ALBANCI ODLUČILI: Spomenik ostaje na istom mestu

Završena sednica u Preševu

ALBANCI ODLUČILI: Spomenik ostaje na istom mestu

Društvo -
Dok se spomenik ne legalizuje lokalni Albanci su organizovali straže oko njega

PREŠEVO - Lideri albanskih stranaka sa juga Srbije će zatražiti legalizaciju spomenika pripadnicima tzv. OVPBM, rekao je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa nakon završene sednice Skupštine opštine Preševo.

Odbornici su usvojili i predlog odluke o postavljanju spomen-ploče na centralnom trgu u tom gradu. Reč je o potezu koji ima retroaktivno dejstvo i kojim će biti stvoreni svi zakonski uslovi da spomenik ostane na mestu gde je podignut. U međuvremenu, lokalni Albanci su organizovali straže oko spornog spomenika.

"Preostalo je još da se pripremi i dokumentacija koju je zatražila inspekcija ministarstva pravde čime će se zaokružiti priča i politička frustracija", rekao je Mustafa.

Sastanak albanskih lidera usledio je pošto je istekao rok koji im je Ministarstvo pravde Srbije dalo da uklone spomenik.

Albanski lideri su, takođe, razmatrali i opciju prema kojoj je vlastima u Beogradu trebalo biti ponuđeno da spomenik pripadnicima OVPBM bude izmešten pedesetak metara, u dvorište džamije, ali da, zauzvrat, i spomenik pripadnicima Žandarmerije kod Lučana bude premešten u bazu Žandarmerije.

Mustafa je, međutim, demantovao da je premeštanje spomenika razmatrano kao opcija za rešavanje problema.

Da podsetimo, u ponoć je istekao rok koji je Ministarstvo pravde Srbije dalo lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik pripadnicima OVPBM.

Poslanici Skupštine Kosova kazali su ranije da je moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije pokušaju da uklone spomenik.

Premijer Srbije Ivica Dačić je pre 15-ak dana rekao da "spomenika neće biti" kada bude išao na novi sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 17. januara, a uklanjanje spomenika je najavio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Zatim je rok za uklanjanje spomenika lokalnoj samoupravi dalo Ministarstvo pravde, a ministar Nikola Selaković je najavio da će posle isticanja tog roka Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo.

"Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po Rešenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove ukoliko to bude potrebno", ističe ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

S druge strane, zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani kaže za Radio B92 da po njegovom mišljenju ministarstvo nema pravo da ukloni spomenik i da takvu odluku može da donese jedino sud.

U Preševu mirno uz mnogo novinara

Predsednik Odbora za ljudska prava u Preševu Belgzim Kamberi izjavio je za Tanjug da je situacija u tom gradu pod kontrolom i dodao da se on nada najboljem.

"Situacija nije dobra, ali je pod kontrolom. Ja ipak verujem da će ovoga puta građani Preševa, i Srbi i Albanci, učiniti sve da se ne ponovi 2000. godina", rekao je Kamberi.

U Preševu je danas mirno, mada je sinoćna vest o tome da je isteklo vreme u kome je lokalna samouprava trebalo da interveniše, unela uznemirenost među žitelje.

U Preševo je stiglo i desetak novinarskih ekipa, između ostalih, Rojtersa, Frans presa i Al džazire.Urednik web portala preseva.com Driton Saliu za napetu situacija u tom gradu okrivljuje medije.

"Mislim da su za ovu sliku Preševa danas isključivo krivi mediji na svim nivoima. Oni su ni od čega napravili veliki problem koji kod građana izazivaju nemir i nespokojstvo. Ja se ipak nadam da će oni od kojih sve zavisi ovoga puta imati više razumevanje za građane", rekao Saliu.

Veterani iz Prokuplja za rušenje spomenikaUčesnici skupa u Prokuplju, koji je organizovalo Udruženje boraca rata od 1990. do 1999. godine, izrazili su danas podršku Vladi Srbije i premijeru Ivici Dačiću da uklone spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca jer se radi o spomeniku terorizmu koji vređa dostojanstvo države. "Podržavamo premijera Ivicu Dačića da održi datu reč i da u ponoć ukloni sramno spomen-obeležje albanskim teroristima koji su ubijali srpske policajce, mučki iz zasede", rekao je osnivač Udruženja boraca Ratko Zečević. Zečević je ocenio da se zakon i ustavni poredak Srbije moraju poštovati na svakom delu teritorije i dodao da neposlušni građani Srbije u Preševu, "koji su podigli sramno obeležje terorizma koje vređa moral i dostojanstvo građana", moraju sami da ga uklone. On je, takođe, poručio da spomenik mogu da odnesu Hašimu Tačiju i ostalima u Prištini koji ih navode na neposlušnost i urušavanje ustavnog poretka Srbije. "Podržavamo napore predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Dačića da se u pregovorima sa evropskom zajednicom nađe mirno i najbolje rešenje za kosovski problem", rekao je Zečević, prenosi Beta. Prema njegovim rečima, Srbija je uvek vodila politiku mira ali se već jednom mora prekinuti sa politikom popuštanja i klečanja pred strancima i pristajanjem na sve njihove ucene.

"Verujemo Nikoliću i Dačiću, a isto tako verujemo i ministru odbrane Aleksandru Vučiću, koji je u obilasku zone bezbednosti prema Kosmetu izjavio da je Srbija spremna u svakom momentu da odbrani svoju državnu teritoriju", kazao je Zečević. Pismo podrške danas okupljenima uputili su predsednik opštine Prokuplje Ljubiša Đurković, predsedništvo republičkog Udruženja boraca rata 1990. do 1999. godine, kao i Sindikat srpske policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track