da prosto preuzmu odgovornost za taj potez. Ja smatram da to nije bio odgovoran potez. Što tiče nas, nikoga niti smo imenovali, od naših stranačkih funkcionera za direktora bilo kog javnog preduzeća. Za direktora uprave, ili pomocnika ministra - niti ćemo to činiti", kazao je Dinkić.Naveo je da je zabranio svim funkcionerima URS čak i da konkurišu na takve konkruse.

"Okupio sam oko sebe, kao i moje kolege ministri, isključivo profesionalce. I zna se šta su politička imenovanja. To su ministri, to su državni sekretari, i tu je tačka. Sve ostalo moraju biti ljudi koji su profesionalci, koji nisu funkcioneri stranke. Međutim, očito da ove stranke, koje na ovaj način imenuju ove kadrove, smatraju da javnosti to ne smeeta previše i to neće štetiti njihovom rejtingu".

Kaže da on licno može da se ponaša u skladu sa onim što je dobio na izborima, a to je 300.000 glasova, 16 poslanika u Republici i 16 gradonačelnika i nada se da jedino dosledno može da se ponaša u okviru sopstvene stranke uz obećanje da će ispoštovati do kraja ono što je pričao u kampanji.

"A kako će se drugi ponašati, ja na njih ne mogu da utičem", kazao je Dinkić.

Na primedbu da se njegova stranka nije previše u javnosti oglašasvala na temu kosovske platforme, kaže da to nije sasvim tačno i navodi da njihova potpredsednica Vlade Suzana Grubješić aktivno učestvuje u tim razgovorima, da je više puta davala izjave, a da njega lično to niko nije ni pitao, te da je to jedini razlog za takav utisak.

"Inače, imamo čvrst stav oko toga. Dakle, s jedne strane dobro je da imamo aktivan pristup rešavanju kosovskog problema, i treba da gledamo i šta bi bilo trajno rešenje. Ali da ne ugrozimo pregovarački proces sa Evropskom Unijom. Dakle, ja apsolutno zastupam stanovište cele vlade, da s jedne strane, treba da nastavimo razgovore sa Prištinom, da rešavamo tehnička pitanja i da dobijemo datum za pregovore., o pristupanju EU", precizirao je Dinkić.

S druge strane, naveo je da ne treba da čekamo trajno rešenje za Kosovo i Metohiju, jer ono nam, kaže, neće pasti s neba.

"Zato podržavam inicijativu predsednika Tomislava Nikolića da se kroz suštinsku autonomiju i regionalizaciju samog Kosova dođe do dobrog trajnog rešenja, ne samo za Srbe, nego i za Albance koji tamo žive", kazao je Dinkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track